termin Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 U ciebie bardzo możliwe że to Karpioczki.U mnie te dziurawce były zdecydowanie mniejsze ale gęsciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 25 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 W każdym razie tych dziur jest tam mnóstwo, ze trzy miejsca jeszcze takim wzorkiem poryte. Trzeba wędki wziąć i sprawdzić jak będzie już pora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nales Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Proszę o pomoc w odczytaniu tego zapisu. Zastanawiam się czy to jakaś fajna lawica była czy popsortu zielsko. Prędkość z jaką plynalem go około 5km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 26 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Mój głos na drobnicę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 No mój też i to zdaje się rybki płynęły z przeciwnym kierunku niż łódka Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Nales Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 Dzięki. Też tak myślałem że to bialoryb ale zastanawiał mnie rozmiar lawicy i obecność ryb w różnych partiach wody od 6 do 3 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 No mój też i to zdaje się rybki płynęły z przeciwnym kierunku niż łódka TomekDlaczego płynęły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 27 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2019 (edytowane) Wydaje mi się, że za bardzo jak na ławicę ryb stożek w szpic idzie. Co prawda tylko na lewym obrazkuTomek Edytowane 27 Marca 2019 przez kostom63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CreativCounter Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Co to będzie: Leszcz? Karp? Zapis z dzisiejszego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marianosum Opublikowano 30 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Raczej stawiał bym na jakieś ptaki wracające do nas z ciepłych krajów. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Widać że kolega @CreativCounter nie śledzi dyskusji w tym i pozostałych wątkach. Takich informacji jaki to gatunek ryby z takiego obrazu echosondy nie jesteśmy w stanie ustalić (no może z paroma nawiedzonymi wyjątkami ) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CreativCounter Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Raczej stawiał bym na jakieś ptaki wracające do nas z ciepłych krajów.Hm to może ja odwrotnie przetwornik zamontowałem . Wędkować ze środka pływającego na tym zbiorniku można dopiero od 1.06. Jak te rybki będą tam w czerwcu to sprawdzę. Może koledzy mieli podobne zapisy i mają doświadczenie co tak się rysuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 W ramach tego doświadczenia są pewnie w stanie wskazać które to były sazany a które lustrzenie.... Naprawdę, proszę być ostrożniejszym w wyrażaniu takich opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 killer zander Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Nawiedzony obstawia jaskółki szukające gniazd.A na poważnie to nawet nie byłbym w stanie zgadywać z tego zapisu co to za ryby. Myślę że nawet nie były to zbyt duże rybyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 31 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Ja aż boję się wnioskować co to jest: W zasadzie tylko kamera podwodna może zakończyć dywagację. Edytowane 31 Marca 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Dla odmiany coś w karpiowy deseń.Łowiłem je i wypuszczałem przed laty, poznawałem ich ścieżki, a zajęło mi to ok. 5lat..... Są, kilkanaście naprawdę dużych sztuk. Śpią jeszcze - na obszarze typowej działki budowlanej- ok. 4000m2 Nie ruszyły się na drugi kraniec jeziora, gdzie można je było złowić od połowy kwietnia...Tam już dwóch namiociarzy na nie czeka. Jednego nawet znam. Jeszcze trochę poczekają........Wiem, że mapy struktury nie są romantycznym wyczekiwaniem na rybę, poszukiwaniem jej na czuja. Ale w ciągu 3 godzin mam podstawowe informacje o 40ha wody, widzę spady brzegowe. W sposób tradycyjny zbierałem tę wiedzę kosztem ponad 200nocy i dni nad wodą w ciągu tych lat.Jeziorko ok 40ha, zebranie danych do mozaiki całej wody zajęło mi wczoraj 1,5g. Zasięg po 40m na stronę. Obróbka w sofcie drugie tyle.StructureScan3D rulez...... Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez Maciej_K 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Pewnie trzeba nauczyć się to czytać. Albo patrzeć w ogóle. Ba ja więcej widziałem na pierwszym USG ciążowym żony ... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Nie jest tak źle, pięknie widać jak stoją nad dnem a nieco poniżej cienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Te odcienie i kolor pasują mi do rozpoznania struktury dna. Dla obrazowania samych ryb polecam użyć palet z ciemnym tłem.Oko ludzkie można zwieść,sam dobór kolorów jest istotny, zwróćcie uwagę, że z każdą aktualizacją softu Lowrance/Simrad dodawana jest ostatnio "rewolucyjna" paleta kolorów, która zwiększa czytelność obrazów.Tutaj paleta HB, stara , ale pokazuje bardzo ładnie kontrastowe odczyty ryb: Na wodzie mamy również duże szanse na namierzanie większych egzemplarzy ryb Trzeba sobie sprawdzić na fragmencie mapki wygenerowanej przez echo na wodzie jaka paleta jest dla naszego oka najlepsza. Polecam w nakładkach struktury użyć czerwonego tła, które nie dość, że nie męczy wzroku na niskim kontraście- a zwłaszcza wieczorem, to jest bardzo dobrym tłem dla obiektów w toniW echu jak zawsze wygląda to lepiej, ciemno wyszedł mi ten screen, ale on jest z zapisanego i odtworzonego dziś loga. Niestety, nie zrobiłem screena na żywo na łodzi, w tej nowej palecie bursztynowej czytelność obrazu jest zacna, praktycznie nie ma pixelozy- bo mam dość wysoką rozdzielczość. Podczas tych wycieczek bardziej pilnuje się kursu niż odczytów, pływałem swym małym pontonikiem, pomimo tego wiatr go trochę woził. Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez Maciej_K 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 CreativCounter Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Maciek. Dobra... Zajebista praca : Ktoś to rozczyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Ja tam widzę jak trzeba. To kwestia wprawy z używania bocznego. Jak nie będziesz umiał paczać, to dużo na bocznym nie wypatrzysz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Maciek. Dobra... Zajebista praca : Ktoś to rozczyta? Akurat w DI/SI to najmniejszy problem. Nie masz łuków ryb, które mogą być kaloszem lub sandaczem. Są obiekty w toni i na dnie a czytelność ich pozwala dokładnie stwierdzić, że masz do czynienia z rybami a nie z przedmiotami leżącymi na dnie.Jak dla mnie największą zaletą map strukturalnych jest szybkość ich robienia- choćby w echu i ilość informacji jakie one dostarczają. To jest zwykłe jezioro polodowcowe, jedna misa, dwa wypłycenia. Słowem nic ciekawego. Ale nie musisz trałować gęsto, by domyślać jak to wygląda w zwykłym sonarze.Ja popełniłem błąd informacyjny w pierwszym wpisie z karpiami- 1,5 godziny to zajęło mi wszystko z rozłożeniem się i zwinięciem i jazdą do domu- bo to blisko jest. Samego zapisu było 4x10minut na elektryku. Po takim czasie masz już podstawowe informacje na wodze- dzięki nakładce struktury: cyple podwodne, połacie płytszego i twardszego dna (mają inny kontrast), Nie musisz zgadywać co to jest, masz nakładkę w echu i po prostu widzisz gdzie jesteś, w jakiej odległości od ciebie jest dana struktura dna/większa ryba/stado drobnicy- baza pokarmowa drapieżnika.Oczywiście w podstawowym przetworniku musiałbym dodać jeszcze 2 trasy, by mieć w lepszej rozdzielczości obrazy, natomiast właśnie w tym celu kupowałem SS3D- by było szybko i wydajnie. W domu można to obejrzeć w 3 różnych programach- ja użyłem najlepszego, jaki posiadam. W Reefmasterze trwałoby to 20min max.Jakość grafiki trochę gorsza, ale szybkość edycji i generowania mapy najlepsza.Aby zwiększyć swoją orientację gdzie co jest, najlepiej użyć podkładu satelitarnego zdjęcia danego zbiornika. Można go przygotować zanim wypłyniesz na nieznaną wodę. Wtedy jest pozamiatane- masz pełną orientację gdzie co jest, nie musisz nawet siedzieć z nosem w echu, a orientujesz się na charakterystyczne punkty na brzegu.Żałuję, że mam daleko do sensownej zaporówki, by pokazać jaką ilość informacji można stamtąd na szybko przytargać... obławiasz hotspoty, obiekty na dnie, place dna twardszego zazwyczaj. W żaden inny sposób nie jesteś w stanie w tak krótkim czasie uzyskać tylu tak dokładnych informacji. Na rzece to samo.... Paradoks polega na tym, że ja te mapy przygotowuję pod kątem lodu,(no może z wyjątkiem tego jeziora, które chcę badać pod względem przemieszczania się ryb), bo wtedy spędzam najwięcej czasu na rybach- o ile jest zima.Mając taką mapę struktury dna w smartfonie łatwiej jest planować strategię łowienia, poruszać się po zbiorniku po określonych hotspotach.Jedyny problem z mozaikami jest taki, że na wodzie możesz poskładać je w zasadzie tylko w Lowrance/Simrad -od serii TI/Go w górę oraz w najwyższych modelach HB. Jest na forum kilku użytkowników Solixów- które dają możliwość składania obrazków na wodzie bezpośrednio. Jestem ciekawy, czy różnica w jakość takich grafik jest równie duża na niekorzyść echa, jak w sprzętach Navico. Nie mówię, że to jest prosta praca(ew. zabawa na kompie) nie mówię, że jest pasjonująca( równoległe jak najbardziej proste trasy), ale daje relatywnie dużo informacji w najkrótszym możliwym czasie przygotowania mapy. Bezpośrednio na wodzie - o ile masz nakładkę strukturalną jest to proste i szybkie kosztem jakości. Nawet jak nie masz tej funkcji, to wystarczy popływać z włączonym bocznym zanim zaczniesz łowić w nieznanym miejscu, wbić do GPS krótkie info: L20mR- lewa strona 20metrów od łodzi pole racicznicy, resztki drzew, cokolwiek. Symbolu z grafik echa możesz użyć i po kilkunastu minutach wrócisz tam, ale pod konkretną lokalizację na nieznanej wcześniej wodzie.Pewnie więcej czasu zabrało mi to pisanie niż rozkminianie na wodzie bocznego, bo to nie jest wielka filozofia np w Lowrance/Simrad( w HB jest trochę więcej zabawy z parametrami wyświetlania), większy ekran się przydaje i chęci. Zaoszczędzony czas później i ilość informacji zebranych z wody w pełni wynagradzają czasowe oderwanie od łowienia podczas tych zabaw na wodzie. Jest jeszcze jeden sposób użycia map struktury na wodzie, mam nadzieję skrobnąć o tym jak poskładam wszystkie elementy układanki sprzętowej/softowej i sprawdzę to na wodzie... Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez Maciej_K 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Nic.dodac ,.Nic ujac Panie Macku tylko ładne mozaiki trzeba rzezbic w domu. Nakładki generujace na żywo nie dadzą ładnych efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 wczoraj miała miejsce akcja wydobycia rzekomo skradzionego jachtu typu kormoran,zaangażowanych kilka jednostek strazy.policja (od 2016 prowadzone śledztwo) mnie udało się go znaleźć i rozwiązać zagadkę,poniżej wrzucam kilka zdjęć,można sobie na swój sposób ocenić,złapać pogląd jak wygląda obiekt rysowany na echosondzie (hdslive) vs jak wygląda w rzeczywistości...długość jednostki 5m/szerokość 2,25m 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 wczoraj miała miejsce akcja wydobycia rzekomo skradzionego jachtu typu kormoran,zaangażowanych kilka jednostek strazy.policja (od 2016 prowadzone śledztwo) mnie udało się go znaleźć i rozwiązać zagadkę,poniżej wrzucam kilka zdjęć,można sobie na swój sposób ocenić,złapać pogląd jak wygląda obiekt rysowany na echosondzie (hdslive) vs jak wygląda w rzeczywistości...długość jednostki 5m/szerokość 2,25m Super !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h
.
Top użytkownicy dla tego pytania
225
110
88
70
Popularne dni
10 Wrz
29
21 Maj
28
5 Kwi
24
4 Wrz
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 225 odpowiedzi
siarq 110 odpowiedzi
goldi1231 88 odpowiedzi
Paprykarz 70 odpowiedzi
Popularne dni
10 Wrz 2018
29 odpowiedzi
21 Maj 2019
28 odpowiedzi
5 Kwi 2019
24 odpowiedzi
4 Wrz 2019
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze
Dano-G
Znalezione na fejsbuku [emoji23] Proszę o pomoc w interpretacji, bo mi się kojarzy właśnie tak jak wyglada [emoji23] Pozdrawiam Daniel Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
IntruZ9
wczoraj miała miejsce akcja wydobycia rzekomo skradzionego jachtu typu kormoran,zaangażowanych kilka jednostek strazy.policja (od 2016 prowadzone śledztwo) mnie udało się go znaleźć i rozwiązać zagadk
Opublikowane grafiki
1803 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi