Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Teraz zauważyłem na odczycie chirp 800mgh z prawej strony wyświetlacza. To na pewno kilka dużych ryb i raczej obstawiam jeżeli to drapieżnik to będzie to sandacz bo szczupak ma bardziej płaski łuk a jeżeli w akwenie nie ma sandacza to jakaś biała ryba ale raczej nie leszcz bo na odczytach jest ich znacznie więcej i są jeszcze bardziej łukowate. Pozdrawiam. Ja osobiście obstawiam drapieżnika, ryby stoją na granicy 8 metrów i czyhają na zdobycz.

Edytowane przez slawmen5

• 0

W niedzielę pływałem w trollu 2.8-3.5 km/h. Nie ma takiej opcji abym miał łuki na 3/4 ekranu. Dodatkowo one są rysowane na dwa metry w dół wody, patrząc od grzbietu do końca łuków.

Poza tym gdyby stał nad rybami to byłaby linia ciągła. Wolę widoki bardziej prawdopodobne, które pokazuje Lowrance czy tam Simrad.

• 0

Przy takiej prędkości , to i u mnie pokazuje NORMALNIE  ;)

Te pokazane echa ryb są robione podczas leciutkiego dryfu na wodzie stojącej , a i przetwornik był ustawiony specjalnie pod vertykal  ;) - dlatego mam takie piękne malowanki  :) .

PS:

Ja wręcz odwrotnie , aby oglądać takie piękne "malowidła" już nie wrócę do LOWRANCE  ;)

• 0

Przy takiej prędkości , to i u mnie pokazuje NORMALNIE ;) .

Te pokazane echa ryb są robione podczas leciutkiego dryfu na wodzie stojącej , a i przetwornik był ustawiony specjalnie pod vertykal ;) - dlatego mam takie piękne malowanki :) .

PS:

Ja wręcz odwrotnie , aby oglądać takie piękne "malowidła" już nie wrócę do LOWRANCE ;)

Pisałem odnośnie zdjęć Robert Crocker NIE Twoich. Przy 3 km/h ryby grube na dwa metry I prze 3/4 ekranu? Mi to utrudnia, ale jak innym się podoba to looz i dlatego ten świat taki piękny

• 0
post-47757-0-27045000-1536575633_thumb.jpg post-47757-0-85797300-1531490847_thumb.jpg

Poza tym , to nie do końca są "ŁUKI" ryb tylko bardziej "TRASY" ich poruszania się od dna do jakiejś wysokości i z powrotem.  Przy dużym ekranie tak od 9" jest to do ogarnięcia w pokazany sposób  ;) .

Przy innych ustawieniach  widok normalny:

post-47757-0-65822000-1536655383_thumb.jpg  post-47757-0-30808100-1536655402_thumb.jpg

Czegoś na tym ekranie brakuje ??? czegoś tu nie widać ???  :)  ;)

Edytowane przez miramar69

• 0

Rodzaj odczytu zależą w dużej mierze od tego, czy ryba stoi w jednym miejscu, czy płynie. Zauważcie ten moment jak szybko atakuje okoń. Na odczycie gdy stoi, jest w formie owalu w kolorze żółtym przy dnie, natomiast gdy atakuje, widoczna jest tylko smuga             w stronę ławicy. To są przepiękne widoki i trzeba przepływać bardzo dużo godzin na wodzie żeby to zobaczyć i potrafić to zinterpretować. Przeważnie gdy na dole są ataki okoni (żerowanie) to na powierzchni wody jest widoczna duża ilość uciekającej drobnicy. A z daleka taką wyżerkę można zaobserwować po atakach mewy, rybitwy z powietrza, przepiękny widok. A najlepszą metodą do zaobserwowania życia pod wodą , oczywiście na ekranie echosondy, jest pływanie w trolingu i stałe obserwowanie ekranu, zatrzymywanie się w miejscach gdzie jest dużo ławic małych ryb i oczywiście podczas wędkowania częsta obserwacja odczytów. Pozdrawiam.

• Like 5

• 0

Dałeś się wczoraj złapać ? ;]

Ja nie ,jeden z tych łuków prawie się dał złapać. Widać ryby przy każdym napłynięciu i kombinuję czy może vertem nie spróbować. Dzisiaj biczowałem miejsce pełnym arsenałem przynęt ,zazwyczaj skutecznych i oprócz okoni była dupa blada. Jakoś jigowanie w toni ,woblery i żelazo się nie sprawdziły. Wczoraj zapiołem zeda ,niestety spadł przy samej łodzi i dlatego podejrzewam że to mogą być sandacze. Jakoś w tym roku ryby w związku z odtlenieniem wody poniżej 7 metra nie przebywały,teraz sytuacja wraca do normy i mam coraz więcej zapisów w toni w granicach 8-10 metra. Troling odpada bo ostatnio mi nie po drodze z tą metodą ale może ktoś coś podpowie. Jakoś ostatnio zafiksowałem się na okonie i nie śledzę metod łowienia sandaczy w toni.