Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

post-48006-0-72070900-1561923340_thumb.j

Jedno mnie kwapi od pewnego czasu odnośnie sposobu odczytywania i interpretacji bocznego sonaru we wszystkich echach z tą funkcją.

Zapożyczyłem dla przykładu pierwsze lepsze zdjęcie od fish28.

Jak to jest z tymi odległościami na lewo i prawo a jak to jest z odczytem głębokości na bocznym? Wiele już filmów na youtube oglądanych było ale kwapi ta cała teoria bocznego jako złożonej / rozłożonej kartki papieru w kształcie odwróconej literki T. Mianowicie w tym zdjęciu mamy głębokość około 6,5 m co pokazane jest na Downscanie jak również można by było to odczytać tą głębokość na Sidescanie, jest tylko jedno ale....

Czemu przykładowo kursor pokazuje nam "5,1 m prawy" ??? Czy nie jest to 5,1 m głębokości w pionie na dół??? Bo jeśli nie to w tym wypadku cała teoria i to co pokazuje skala na bocznym ( chodzi o te 5m , 10m, 15m i 20m) nie jest tak jak to trzeba w rzeczywistości odczytywać....

Innymi słowy jeśli na bocznym to co jest czarne to głębokość ok. 6,5 m to w takim razie dla przykładu ten pierwszy czarny cień ryby po prawicy nie jest w odległości 12-13m tylko około 8-9m od środka bocznego sonaru tj. od łódki.

Poprawcie mnie jeśli się mylę...

Edytowane przez fefko

• 0

Ten cień pada na dno w odległości około 8-9 metrów od łodzi. Od tego co pokazuje wyświetlacz trzeba odjąć głębokość. Odległość ryb od łodzi po dnie i ich wysokość nad dnem można w zasadzie wyliczyć z twierdzenia Pitagorasa, albo z podobieństwa trójkątów, przy założeniu że dno jest płaskie

• 0

Ten cień pada na dno w odległości około 8-9 metrów od łodzi. Od tego co pokazuje wyświetlacz trzeba odjąć głębokość. Odległość ryb od łodzi po dnie i ich wysokość nad dnem można w zasadzie wyliczyć z twierdzenia Pitagorasa, albo z podobieństwa trójkątów, przy założeniu że dno jest płaskie

Rafał, pitagoras też się przyda do realnego odczytu odległości od łajby... sonar boczny to zasięg na boki po skosie w dół a nie po dnie.

• 0

Rafał, pitagoras też się przyda do realnego odczytu odległości od łajby... sonar boczny to zasięg na boki po skosie w dół a nie po dnie.

W takim razie echo robi nas w bambuko :)

Bo jeśli najechałbym kursorem na tym zdjęciu na ten ww cień rybki i go kliknął to pomiar wskazałby na echu ok. "13 m prawy"

• 0

Według mnie, jak najedziesz kursorem na rybę to pokaże Ci odległość ryby od przetwornika w linii prostej. Tu nie jest potrzebny Pitagoras. Potrzebny jest, gdy chcesz określić jaka jest odległość rzutu łodzi na dno do rzutu ryby na dno, ewentualnie wysokość ryby nad dnem.

• 0

Zgadywanka od mapowego geka B): who is who? W zabawie brały udział dwa echa i kilka konfiguracji przetwornikowych:

Solix G2 MSI

HDS Live + SS3D/ Ai3  455/800

Screeny wydłubałem z logów tychże i przeprałem w sofcie do mozajek:

1post-55901-0-51260900-1562184504_thumb.jpg

2post-55901-0-79617900-1562184556_thumb.jpg

3post-55901-0-21605500-1562184659_thumb.jpg

4post-55901-0-93559100-1562184700_thumb.jpg

5post-55901-0-97818600-1562184764_thumb.jpg

Rozwiązanie jutro. Miłego zgadywania.

• Like 4

• 0

Zgadywanka od mapowego geka B): who is who? W zabawie brały udział dwa echa i kilka konfiguracji przetwornikowych:

Solix G2 MSI

HDS Live + SS3D/ Ai3  455/800

Screeny wydłubałem z logów tychże i przeprałem w sofcie do mozajek:

1attachicon.gif Desktop7.jpg

2attachicon.gif Desktop1.jpg

3attachicon.gif Desktop6.jpg

4attachicon.gif Desktop4.jpg

5attachicon.gif Desktop5.jpg

Rozwiązanie jutro. Miłego zgadywania.

1 - 3w1

2 - SS3D

3 - 3w1

4 - SS3D

5 - Solix 

:)

• 0

No dobra, czas odkryć karty:

1- HDS live 3in1 455khz

2. Solix g2 Mega

3. HDS Live 3in1 800khz

4. Solix g2 Mega

5 HDS Live SS3D

Wnioski z mojej strony:

-każdy przetwornik ma inną prędkość pingowania, by uzyskać optymalny w proporcjach obraz , trzeba było u stawić korekcję szybkości inaczej dla każdego z przetworników. Całkowicie zgadzam się z tezami, że HB pokazuje większe obrazy(choć może nie wynika to ze screenu 2) niż Lowrance. Ta sztuczka pozwala lepiej obrazować i kontury wydają się ostrzejsze.

- softy do map strukturalnych zdają się nie doceniać najnowszych wypustów przetwornikowych, różnicy w plikach graficznych praktycznie nie widać

- być może potrzeba jest updatu softów do mozajek, by mogły w pełni wykorzystać dane.

- SS3D daje  naprawdę dużo, niezależnie od odległości. Najprawdopodobniej zdublowane kryształy SI robią tam robotę w kwestii rozdzielczości i zoomu.

Także owszem, nowości są spoko, ale zaawansowane 455khz nie odstaje zbytnio od wyżej grających konkurentów.

Także tyle wojenek sonarowych sonarów bocznych.

• Like 3

• 0

przedewszytkim 3d ma mniejsza "ziarnistosc"... i tj fakt niezaprzeczalny. 2 lata plywalem z nim , przy dobrym naplynieciu obrazy byly naprawde mega. 3w1 daje niezle osiagi  i obrazy, jednak detalizacja nie jest tak dobra jak w 3d. ciekaw jestem czy szumnie zapowiadany 3d v2 wniesie 800khz . jesli tak to powinno byc bdb

• 0

przedewszytkim 3d ma mniejsza "ziarnistosc"... i tj fakt niezaprzeczalny. 2 lata plywalem z nim , przy dobrym naplynieciu obrazy byly naprawde mega. 3w1 daje niezle osiagi  i obrazy, jednak detalizacja nie jest tak dobra jak w 3d. ciekaw jestem czy szumnie zapowiadany 3d v2 wniesie 800khz . jesli tak to powinno byc bdb

A jak 3D mocowo wygląda w porównaniu z 3w1 ?

Ja się zastanawiam jeszcze nad czymś innym - czy ziarno dadzą radę usunąć programowo (szpece z Navico) ? W końcu te wszystkie widoki to sprawa jakiegoś mistrza za klawiaturą i godziny pracy przy programie...

Edytowane przez cabage

• 0

Czyli że dobrze postąpiłm kupując 3D :)

Jeżeli nie chcesz zmieniać MFD, nie masz możliwości sprzętowych by wpiąć AI3in1, to SS3D umożliwia ci bycie na bardzo wysokiej półce sonaru bocznego. Przy czym dane są 'prawdziwe" a nie podkręcone dla oka na wyświetlaczu.

• 0

To i ja coś wrzucę:

Echo to Simrad Go 9 XSE - Foty od 1-3 przetwornik TS. Zdjęcie nr 4 3 w 1 ( niestety było koszmarne słońce i widać gorzej jak z TI. W praktyce jest o niebo lepiej. 5 te foto zrobione TotalScanem - na weekend zamierzam nagrać film i zebrać trochę logów z fajnej miejscówki to może coś wrzucę.

Ostatnie foto dla porównania to HDS Live 12 z przetwornikiem 3 w 1 - jak widać można liczyć sztachetki w płoci , tylko cena x 3 w stosunku do Simrada .

Miałem zmieniać echo na HDS Live , ale po zmianie przetwornika póki co zostaje przy GO 9 XSE. Jak dla mnie przy tej rozdzielczości i stosunku ceny do jakości nie można narzekać...

Przy 2 metrowej wodzie widoczność na boki dochodząca do 20 metrów ... Nie można narzekać :)

post-54838-0-33894800-1562323021_thumb.jpg

post-54838-0-14902200-1562323064_thumb.jpg

post-54838-0-38102300-1562323119_thumb.jpg

post-54838-0-97424800-1562323208_thumb.jpg

post-54838-0-90867300-1562323352_thumb.jpg

post-54838-0-84915200-1562323395_thumb.jpg

• 0

To i ja coś wrzucę:

Echo to Simrad Go 9 XSE - Foty od 1-3 przetwornik TS. Zdjęcie nr 4 3 w 1 ( niestety było koszmarne słońce i widać gorzej jak z TI. W praktyce jest o niebo lepiej. 5 te foto zrobione TotalScanem - na weekend zamierzam nagrać film i zebrać trochę logów z fajnej miejscówki to może coś wrzucę.

Ostatnie foto dla porównania to HDS Live 12 z przetwornikiem 3 w 1 - jak widać można liczyć sztachetki w płoci , tylko cena x 3 w stosunku do Simrada .

Miałem zmieniać echo na HDS Live , ale po zmianie przetwornika póki co zostaje przy GO 9 XSE. Jak dla mnie przy tej rozdzielczości i stosunku ceny do jakości nie można narzekać...

Przy 2 metrowej wodzie widoczność na boki dochodząca do 20 metrów ... Nie można narzekać :)

Rób zrzuty ekranu. Koszmarne słońce nie będzie przeszkadzać.