termin Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fefko Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Jedno mnie kwapi od pewnego czasu odnośnie sposobu odczytywania i interpretacji bocznego sonaru we wszystkich echach z tą funkcją. Zapożyczyłem dla przykładu pierwsze lepsze zdjęcie od fish28. Jak to jest z tymi odległościami na lewo i prawo a jak to jest z odczytem głębokości na bocznym? Wiele już filmów na youtube oglądanych było ale kwapi ta cała teoria bocznego jako złożonej / rozłożonej kartki papieru w kształcie odwróconej literki T. Mianowicie w tym zdjęciu mamy głębokość około 6,5 m co pokazane jest na Downscanie jak również można by było to odczytać tą głębokość na Sidescanie, jest tylko jedno ale.... Czemu przykładowo kursor pokazuje nam "5,1 m prawy" ??? Czy nie jest to 5,1 m głębokości w pionie na dół??? Bo jeśli nie to w tym wypadku cała teoria i to co pokazuje skala na bocznym ( chodzi o te 5m , 10m, 15m i 20m) nie jest tak jak to trzeba w rzeczywistości odczytywać.... Innymi słowy jeśli na bocznym to co jest czarne to głębokość ok. 6,5 m to w takim razie dla przykładu ten pierwszy czarny cień ryby po prawicy nie jest w odległości 12-13m tylko około 8-9m od środka bocznego sonaru tj. od łódki. Poprawcie mnie jeśli się mylę... Edytowane 3 Lipca 2019 przez fefko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Ten cień pada na dno w odległości około 8-9 metrów od łodzi. Od tego co pokazuje wyświetlacz trzeba odjąć głębokość. Odległość ryb od łodzi po dnie i ich wysokość nad dnem można w zasadzie wyliczyć z twierdzenia Pitagorasa, albo z podobieństwa trójkątów, przy założeniu że dno jest płaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Ten cień pada na dno w odległości około 8-9 metrów od łodzi. Od tego co pokazuje wyświetlacz trzeba odjąć głębokość. Odległość ryb od łodzi po dnie i ich wysokość nad dnem można w zasadzie wyliczyć z twierdzenia Pitagorasa, albo z podobieństwa trójkątów, przy założeniu że dno jest płaskieRafał, pitagoras też się przyda do realnego odczytu odległości od łajby... sonar boczny to zasięg na boki po skosie w dół a nie po dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fefko Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Rafał, pitagoras też się przyda do realnego odczytu odległości od łajby... sonar boczny to zasięg na boki po skosie w dół a nie po dnie.W takim razie echo robi nas w bambuko Bo jeśli najechałbym kursorem na tym zdjęciu na ten ww cień rybki i go kliknął to pomiar wskazałby na echu ok. "13 m prawy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Zobacz, ustawiony tak samo zasięg SI raz pokazuje bliżej(płycej) raz dalej(głębiej). On zawsze będzie uzależniony od głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fefko Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 No dobra cień jak cień, zostawmy go w spokoju Ale w takim razie w jakiej odległości od łódki jest ta ryba, która ten cień robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Według mnie, jak najedziesz kursorem na rybę to pokaże Ci odległość ryby od przetwornika w linii prostej. Tu nie jest potrzebny Pitagoras. Potrzebny jest, gdy chcesz określić jaka jest odległość rzutu łodzi na dno do rzutu ryby na dno, ewentualnie wysokość ryby nad dnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Sonar loguje dno- znaczy pinguje i zbiera dane. Drugim punktem odniesienia jest gps w echu.Poza tym ważna jest szybkość pingowania. W sonarze bocznym przekłada się na wielkość obrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Kaprawce się chyba wygrzewały IMG_20190630_172722.jpg To jest obraz z Elite Ti2 z przetwornikiem Active Imaging 3 in 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgadywanka od mapowego geka : who is who? W zabawie brały udział dwa echa i kilka konfiguracji przetwornikowych:Solix G2 MSIHDS Live + SS3D/ Ai3 455/800 Screeny wydłubałem z logów tychże i przeprałem w sofcie do mozajek: 1 2 3 4 5 Rozwiązanie jutro. Miłego zgadywania. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 1, 3, 5 Solix- tak zgaduję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Jedno trafienie masz.....Dodam tyle, że na ekranach ech to wygląda lepiej. Usprawnienia wyświetlania obrazu są równie ważne jak khz. Poza tym wysokie khz lepiej sprawdzają się na zoomie, a to możliwe jest tylko na wyświetlaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 To jest obraz z Elite Ti2 z przetwornikiem Active Imaging 3 in 1?Tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek_7 Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgadywanka od mapowego geka : who is who? W zabawie brały udział dwa echa i kilka konfiguracji przetwornikowych:Solix G2 MSIHDS Live + SS3D/ Ai3 455/800 Screeny wydłubałem z logów tychże i przeprałem w sofcie do mozajek: 1 Desktop7.jpg 2 Desktop1.jpg 3 Desktop6.jpg 4 Desktop4.jpg 5 Desktop5.jpg Rozwiązanie jutro. Miłego zgadywania. 1 - 3w12 - SS3D3 - 3w14 - SS3D5 - Solix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Jedno trafienie jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 1,2,3 hds 4.5 HB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 No dobra, czas odkryć karty: 1- HDS live 3in1 455khz2. Solix g2 Mega3. HDS Live 3in1 800khz4. Solix g2 Mega5 HDS Live SS3D Wnioski z mojej strony:-każdy przetwornik ma inną prędkość pingowania, by uzyskać optymalny w proporcjach obraz , trzeba było u stawić korekcję szybkości inaczej dla każdego z przetworników. Całkowicie zgadzam się z tezami, że HB pokazuje większe obrazy(choć może nie wynika to ze screenu 2) niż Lowrance. Ta sztuczka pozwala lepiej obrazować i kontury wydają się ostrzejsze.- softy do map strukturalnych zdają się nie doceniać najnowszych wypustów przetwornikowych, różnicy w plikach graficznych praktycznie nie widać- być może potrzeba jest updatu softów do mozajek, by mogły w pełni wykorzystać dane.- SS3D daje naprawdę dużo, niezależnie od odległości. Najprawdopodobniej zdublowane kryształy SI robią tam robotę w kwestii rozdzielczości i zoomu.Także owszem, nowości są spoko, ale zaawansowane 455khz nie odstaje zbytnio od wyżej grających konkurentów. Także tyle wojenek sonarowych sonarów bocznych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 przedewszytkim 3d ma mniejsza "ziarnistosc"... i tj fakt niezaprzeczalny. 2 lata plywalem z nim , przy dobrym naplynieciu obrazy byly naprawde mega. 3w1 daje niezle osiagi i obrazy, jednak detalizacja nie jest tak dobra jak w 3d. ciekaw jestem czy szumnie zapowiadany 3d v2 wniesie 800khz . jesli tak to powinno byc bdb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 (edytowane) przedewszytkim 3d ma mniejsza "ziarnistosc"... i tj fakt niezaprzeczalny. 2 lata plywalem z nim , przy dobrym naplynieciu obrazy byly naprawde mega. 3w1 daje niezle osiagi i obrazy, jednak detalizacja nie jest tak dobra jak w 3d. ciekaw jestem czy szumnie zapowiadany 3d v2 wniesie 800khz . jesli tak to powinno byc bdbA jak 3D mocowo wygląda w porównaniu z 3w1 ? Ja się zastanawiam jeszcze nad czymś innym - czy ziarno dadzą radę usunąć programowo (szpece z Navico) ? W końcu te wszystkie widoki to sprawa jakiegoś mistrza za klawiaturą i godziny pracy przy programie... Edytowane 4 Lipca 2019 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Czyli że dobrze postąpiłm kupując 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Czyli że dobrze postąpiłm kupując 3D Jeżeli nie chcesz zmieniać MFD, nie masz możliwości sprzętowych by wpiąć AI3in1, to SS3D umożliwia ci bycie na bardzo wysokiej półce sonaru bocznego. Przy czym dane są 'prawdziwe" a nie podkręcone dla oka na wyświetlaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Ja to wiem i nikt mi nie powie że mu do echa wcisneli box. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 To i ja coś wrzucę:Echo to Simrad Go 9 XSE - Foty od 1-3 przetwornik TS. Zdjęcie nr 4 3 w 1 ( niestety było koszmarne słońce i widać gorzej jak z TI. W praktyce jest o niebo lepiej. 5 te foto zrobione TotalScanem - na weekend zamierzam nagrać film i zebrać trochę logów z fajnej miejscówki to może coś wrzucę.Ostatnie foto dla porównania to HDS Live 12 z przetwornikiem 3 w 1 - jak widać można liczyć sztachetki w płoci , tylko cena x 3 w stosunku do Simrada .Miałem zmieniać echo na HDS Live , ale po zmianie przetwornika póki co zostaje przy GO 9 XSE. Jak dla mnie przy tej rozdzielczości i stosunku ceny do jakości nie można narzekać... Przy 2 metrowej wodzie widoczność na boki dochodząca do 20 metrów ... Nie można narzekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 To i ja coś wrzucę:Echo to Simrad Go 9 XSE - Foty od 1-3 przetwornik TS. Zdjęcie nr 4 3 w 1 ( niestety było koszmarne słońce i widać gorzej jak z TI. W praktyce jest o niebo lepiej. 5 te foto zrobione TotalScanem - na weekend zamierzam nagrać film i zebrać trochę logów z fajnej miejscówki to może coś wrzucę. Ostatnie foto dla porównania to HDS Live 12 z przetwornikiem 3 w 1 - jak widać można liczyć sztachetki w płoci , tylko cena x 3 w stosunku do Simrada . Miałem zmieniać echo na HDS Live , ale po zmianie przetwornika póki co zostaje przy GO 9 XSE. Jak dla mnie przy tej rozdzielczości i stosunku ceny do jakości nie można narzekać... Przy 2 metrowej wodzie widoczność na boki dochodząca do 20 metrów ... Nie można narzekać Rób zrzuty ekranu. Koszmarne słońce nie będzie przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 5 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Zainstalowałem już specjalne aplikacje , będą filmy i foty w super rozdzielczości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h
.
Top użytkownicy dla tego pytania
225
110
88
70
Popularne dni
10 Wrz
29
21 Maj
28
5 Kwi
24
4 Wrz
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 225 odpowiedzi
siarq 110 odpowiedzi
goldi1231 88 odpowiedzi
Paprykarz 70 odpowiedzi
Popularne dni
10 Wrz 2018
29 odpowiedzi
21 Maj 2019
28 odpowiedzi
5 Kwi 2019
24 odpowiedzi
4 Wrz 2019
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze
Dano-G
Znalezione na fejsbuku [emoji23] Proszę o pomoc w interpretacji, bo mi się kojarzy właśnie tak jak wyglada [emoji23] Pozdrawiam Daniel Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
IntruZ9
wczoraj miała miejsce akcja wydobycia rzekomo skradzionego jachtu typu kormoran,zaangażowanych kilka jednostek strazy.policja (od 2016 prowadzone śledztwo) mnie udało się go znaleźć i rozwiązać zagadk
Opublikowane grafiki
1803 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi