termin Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) A co będziesz strzelał z brzegu tą echosondą?? Trzeba najpierw dobrze się zastanowić o co chce się zapytać. Ludzie Cię usprawiedliwiają i dają powody dlaczego można mieć echo bez łodzi a Ty jakieś ataki wymyślasz. W zasadzie to ja też nie wiem po co Ci echo skoro nie zamierzasz pływać. Zazwyczaj zaczyna się z drugiej strony.. Najpierw pływadło, później silnik i dopiero echo. Uprzedze pytanie które Ci się nasuwa. NIE-echosondy z brzegu się nie używa. Co do zasadności postów to jest temat o interpretacji obrazów a nie ABC użytkowania. Popatrz na YouTube tam znajdziesz podstawy np w materiałach Karpinskiego. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez Lucas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fangorn Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 A co będziesz strzelał z brzegu tą echosondą?? Trzeba najpierw dobrze się zastanowić o co chce się zapytać. Ludzie Cię usprawiedliwiają i dają powody dlaczego można mieć echo bez łodzi a Ty jakieś ataki wymyślasz. W zasadzie to ja też nie wiem po co Ci echo skoro nie zamierzasz pływać. Zazwyczaj zaczyna się z drugiej strony.. Najpierw pływadło, później silnik i dopiero echo. Uprzedze pytanie które Ci się nasuwa. NIE-echosondy z brzegu się nie używa. Co do zasadności postów to jest temat o interpretacji obrazów a nie ABC użytkowania. Popatrz na YouTube tam znajdziesz podstawy np w materiałach Karpinskiego.Przeczytaj proszę mój wpis od początku . OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum23 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam kolegów. Mam pytanko do posiadaczy Livescope (LVS32 z GLS10). Czy z perspektywy czasu uważacie , że zakup tego urządzenia to był tzw. strzał w dziesiątkę , jeśli chodzi o namierzanie ryb , czy jednak nie? Myślę nad kupnem , ale nie jestem na 100% przekonany. P.S. Używam EchoMap Plus 92SV i z tym by to pracowało.Z góry dzięki za odpowiedź. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez sum23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mordeo Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Traktuję to z Twojej strony jako atak na mnie. Bezpodstawny i tępy . Nie wiem o co Ci chodzi, nie rozumiem dlaczego? Skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia wtrącasz się i zabierasz zdanie. Kto chce pożyczyć łódkę ? Ja ? Gdzie napisałem że chcę to zrobić? Przez takie wpisy, większość spraw z którymi się ktoś zwraca do kogoś o pomoc jest nierozwiązanych. PS. Pana moderatora proszę o usunięcie tych konwersacji i pozostawienie głównego wątku napisanego przeze mnie.Ja ciebie nie atakuję. Tylko się dziwię kolejności w jakiej postępujesz. Tak jak napisał Lucas - zazwyczaj najpierw Łódź, silnik a potem echosonda. Dla mnie kupowanie czegoś, do czego potrzebne jest pływadło i chęć uczenia się odczytów, nie mając na czym się uczyć to takie trochę nie halo. Ale każdy postępuje i wydaje pieniądze po swojemu. Nic mi do tego. A tym bardziej nikogo nie atakuję bo jestem pacyfistą. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 witam czy na pierwszych dwóch zdjęciach mogą to być sandacze?na 3 zdjęciu okonie czy białoryb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 takie znalezisko pod wodą. Według mnie to zatopiona barka/statek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 proszę o interpretację (pomoc)co jest na 1 zdjęciu?na 2 co mogą oznaczać żółte kropki na stoku?czy na 3 to łuki sandaczowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Łukasz, zwróć uwagę na to co mówiłem w poprzednich postach- na sonarze 2D masz dwie piękne ryby.....prawdopodobnie większość z nas tak by powiedziała- dopiero konfrontacja z DI/SI pokazuje prawdę.Stąd też dużą sztuką jest posługiwanie się samym 2D i wnioskowaniem na tej podstawie. Wygląda na barkę jakąś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Łukasz, zwróć uwagę na to co mówiłem w poprzednich postach- na sonarze 2D masz dwie piękne ryby.....prawdopodobnie większość z nas tak by powiedziała- dopiero konfrontacja z DI/SI pokazuje prawdę.Stąd też dużą sztuką jest posługiwanie się samym 2D i wnioskowaniem na tej podstawie. Wygląda na barkę jakąś przepraszam, że pytam ale nie wiem jak ustawić DI/SI ( jak je skonfrontować). Na którym mam szukać sandaczy, i czy są to łuki? Niekiedy widzę rybę (chyba to ryba) przyklejona do dna - nie wiem co to może byćcały czas pływam ustawiam, kombinuję, ale nie mam nikogo kto potwierdziłby mi zapisy - wtedy było by łatwiej.Dlatego wrzucam zdjęcia aby ktoś mądrzejszy bardziej doświadczony pomógł. Przyda się to na pewno nie tylko mi, ale wszystkim, którzy się uczą i chcą się nauczyć ps w końcu to mogą być sandacze i na którym zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 goldi1231... niema jeszcze echosond rozpoznajacyh ryby , liczacych luski , itp. kazda interpretacja jest oparta praktycznie na domyslach i jakims doswiadczeniu , ale nie na 100% pewnosci. obrazowanie live od garmina moze Ci pokazac suma , karpia 30kg - co bedzie rozpoznawane po wielkosci . zaden 2d/si/di nieokaze tego. Przypomina mi sie odrazu tekst kolegi @Paprykarz z forum jak kiedys skwitowale jakiegos klienta rozpoznajacego ryby na 2d w ten sposob: " a te dwa na gorze to sa geje...ide sie napic" bez urazy oczywiscie dla orientacji rozowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) przepraszam, że pytam ale nie wiem jak ustawić DI/SI ( jak je skonfrontować). Na którym mam szukać sandaczy, i czy są to łuki? Niekiedy widzę rybę (chyba to ryba) przyklejona do dna - nie wiem co to może byćcały czas pływam ustawiam, kombinuję, ale nie mam nikogo kto potwierdziłby mi zapisy - wtedy było by łatwiej.Dlatego wrzucam zdjęcia aby ktoś mądrzejszy bardziej doświadczony pomógł. Przyda się to na pewno nie tylko mi, ale wszystkim, którzy się uczą i chcą się nauczyć ps w końcu to mogą być sandacze i na którym zdjęciu?Ależ ty masz konfrontację, gdy otwierasz okna di,si, 2d- w tym samym czasie.Di- nie jest do szukania ryb zdecydowanie. To tylko dla pokazania struktury dna pod łodzią.Si-zmniejsz zasięg do 20m(uzyskasz tym powiększenie), sprawdź jak prezentuje się ławica drobnicy jakakolwiek, potem zmieniaj kontrast, by uzyskać jak najsilniejszy widok ławicy a potem skup się na pojedynczych rybach. Około metrowe są spokojnie widoczne, ale jak pływają nad dnem, rzucają wtedy cień, który łatwiej namierzyć. Nie wiem jak będą widoczne na sonarze bocznym te nad samym dnie.2d- koniecznie dwa okienka, w jednym 200khz, w drugim med/hi chirp. Będzie ci łatwiej ocenić czy obiekt na dnie to ryba czy jednak nie. Czułość poniżej trybu auto.Ja tak to robię w czasie poszukiwania ryb. Inna wskazowka- jeżeli ciężko jest znaleźć pojedyńcze drapieżniki, szukaj ich jedzenia, jest szansa, że i one tam są. Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Dziękuję za rady, jak będę na rybach to postaram się poustawiac i zrobię zrzut ekranu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Maciej_K - nie do końca się zgodzę. DI nie jest do szukania ryb, to fakt,. ale na jego podstawie możesz stwierdzić, czy to co widzisz na 2d to jest duży sum, czy gałąź z zatopionego drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Maciej_K - nie do końca się zgodzę. DI nie jest do szukania ryb, to fakt,. ale na jego podstawie możesz stwierdzić, czy to co widzisz na 2d to jest duży sum, czy gałąź z zatopionego drzewa.Paweł, o konfrontowaniu obrazów było powyżej. To jest oczywista sprawa Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Łukasz, weź nagraj loga, znaczy uruchom zapis danych w formacie sl2 tam, gdzie potencjalnie pojawiają się ryby przy dnie Prześlesz mi go, rozbebeszę go w graficznym programie do side imaging, jeśli uda się odseparować te widoki ryb, oznaczę je i prześlę ci jako plik do uruchomienia w google earth, byś mógł sam zobaczyć je na zapisie sonaru bocznego. Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Ok. Zapisze pliki w formacie sl2 bo jak pływam to zapisuje w sl3. Jaka jest różnica pomiędzy sl2 a sl3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 jesli uzwasz przetwornika 3d to zapis loga z obrazem 3d jest w sl3 - plik jest rozszerzeniem sl2 o dane z 3d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Mam 3in1 ale zapisuje w sl3 to znaczy, że nic z mojego pływania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) wszytsko dobrze z twoim plywaniem sl3 to poprostu nastepca sl2 , ktory moze zgromadzic wiecej danych - zapis danych z ss3d . do map batymetrycznych mozesz uzywac zapisow gpx nawet - liczy sie glebokosc i pozycja gps. dane , ktore chcesz ogladac na echu/programach musisz uzywac sl2/sl3 , byl jeszcze chyba format slg jak sie nie myle. uyzwaj standardowo sl2/sl3 Edytowane 13 Sierpnia 2019 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Koelgo masz tutaj jakiś mój zrzut, z ewej 2D z prawej DI . Ławica ryb i pod nia wiekszy łuk, na Di pokazało dokłądne jak to wyglada. I to był szczypak cos pod 90cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Hmm... Chyba wiślana tołpyga na blacie bynajmniej kilkadziesiąt metrów w dół rzeki się zebrały HDS carbon + 3w1 Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez Lucas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 do Maciej_K jak przesłać Tobie pliki sl2, sl3? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 do Maciej_K jak przesłać Tobie pliki sl2, sl3?Zrzuć je na dysk Google, Dropbox, podaj mi linka na priv Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 żebym wiedział jak to się jeszcze robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Załóż konto na google, odpal yt są.instruktaze , bardzo proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 żebym wiedział jak to się jeszcze robi.Maciek ci napisał wszystko krok po kroku gdzie masz wejść i zuploadowac pliki i wysłać mu link A on sobie to już ściągnie na swój komputer i rzuci okiem na logi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h
.
Top użytkownicy dla tego pytania
225
110
88
70
Popularne dni
10 Wrz
29
21 Maj
28
5 Kwi
24
4 Wrz
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 225 odpowiedzi
siarq 110 odpowiedzi
goldi1231 88 odpowiedzi
Paprykarz 70 odpowiedzi
Popularne dni
10 Wrz 2018
29 odpowiedzi
21 Maj 2019
28 odpowiedzi
5 Kwi 2019
24 odpowiedzi
4 Wrz 2019
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze
Dano-G
Znalezione na fejsbuku [emoji23] Proszę o pomoc w interpretacji, bo mi się kojarzy właśnie tak jak wyglada [emoji23] Pozdrawiam Daniel Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
IntruZ9
wczoraj miała miejsce akcja wydobycia rzekomo skradzionego jachtu typu kormoran,zaangażowanych kilka jednostek strazy.policja (od 2016 prowadzone śledztwo) mnie udało się go znaleźć i rozwiązać zagadk
Opublikowane grafiki
1803 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi