Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam kolegów

Mam mała prośbę odnośnie interpretacji zdjęcia

Chodzi mi o to ze według mnie na zwykłym obrazowaniu przy dnie widać termokline lecz ze zdjęcia DI widać przy dnie luki ryb i czy to aby jest normalne ? Mam dziwne jezioro bo od wiosny do późnej jesieni od 4 m zaczyna się termoklina a jezioro ma 15 m głębokości i nie wiadomo gdzie tu łowić czy może poprostu echo robi mnie w konia? Pomóżcie mi to zinterpretować

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalkddfd5c5286ab0fc645db65b2002d1e76.jpg

Edytowane przez lamiglas87

• 0

U mnie na takiej nie dużej kałuży jak się robi termoklina to ryba nigdzie poniżej jej nie stoi. Bajoro ma max 9m a termoklina jak się robi to zazwyczaj od 6-7 m , nigdy nie zauważyłem na głębokości 4m. Masz inną fotkę z większej głębokości gdzie to wyraźniej widać?

• 0

nie znalazlem loga gdzie to ladnie widac. tutaj jest tylko zarys od 7,5m ciagnie sie linia. przy glebokosci np 9m to fajnie widac jak ta linia oddziela wode. U ciebie bardziej bym obstawial na jakis syf przy dnie niz termoklne. Termoklina wystepuje na jednej glebokosci a na twoich fotkach ciagnie sie po dnie

post-55026-0-24259500-1478004551_thumb.jpg

• 0

Mówisz kolego ze to nie termoklina to co to może być bo bardzo dużo bąbli zazwyczaj jest w tych miejscach a i ryby ludzie łowią na rybkę na 13-14 m i to mnie dziwi bo ja spinninguje i widzę to coś i raczej nie staje w takich miejscach [emoji17] czyli termoklina jeżeli jest na 11 m to nie powinna zejść np na 13?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez lamiglas87
  • Like 1

• 0

Moim zdaniem nie. Bynajmniej u mnie jak zaobserwowałem, to jeśli występuje . To na jednej głębokości . Nie mam loga dalszego gdzie jest zejście poniżej 7.5m to  bys zobaczyl. A co na temat termoklny jest w wiki . Trzeba by zgłębić temat.

Tu masz taki obrazek chodz w słabej rozdzielczości . Ale mniej więcej o to idzie

http://www.best-sonar.pl/webpage/co-moze-echosonda.html

Tutaj tez jest fajnie opisane 

http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/2081

Edytowane przez siarq

• 0

Cześć. Jestem tu nowy. Dopiero się będę wdrażał w to forum. Mam nadzieję, że jest tu mocna ekipa z pomorza ;) Jestem Wojtek, Pracuję w Gdańsku. Pochodzę z Kujaw (tereny Brodnicy). Wędkuję od dzieciaka ale tak naprawdę ostro za temat wziąłem się dwa lata temu. Preferuję spinning. Szczupaczka, okonia i sandałka dorwać fajna sprawa. Jako, że będę miał teraz  (mam nadzieję) trochę wolnego czasu zamierzam z braciakiem ściągnąć łódkę z kujaw do Gdańska i tutaj będziemy operować. To tyle tamtem wstępu. Kupiliśmy niedawno echo Garmin Striker 5DV i dopiero co się go uczę. Z racji tego, że był długi weekend byłem troszkę posondować jeziorko na kujawach, na którym łowię od lat. Nic nie złapałem, znowu od jakiegoś czasu. Ale próbowałem czytać trochę sondę. Wrzucam kilka zdjęć z moją "interpretacją". Miłoby było gdy będę w błędzie, żeby mnie ktoś naprostował ;)

Zdjęcie 1 - stado okoni czekające na ławicę białej ryby

Zdjęcie 2 - poruszająca się ławica ryb

zdjęcie 3 - szczupaki pilnujące ławicy, szczupaki podążające za ławicą 

zdjęcie 4 - ławica ryb (szczupaki pod ławicą przy dnie?) 

zdjęcie 5 - tu nie wiem. sumy na zboczu? 

zdjecie 6 - to samo co w zdjęciu 5. ciężko mi określić. 

zdjęcie 7 - obstawiam tu suma 

zdjęcie 8 - tu ławica ryb i tyle

zdjęcia czytamy od 1 - 8 (od lewej do prawej i wierszami normalnie w dół)

post-64556-0-62227900-1478034991_thumb.jpg

post-64556-0-24325500-1478035062_thumb.jpg

post-64556-0-34090200-1478035103_thumb.jpg

post-64556-0-21057800-1478035168_thumb.jpg

post-64556-0-22784700-1478035203_thumb.jpg

post-64556-0-75594600-1478035258_thumb.jpg

post-64556-0-38348800-1478035301_thumb.jpg

post-64556-0-79458900-1478035359_thumb.jpg

• 0

No to mogą z Maciejem wróżbitą wspólnie kolejne odcinki kręcić.  Jedynie co z dużym prawdopodobieństwem móżna przypuszczać to to echo suma. Duże długie grube Reszta to domysły.  Jak jest lawica a pod nią banany to pewnie okonie bądź szczupaki . Pojedyncze  gdzieś przyklejone to może sandacze ,ale to wszystko to gdybania 

• Like 1

• 0

Moja echosonda  może być przyczyną ewentualnej depresji. Jak ja Wam zazdroszczę, że macie co interpretować.

Wigry zrobiły się tak czyste-od ryb, że ekran jest również czysty w warstwie wody 0-20m   :(  Ryby zaczynają się od głębokości poniżej 20m, ale to ławice sielawy, które bezlitośnie łupi w sieci wigierska brygada rybacka. Wątpię, aby szczupaki przerzuciły się na pokarm roślinny.

• Like 1

• 0

Siarq, niedawno miałem film wmh o metodzie wertykalnej i tam młody Szwed na prawdę odróżniał gatunki ryb drapieżnych na echu, z tym że na łódce miał chyba 4 hdsy ;) i każdy ustawiony inaczej.

Mój ojciec zwykł mawiać, że jedyne filmy w których nikt nie łże, to kreskówki dla dzieci  :)  :).

• Like 1

• 0

Nie nie nie, on odróżniał np. Szczupaki od sandaczy. Twierdził, że sandacz ma grubą i twardą łuskę dzięki czemu daje inne, mocniejsze echo

Po mojemu pecherz plawny ryb daje echo na tyle mocne ze o rozroznianiu rodzaju lusek mozna zapomniec.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk