Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W.helixie na bocznym przy 16 m już słaba jest jak.dla mnie widoczność.

Mówisz o 455khz?

SS3D póki co jest sonarem bocznym chyba o największym zasięgu w echach wędkarskich, bo te profi to mają więcej ale w niskich khz.

Niestety, ilość kabli zabija. Cena też niemała.

Myślałem, że w tym roku będzie pokazany następca,ale mignęła mi zapowiedź premiery na XII 2020r- czyli pewnie dla HDS Live2.

Nie wiem na ile prawdy w tym terminie, pytałem w USA- cisza.

• 0

z cyklu edukacja" co by wątek nie umarł  :D ...screeny przedstawiają sandacze ,samce pilnujące gniazd,tarło pomału dobiega do końca coraz mniej sztuk pozostało na miejscach.(wcześniej wrzucałem same sandaczowe "kratery"-tak dla porównania)...no i gratisowo kolejny kajak na dnie,już chyba enty  :o

post-67348-0-05974900-1558373567_thumb.jpg

post-67348-0-99208600-1558373573_thumb.jpg

post-67348-0-96575100-1558373582_thumb.jpg

post-67348-0-03711600-1558373593_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Tomek, simrady mają te same przetworniki co HDS live, rozdzielczość ekranu jest niższa u nich.

Co do przewag HB w obrazowaniu, to nieduża , jeżeli w ogóle, za to uzyskać optymalny obraz jest trudniej, bo masz kilka parametrów obrazu do ustawienia, w sprzętach navico jest to bardziej przyjazne, bo sprowadza się jedynie do wyboru palety kolorów i kontrastu wyświetlania.

Poza tym w HB obiekty są mocno powiększone w stosunku do obrazowania lowrance.

Jeżeli interesują ciebie mapy, odpowiednik lowrance , czyli Ti2 będzie lepszym rozwiazaniem- Genesis live pozwala wyrysowac orientacyjna mapę na wodzie, simrady nie mają tej funkcji.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

Też poszedłbym w elite ti2 właśnie że względu na Genesis live,choć stricte wizualnie smirady są przepiękne!!..porownywalem ostatnio elite9ti2 z hds,jest różnica w rozdzielczości przede wszystkim,w hds już nie ma pixelozy,ale na elite też fajnie widać,mozna spokojnie polecić

• 0

Najprościej będzie jak wrzucę screen z katalogu lowrance,tam fajnie widać różnicę ..do tego dochodzi kwestia najważniejsza moim zdaniem czyli rozdzielczość w hds 9..1280 x 720 vs 800x480...powiem tyle,miałem obydwa urządzenia na łodzi,różnica kooolooosaaalna

post-67348-0-87750800-1558433671_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Tomek, totalscan jest starszym bratem 3in1, nie ma sonaru bocznego w częstotliwości 800khz a 455. Ten nowy przetwornik jest i będzie przez następnych kilka lat podstawowym ducerem Navico. 

Ma wszystkie podstawowe obrazowania: 2d, DI i sonar boczny. 

Edytowane przez Maciej_K