Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Problem w tym, że ja do takich zagadnień podchodzę w sposób naukowy. Odnoszę wrażenie , że moje echo pokazuje inaczej obrazy niż produkty innych firm.

Chyba "utopię" 70-cm klocka i zrobię wzorzec jaki mam poszukiwać. Tudzież mrożonego sandacza , hahaha

PS. Jak sądzicie co to jest ? Płocie, leszcze , okonie ?  Strasznie mnie wkurza ,że pomimo wielu wypraw od czasu kiedy nabyłem sondę , że nie zauważyłem coś o czym pomyślałbym, że to sandacz/szczupak i to nie mały. Sprawdziłem ustawienia sonarów i mam poustawiane na "szybko". Chociaż z zasady postanowiłem szukać miejsc a nie ryb niemniej było by więcej emocji gdyby widzieć i to drugie.  Zwłaszcza , że jak pływałem z innymi obrazy ryb były częste dosyć. A u mnie tylko woda i woda.

• 0

Dodatkowo powiem jeszcze tak:

W związku z panującym wyżem atmosferycznym i dość wysokim ciśnieniem od długiego czasu , rybki nie chętnie schodzą do dna by je było fajnie oglądać.

Obecnie trzymają się środkowych partii wody co utrudnia identyfikację , jak zejdą do dna będzie więcej widać i łatwiej będzie odróżnić białoryb od zębaczy.

;)  :) .

• 0

Może mi ktoś podpowiedzieć co to może być?

Ławice leszczy?Czy są też jakieś drapieżniki?? |Sandacze?Sumy?

Średni chirp to trochę taki odpowiednik szerokiego stożka 83kHz. Większość rybek będzie pokazywane jako takie kosmiczne łuki, jakby nie wiem jak wielkie sumy, to były. Zobacz, na ustawieniu wysoki chirp już takich konkretnych łuków nie ma. DI pokazuje zbite "chmury" białorybu.

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

Panowie podpowiedźcie bo uczę się tego echa.

1. Dość często pokazuje mi podwójne dno

2. Co to może być te zielone pas przy dnie? - tam nie ma żadnej łąki

3. Czy w tym dołku to zakłócenia, muszle (tych jest dużo).

Czy jest ktoś na ZZ kto mógłby mnie trochę podszkolić z Humminbirda??

Edytowane przez pulos1

• 0

Średni chirp to trochę taki odpowiednik szerokiego stożka 83kHz. Większość rybek będzie pokazywane jako takie kosmiczne łuki, jakby nie wiem jak wielkie sumy, to były. Zobacz, na ustawieniu wysoki chirp już takich konkretnych łuków nie ma. DI pokazuje zbite "chmury" białorybu.

Następnym razem tak zrobię. ;)

Dzięki za podpowiedź.

• 0

Pływałem dziś 8 godzin i ani razu nie widziałem nic co bym chciał mieć na wędce. Nie wiem o co chodzi. Chyba niemożliwe aby prze osiem godzin nie przepłynął pod kilogramowym drapieżnikiem. Ale jak wrzucam lub wyciągam kotwicę to ją widzę.

PS. Kaban w środku wody to chyba jeszcze lepiej widoczny niż na dnie.

• 0

nie mogę wkleic zdjęć.

Tak więc moje pytanie.

Czy jest ktoś kto mógłby mnie podszkolić z zakresu używania Helixa 7??

Preferowany ktoś z ZZ lub okolic

Z góry dziękuję

Na podwójne dno znam jeden sposób- ręcznie ustalić zakres dolnej glębokości echa, tryb auto na płytkim daje właśnie taki efekt. Ponoć wyszło update 1.840, które mialo pomóc w tym temacie- ale nie wiem, czy do twego modelu echa.

Te zielone to resztki planktonu i drobnicy. W menu sonar możesz wybrać częstotliwość sonaru, a najlepiej uruchomić widok podzielonego ekranu- w jednym dasz 83khz, w drugim 200 i masz możliwośc porównania co jest na dnie.

W zagłębieniu jest życie- drobiazgi i coś ciut większego. Zmień paletę kolorów na inną- to też czasem pomaga w czytelności. Kolonii racicznic raczej nie zobaczysz w takim obrazowaniu, to możliwe jest raczej tylko w DI i bocznym i. Wygląda to jak kropki na dnie na większej połaci.

• 0

dzięki koledzy za porady.

człowiek lubi sobie skomplikować życie/hobby :)

Był Elite x4 - eee, co tam, za mały... teraz jest 7 cali i nie potrafię tego ustawić, choć wydaje się proste to menu.

tak czy inaczej, gdyby ktoś był chętny pomóc mi rozpracować na części pierwsze obsługę helixa stawiam 1L pysznego mocnego trunku:)

• 0

dzięki koledzy za porady.

człowiek lubi sobie skomplikować życie/hobby :)

Był Elite x4 - eee, co tam, za mały... teraz jest 7 cali i nie potrafię tego ustawić, choć wydaje się proste to menu.

tak czy inaczej, gdyby ktoś był chętny pomóc mi rozpracować na części pierwsze obsługę helixa stawiam 1L pysznego mocnego trunku:)

Cześć, jeśli ZZ to Zegrze to myślę, że mogę pomóc ale dopiero w piątek po południu będę wiedział czy w weekend będę mógł pojechać

Tomek

• 0

Cześć, jeśli ZZ to Zegrze to myślę, że mogę pomóc ale dopiero w piątek po południu będę wiedział czy w weekend będę mógł pojechać

Tomek

ok, czekam na info

moj tel <...>

lepiej jednak nr tel. wyślij na priv

Edytowane przez Jano

• 0

Witam,

Jestem początkującym użytkownikiem echosondy i nie jestem przekonany czy dobrze interpretuję obraz który pokazuje. Kilka zdjęć na których temperatura wody wskazuje 18 oC było wykonanych na początku września, reszta początek listopada. Echosonda z której korzystam to Lowrance HOOK 4x. Byłbym wdzięczny za pomoc w rozszyfrowaniu odczytów z sonaru.

post-69871-0-42578300-1542305630_thumb.png

post-69871-0-98632500-1542305634_thumb.jpg

post-69871-0-54307800-1542305640_thumb.png

post-69871-0-57910000-1542305645_thumb.jpg

• 0

Cracoviak - zdjęcie 1, 2, 3, 5 to po prostu ryby w toni. 4 to już mała zbita ławica rybek, na dnie przyklejone ryby. 6 albo fajna ławica ryby albo zielsko. Dsi pomogło by lepiej odszyfrować co to jest. Niemniej jednak miejsce warte porządnego obłowienia, z resztą tak jak 4 :)

• 0

Cracoviak - przede wszystkim nie widać prędkości z jaką się przemieszczasz, stąd płotka może się okazać wielkim okazem w naszej wyobraźni.

Kolega chojny83 już Ci napisał, mam podobnie zdanie, jedynie zdjęcie 6 to górka około 2,5 m głębokości z resztami roślinności (2,5 m dlatego że obecnie jesteś w dołku na 5 metrach), wątpię aby była tam ławica ryb.

Włącz sobie wyświetlanie skali głębokości będzie łatwiej interpretować co było.

• 0

Czy na zdjęciu 7, tuż nad dnem to również może być ławica?

Mam jeszcze pytanie odnośnie kolorów na ekranie echosondy. Rozumiem że poszczególne kolory określają gęstość danego obiektu. Czy w związku z tym warto się tym sugerować i na przykład porównując zdjęcie 4 ze zdjęciem 6 jesteśmy w stanie trafniej określić dany obiekt?

Prędkość z jaką się poruszałem to ok 3 - 4 km/h. Szczerze mówiąc to nie do końca wiem o co chodzi z tą skalą głębokości. Trochę się pobawiłem tą echosondą i chyba nie za wiele opcji posiada. Jest to mój pierwszy kontakt z tego typu urządzeniem więc nie mam porównania, ale mam wrażenie że ten model to do najwyższej półki nie należy. Skusiłem się bo była promocja :D

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

• 0

Nie ma tu zdjęcia nr 7 ????

Tak, różne kolory to różna gęstość, można tak to sobie tłumaczyć.

Twoje echo ma chyba widok DSI, popływaj i zobaczysz różnicę w obrazowaniu.

Jeżeli na zdjęciu nr 6 jest zielo to na DSI będziesz to widział. Kwestia popływania i nauczenia się tego co pokazuje echo. Gdy nie jestem pewny co pokazuje echo pływam z podzielonym ekranem na widok standardowy i DSi. To najlepsze na początek nauki obrazowania.

W echu na 99% masz możliwość regulacji czułości i zakresu obrazowania gł ębokości. Masz też możliwość powiększenia obrazu.

Ja i tak, mimo wszystko na początku pływałbym na ustawieniach auto, z podziałem obrazu na standard i Dsi.

• Like 1