termin Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Dokładnie to 6km/h na elektryku . W ślizg nie wchodzę PS. Irytuje mnie to ,że ryb nie widzę choć nie jest to kluczowe w tej całej zabawie. Tyle tylko , że zazdroszczę kolegom tych widzianych kabanów stojących przy dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 .... a może ty pływasz w basenie i dlatego nic nie widzisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radim_78 Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Może mi ktoś podpowiedzieć co to może być?Ławice leszczy?Czy są też jakieś drapieżniki?? |Sandacze?Sumy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Co ja patrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 ....eeeee , to jednak coś widać na tym twoim echu .Jak znajdziesz dobrą wodę z "potworami" , to i echa będą na monitorku .... ; a z "pustego" to i Salomon nie naleje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Problem w tym, że ja do takich zagadnień podchodzę w sposób naukowy. Odnoszę wrażenie , że moje echo pokazuje inaczej obrazy niż produkty innych firm. Chyba "utopię" 70-cm klocka i zrobię wzorzec jaki mam poszukiwać. Tudzież mrożonego sandacza , hahaha PS. Jak sądzicie co to jest ? Płocie, leszcze , okonie ? Strasznie mnie wkurza ,że pomimo wielu wypraw od czasu kiedy nabyłem sondę , że nie zauważyłem coś o czym pomyślałbym, że to sandacz/szczupak i to nie mały. Sprawdziłem ustawienia sonarów i mam poustawiane na "szybko". Chociaż z zasady postanowiłem szukać miejsc a nie ryb niemniej było by więcej emocji gdyby widzieć i to drugie. Zwłaszcza , że jak pływałem z innymi obrazy ryb były częste dosyć. A u mnie tylko woda i woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Dodatkowo powiem jeszcze tak:W związku z panującym wyżem atmosferycznym i dość wysokim ciśnieniem od długiego czasu , rybki nie chętnie schodzą do dna by je było fajnie oglądać.Obecnie trzymają się środkowych partii wody co utrudnia identyfikację , jak zejdą do dna będzie więcej widać i łatwiej będzie odróżnić białoryb od zębaczy. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) Może mi ktoś podpowiedzieć co to może być?Ławice leszczy?Czy są też jakieś drapieżniki?? |Sandacze?Sumy? Średni chirp to trochę taki odpowiednik szerokiego stożka 83kHz. Większość rybek będzie pokazywane jako takie kosmiczne łuki, jakby nie wiem jak wielkie sumy, to były. Zobacz, na ustawieniu wysoki chirp już takich konkretnych łuków nie ma. DI pokazuje zbite "chmury" białorybu. Edytowane 14 Października 2018 przez rower26 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) Panowie podpowiedźcie bo uczę się tego echa.1. Dość często pokazuje mi podwójne dno2. Co to może być te zielone pas przy dnie? - tam nie ma żadnej łąki3. Czy w tym dołku to zakłócenia, muszle (tych jest dużo). Czy jest ktoś na ZZ kto mógłby mnie trochę podszkolić z Humminbirda?? Edytowane 14 Października 2018 przez pulos1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) nie mogę wkleic zdjęć.Tak więc moje pytanie. Czy jest ktoś kto mógłby mnie podszkolić z zakresu używania Helixa 7??Preferowany ktoś z ZZ lub okolic Z góry dziękuję Edytowane 14 Października 2018 przez pulos1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hm62 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) To wstaw przez host zewnętrzny np tinypic albo odezwij się na priv Edytowane 14 Października 2018 przez hm62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radim_78 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Średni chirp to trochę taki odpowiednik szerokiego stożka 83kHz. Większość rybek będzie pokazywane jako takie kosmiczne łuki, jakby nie wiem jak wielkie sumy, to były. Zobacz, na ustawieniu wysoki chirp już takich konkretnych łuków nie ma. DI pokazuje zbite "chmury" białorybu.Następnym razem tak zrobię. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Pływałem dziś 8 godzin i ani razu nie widziałem nic co bym chciał mieć na wędce. Nie wiem o co chodzi. Chyba niemożliwe aby prze osiem godzin nie przepłynął pod kilogramowym drapieżnikiem. Ale jak wrzucam lub wyciągam kotwicę to ją widzę. PS. Kaban w środku wody to chyba jeszcze lepiej widoczny niż na dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 nie mogę wkleic zdjęć.Tak więc moje pytanie. Czy jest ktoś kto mógłby mnie podszkolić z zakresu używania Helixa 7??Preferowany ktoś z ZZ lub okolic Z góry dziękujęNa podwójne dno znam jeden sposób- ręcznie ustalić zakres dolnej glębokości echa, tryb auto na płytkim daje właśnie taki efekt. Ponoć wyszło update 1.840, które mialo pomóc w tym temacie- ale nie wiem, czy do twego modelu echa.Te zielone to resztki planktonu i drobnicy. W menu sonar możesz wybrać częstotliwość sonaru, a najlepiej uruchomić widok podzielonego ekranu- w jednym dasz 83khz, w drugim 200 i masz możliwośc porównania co jest na dnie.W zagłębieniu jest życie- drobiazgi i coś ciut większego. Zmień paletę kolorów na inną- to też czasem pomaga w czytelności. Kolonii racicznic raczej nie zobaczysz w takim obrazowaniu, to możliwe jest raczej tylko w DI i bocznym i. Wygląda to jak kropki na dnie na większej połaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hm62 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Może na podwójne dno jest wyjście,trzeba ustawić zakłócenia ,u mnie w 5 pomogło :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 dzięki koledzy za porady.człowiek lubi sobie skomplikować życie/hobby Był Elite x4 - eee, co tam, za mały... teraz jest 7 cali i nie potrafię tego ustawić, choć wydaje się proste to menu. tak czy inaczej, gdyby ktoś był chętny pomóc mi rozpracować na części pierwsze obsługę helixa stawiam 1L pysznego mocnego trunku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 dzięki koledzy za porady.człowiek lubi sobie skomplikować życie/hobby Był Elite x4 - eee, co tam, za mały... teraz jest 7 cali i nie potrafię tego ustawić, choć wydaje się proste to menu. tak czy inaczej, gdyby ktoś był chętny pomóc mi rozpracować na części pierwsze obsługę helixa stawiam 1L pysznego mocnego trunku:)Cześć, jeśli ZZ to Zegrze to myślę, że mogę pomóc ale dopiero w piątek po południu będę wiedział czy w weekend będę mógł pojechać Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 14 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) Cześć, jeśli ZZ to Zegrze to myślę, że mogę pomóc ale dopiero w piątek po południu będę wiedział czy w weekend będę mógł pojechaćTomekok, czekam na infomoj tel <...> lepiej jednak nr tel. wyślij na priv Edytowane 15 Października 2018 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 A dodam i ja coś ciekawego , echo Axiom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cracoviak Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Witam, Jestem początkującym użytkownikiem echosondy i nie jestem przekonany czy dobrze interpretuję obraz który pokazuje. Kilka zdjęć na których temperatura wody wskazuje 18 oC było wykonanych na początku września, reszta początek listopada. Echosonda z której korzystam to Lowrance HOOK 4x. Byłbym wdzięczny za pomoc w rozszyfrowaniu odczytów z sonaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cracoviak Opublikowano 15 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Jeszcze dwa intrygujące mnie obrazy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chojny83 Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Cracoviak - zdjęcie 1, 2, 3, 5 to po prostu ryby w toni. 4 to już mała zbita ławica rybek, na dnie przyklejone ryby. 6 albo fajna ławica ryby albo zielsko. Dsi pomogło by lepiej odszyfrować co to jest. Niemniej jednak miejsce warte porządnego obłowienia, z resztą tak jak 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Cracoviak - przede wszystkim nie widać prędkości z jaką się przemieszczasz, stąd płotka może się okazać wielkim okazem w naszej wyobraźni. Kolega chojny83 już Ci napisał, mam podobnie zdanie, jedynie zdjęcie 6 to górka około 2,5 m głębokości z resztami roślinności (2,5 m dlatego że obecnie jesteś w dołku na 5 metrach), wątpię aby była tam ławica ryb.Włącz sobie wyświetlanie skali głębokości będzie łatwiej interpretować co było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Cracoviak Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Czy na zdjęciu 7, tuż nad dnem to również może być ławica? Mam jeszcze pytanie odnośnie kolorów na ekranie echosondy. Rozumiem że poszczególne kolory określają gęstość danego obiektu. Czy w związku z tym warto się tym sugerować i na przykład porównując zdjęcie 4 ze zdjęciem 6 jesteśmy w stanie trafniej określić dany obiekt? Prędkość z jaką się poruszałem to ok 3 - 4 km/h. Szczerze mówiąc to nie do końca wiem o co chodzi z tą skalą głębokości. Trochę się pobawiłem tą echosondą i chyba nie za wiele opcji posiada. Jest to mój pierwszy kontakt z tego typu urządzeniem więc nie mam porównania, ale mam wrażenie że ten model to do najwyższej półki nie należy. Skusiłem się bo była promocja Dzięki za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chojny83 Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Nie ma tu zdjęcia nr 7 ????Tak, różne kolory to różna gęstość, można tak to sobie tłumaczyć.Twoje echo ma chyba widok DSI, popływaj i zobaczysz różnicę w obrazowaniu.Jeżeli na zdjęciu nr 6 jest zielo to na DSI będziesz to widział. Kwestia popływania i nauczenia się tego co pokazuje echo. Gdy nie jestem pewny co pokazuje echo pływam z podzielonym ekranem na widok standardowy i DSi. To najlepsze na początek nauki obrazowania.W echu na 99% masz możliwość regulacji czułości i zakresu obrazowania gł ębokości. Masz też możliwość powiększenia obrazu.Ja i tak, mimo wszystko na początku pływałbym na ustawieniach auto, z podziałem obrazu na standard i Dsi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h
.
Top użytkownicy dla tego pytania
225
110
88
70
Popularne dni
10 Wrz
29
21 Maj
28
5 Kwi
24
4 Wrz
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 225 odpowiedzi
siarq 110 odpowiedzi
goldi1231 88 odpowiedzi
Paprykarz 70 odpowiedzi
Popularne dni
10 Wrz 2018
29 odpowiedzi
21 Maj 2019
28 odpowiedzi
5 Kwi 2019
24 odpowiedzi
4 Wrz 2019
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze
Dano-G
Znalezione na fejsbuku [emoji23] Proszę o pomoc w interpretacji, bo mi się kojarzy właśnie tak jak wyglada [emoji23] Pozdrawiam Daniel Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
IntruZ9
wczoraj miała miejsce akcja wydobycia rzekomo skradzionego jachtu typu kormoran,zaangażowanych kilka jednostek strazy.policja (od 2016 prowadzone śledztwo) mnie udało się go znaleźć i rozwiązać zagadk
Opublikowane grafiki
1803 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi