Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, czy w trakcie korzystania z funkcji uczenia "demo" należy odłączyć przetwornik (próby domowe ;) )?

Czarny obraz i hałas na chacie, po co ci to?[emoji12]

Odłącz, odłącz. Ponoć suszenie pracujących przetworników niezbyt im służy.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

witam

1)   jestem początkującym użytkownikiem echosondy i prosiłbym o interpretację załączonych zrzutów.

2)   Jeżeli na wyświetlaczu DS echosondy zaznaczę punkt (pojawi się taki krzyżyk) to ten krzyżyk pokazuje się również na pozostałych obrazach (zwykły sonar, SI) czy to dokładnie pokazuje mi, z której strony łodzi jest ryba?

3)   Jeżeli obiekt pojawi się na zwykłym sonarze (wiązka jest ze stożka) to skąd mam wiedzieć czy obiekt jest pod łodzią, czy z prawej czy z lewej strony?

post-70883-0-86402900-1565109123_thumb.png

post-70883-0-14505300-1565109213_thumb.png

post-70883-0-33730700-1565109140_thumb.png

• 0

będę wdzięczny za pomoc w interpretacji oraz w podstawowym ustawieniu echosondy aby zgrać ze sobą wszystkie obrazowania i pokazywało podobnie (wiem, że na wodzie trzeba sobie wszystko dostroić - chodzi o podstawę).

Może pytania są słabe, ale nigdy nie miałem echosondy i nie jest to wcale takie łatwe jak się ogląda.

post-70883-0-10583200-1565109598_thumb.png

post-70883-0-62216900-1565109619_thumb.png

post-70883-0-33222100-1565109646_thumb.png

• 0

Łukasz, skąd jesteś, bo ja też  z kujpoma i może jakoś udałoby się spiknąć na wodzie - a to przyspiesza pewne sprawy.

Co do umiejscowienia waypointa- czyli krzyżyka. Będzie on widoczny w oknie mapy i to tyle. Tak jak kolega Adam napisał- praktycznie nie jesteś w stanie ustalić po której stronie łodzi jest ryba- używając 2D. Kolejna sprawa: sprawdź mocowanie przetwornika, bo wgląda , że nie jest optymalne- zwróć uwagę na różnice w prawej i lewej stronie obrazowania. Dodatkowo - ja używam sonaru 2D lub DI z nakładką obiektów w toni z 2D, ale nie razem. Szkoda miejsca na ekranie, W zamian powiększ okno mapy i będziesz miał większą świadomość sytuacyjną tego, gdzie są waypointy z sonaru bocznego.

Co do ustawień- sonar boczny jest taką sprawą że różnimy się w postrzeganiu kolorów i jednemu może pasić paleta nr 1, a drugiemu  nr2. Tutaj trzeba testów na wodzie. Zasięg sonaru bocznego uzależniasz od potrzeb- czyli do szukania struktury- duży zasięg i niski kontrast. 3in1 pozwala na strzelanie 40-50m na boki bezproblemowo. Kolega Marcin pływał z takim przetwornikiem na Odrze i jak przeczyta- być może potwierdzi swe wcześniejsze obserwacje.

Do poszukiwania ryb przez SI kiedyś rekomendowano zasadę 3x głębokość. Współczesne przetworniki  których kryształy śpiewają bardziej rozwartym kątem toraz dopieszczone softowo wyświetlanie na ekranach pozwalają zwiększyć krotność na płytkiej wodzie spokojnie. Ale znowu trzeba testu na wodzie - jaka paleta, jaki kontrast- z przyczyn opisanych powyżej.

Sonar 2D- czułość poniżej 50% to baza. Zależy ona od pory roku, bo w zimnej wodzie bez planktonu możesz dać większą czułość,latem w bogactwie życia planktonowego- zmniejszyć ją.

Khz w 2D: Jeżeli chcesz mieć ogląd na wygląd dna- używasz tak czy siak DI, więc khz będą zależały od zastosowania: szeroki stożek 83khz pokaże ci dalej na boki, a 200khz lepiej pokaże same dno- twardość i te sprawy. Resztę musisz ustalić sam doświadczalnie na wodzie przy założeniu ostrożności w interpretacji, by nie było rozczarowań, że echo nie pokazuje ryb,albo to, co miało być sandaczem, jest kępą zielska rosnącą na dnie.

• Like 2

• 0

Tak sobie patrzę na te zrzuty kolegi Łukasza.

Jakie to zaj...ste by było gdyby te zaznaczenia (krzyżyki) tak działały :)

Klikasz sobie na łuk w 2d, który najbardziej Ci się podoba i na sonarze bocznym widzisz gdzie on jest.

Z drugiej strony u kolegi na zrzutach na wszystkich ekranach pojawił się krzyżyk, więc może tak to działa?

Fajny byłoby to rozwiązanie.

Może jest ktoś na forum kto tego próbował?

• Like 1

• 0

witam

Jestem z okolic Inowrocławia. Używam Lowrance HDS Live 12 na rybach dopiero z 3 razy, więc cały czas testuję ustawienia. Przetwornik zamontowałem na prawej  burcie i może przez to są zakłócenia - muszę odwrócić i sprawdzić czy będzie tak samo - jeżeli tak to znaczy że od łódki.  Jestem zielony w ustawieniach, jestem na etapie nauki i nie jest to takie proste w szukaniu ryb jak się ogląda.

Kolory ustawiałem i testowałem najbardziej optymalny dla mnie - przy czerwonym zrobiłem zrzut ekranu.

• 0

Cześć,z tym krzyżykiem to nie wiem o co pytasz, ale jeśli chodzi o pytanie pod pkt 3 to nie da się wywnioskować z której strony jest ryba tylko na podstawie tradycyjnego obrazowania. Jakiej echosondy używasz ?

Tomek

Lowrance HDS Live 12 jestem w fazie testowania i ustawiania echa pod kątem szukania sandaczy na zbiorniku zaporowym. Myślałem, że te łuki to sandacze przyklejone do dna.

• 0

Ok, ja jestem z północy kujpomu, trochę daleko mam.

Co do SS3D - ja używam go praktycznie wyłącznie dla sonaru bocznego dużego zasięgu- rozpoznanie struktury dna. 3in1 na bliższym dystansie da ci to samo, jeżeli nie więcej. Tryb 3D jest przydatny raczej w trollu, ew. do zwiększenia świadomości o ukształtowaniu dna, ale w obecnej jego wersji nie ma szału z tą funkcją. Nie rozróżnia wielkości ryb- takie mam doświadczenia, ale zaznaczam, że bardzo rzadko uruchamiam tę funkcję w SS3D.

• 0

Goldi trzep YT z filmikami i testuj baw sie na wodzie. Każde echo tym bardziej na tej półce cenowej bedzie bardziej skomplikowane bo ma w chuk opcji. Ja tak samo na początku rozkminiałem co i jak. Chociaż i teraz trzeba non stop cos dostrajać na danej wodzie. Z czasem wszystko ogarniesz i będzie bajka :-)  Powodzenia.   Musisz z Maćkiem zgadać sie i podjechac jak masz opcje to ci wszystko wyjaśni i pokaże.

• 0

Goldi trzep YT z filmikami i testuj baw sie na wodzie. Każde echo tym bardziej na tej półce cenowej bedzie bardziej skomplikowane bo ma w chuk opcji. Ja tak samo na początku rozkminiałem co i jak. Chociaż i teraz trzeba non stop cos dostrajać na danej wodzie. Z czasem wszystko ogarniesz i będzie bajka :-) Powodzenia. Musisz z Maćkiem zgadać sie i podjechac jak masz opcje to ci wszystko wyjaśni i pokaże.

• 0

YT przejrzany w zdłuż i szerz. Ale na filmikach wydaje się to takie proste i oczywiste. Muszę ogarnąć, kombinować by znaleźć sandacze na dnie. Jutro wrzucę parę zrzutów - to może byś mi podpiwiedział czy to mogą być zedy. Jakie sonary i w jakich ustawieniach wybierasz do szukania ryb?

• 0

Szanowni Panowie .

Mam kłopot natury technicznej z echosondą nie umiem jej czytać nie mam też pontonu ni łodzi aby ją wypróbować. Generalnie rzecz ujmując sprawa ma się tak. Kupiłem echosondę tutaj na forum wszystko z nią jest ok ale tak jak w temacie. Pytanie moje brzmi czy ktoś kto potrafi i zna się na czytaniu echosondy a mieszka w Krakowie lub okolicach chciałby popływać ze mną na swoim pontonie lub łódce w miejscu wskazanym przez siebie jestem otwarty na propozycje. Wędkuję na wiśle w mieście pomiędzy zaporami ale także łączany. Czekam na info.

• 0

Ależ oczywiście, że można mieć. Nawet po to, żeby łódkę sobie wypożyczać.

Traktuję to z Twojej strony jako atak na mnie. Bezpodstawny i tępy . Nie wiem o co Ci chodzi, nie rozumiem dlaczego? Skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia wtrącasz się i zabierasz zdanie. Kto chce pożyczyć łódkę ? Ja ? Gdzie napisałem że chcę to zrobić? Przez takie wpisy, większość spraw z którymi się ktoś zwraca do kogoś o pomoc jest nierozwiązanych. 

PS. Pana moderatora proszę o usunięcie tych konwersacji i pozostawienie głównego wątku napisanego przeze mnie.