Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A co będziesz strzelał z brzegu tą echosondą?? Trzeba najpierw dobrze się zastanowić o co chce się zapytać. Ludzie Cię usprawiedliwiają i dają powody dlaczego można mieć echo bez łodzi a Ty jakieś ataki wymyślasz. W zasadzie to ja też nie wiem po co Ci echo skoro nie zamierzasz pływać. Zazwyczaj zaczyna się z drugiej strony.. Najpierw pływadło, później silnik i dopiero echo. Uprzedze pytanie które Ci się nasuwa. NIE-echosondy z brzegu się nie używa. Co do zasadności postów to jest temat o interpretacji obrazów a nie ABC użytkowania. Popatrz na YouTube tam znajdziesz podstawy np w materiałach Karpinskiego.

Edytowane przez Lucas
  • Like 1

• 0

A co będziesz strzelał z brzegu tą echosondą?? Trzeba najpierw dobrze się zastanowić o co chce się zapytać. Ludzie Cię usprawiedliwiają i dają powody dlaczego można mieć echo bez łodzi a Ty jakieś ataki wymyślasz. W zasadzie to ja też nie wiem po co Ci echo skoro nie zamierzasz pływać. Zazwyczaj zaczyna się z drugiej strony.. Najpierw pływadło, później silnik i dopiero echo. Uprzedze pytanie które Ci się nasuwa. NIE-echosondy z brzegu się nie używa. Co do zasadności postów to jest temat o interpretacji obrazów a nie ABC użytkowania. Popatrz na YouTube tam znajdziesz podstawy np w materiałach Karpinskiego.

Przeczytaj proszę mój wpis od początku  . OK?

• 0

Witam kolegów.

Mam pytanko do posiadaczy Livescope (LVS32 z GLS10). Czy z perspektywy czasu uważacie , że zakup tego urządzenia to był tzw. strzał w dziesiątkę , jeśli chodzi o namierzanie ryb , czy jednak nie? Myślę nad kupnem , ale nie jestem na 100% przekonany.

P.S. Używam EchoMap Plus 92SV i z tym by to pracowało.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez sum23

• 0

Traktuję to z Twojej strony jako atak na mnie. Bezpodstawny i tępy . Nie wiem o co Ci chodzi, nie rozumiem dlaczego? Skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia wtrącasz się i zabierasz zdanie. Kto chce pożyczyć łódkę ? Ja ? Gdzie napisałem że chcę to zrobić? Przez takie wpisy, większość spraw z którymi się ktoś zwraca do kogoś o pomoc jest nierozwiązanych.

PS. Pana moderatora proszę o usunięcie tych konwersacji i pozostawienie głównego wątku napisanego przeze mnie.

Ja ciebie nie atakuję. Tylko się dziwię kolejności w jakiej postępujesz. Tak jak napisał Lucas - zazwyczaj najpierw Łódź, silnik a potem echosonda. Dla mnie kupowanie czegoś, do czego potrzebne jest pływadło i chęć uczenia się odczytów, nie mając na czym się uczyć to takie trochę nie halo. Ale każdy postępuje i wydaje pieniądze po swojemu. Nic mi do tego. A tym bardziej nikogo nie atakuję bo jestem pacyfistą. ????

• 0

Łukasz, zwróć uwagę na to co mówiłem w poprzednich postach- na sonarze 2D masz dwie piękne ryby.....prawdopodobnie większość z nas tak by powiedziała- dopiero konfrontacja z DI/SI pokazuje prawdę.

Stąd też dużą sztuką jest posługiwanie się samym 2D i wnioskowaniem na tej podstawie. Wygląda na barkę jakąś

• 0

Łukasz, zwróć uwagę na to co mówiłem w poprzednich postach- na sonarze 2D masz dwie piękne ryby.....prawdopodobnie większość z nas tak by powiedziała- dopiero konfrontacja z DI/SI pokazuje prawdę.

Stąd też dużą sztuką jest posługiwanie się samym 2D i wnioskowaniem na tej podstawie. Wygląda na barkę jakąś

przepraszam, że pytam ale nie wiem jak ustawić DI/SI ( jak je skonfrontować).  Na którym mam szukać sandaczy, i czy są to łuki?  Niekiedy widzę rybę (chyba to ryba) przyklejona do dna - nie wiem co to może być

cały czas pływam ustawiam, kombinuję, ale nie mam nikogo kto potwierdziłby mi zapisy - wtedy było by łatwiej.

Dlatego wrzucam zdjęcia aby ktoś mądrzejszy bardziej doświadczony pomógł. Przyda się to na pewno nie tylko mi, ale wszystkim, którzy się uczą i chcą się nauczyć

ps  w końcu to mogą być sandacze i na którym zdjęciu?

post-70883-0-43478500-1565639596_thumb.png

• 0

goldi1231... niema jeszcze echosond rozpoznajacyh ryby , liczacych luski , itp. kazda interpretacja jest oparta praktycznie na domyslach i jakims doswiadczeniu , ale nie na 100% pewnosci. obrazowanie live od garmina moze Ci pokazac suma , karpia 30kg - co bedzie rozpoznawane po wielkosci . zaden 2d/si/di nieokaze tego. Przypomina mi sie odrazu tekst kolegi @Paprykarz z forum jak kiedys skwitowale jakiegos klienta rozpoznajacego ryby na 2d  w ten sposob: " a te dwa na gorze to sa geje...ide sie napic" bez urazy oczywiscie dla orientacji rozowej

• 0

przepraszam, że pytam ale nie wiem jak ustawić DI/SI ( jak je skonfrontować). Na którym mam szukać sandaczy, i czy są to łuki? Niekiedy widzę rybę (chyba to ryba) przyklejona do dna - nie wiem co to może być

cały czas pływam ustawiam, kombinuję, ale nie mam nikogo kto potwierdziłby mi zapisy - wtedy było by łatwiej.

Dlatego wrzucam zdjęcia aby ktoś mądrzejszy bardziej doświadczony pomógł. Przyda się to na pewno nie tylko mi, ale wszystkim, którzy się uczą i chcą się nauczyć

ps w końcu to mogą być sandacze i na którym zdjęciu?

Ależ ty masz konfrontację, gdy otwierasz okna di,si, 2d- w tym samym czasie.

Di- nie jest do szukania ryb zdecydowanie. To tylko dla pokazania struktury dna pod łodzią.

Si-zmniejsz zasięg do 20m(uzyskasz tym powiększenie), sprawdź jak prezentuje się ławica drobnicy jakakolwiek, potem zmieniaj kontrast, by uzyskać jak najsilniejszy widok ławicy a potem skup się na pojedynczych rybach. Około metrowe są spokojnie widoczne, ale jak pływają nad dnem, rzucają wtedy cień, który łatwiej namierzyć. Nie wiem jak będą widoczne na sonarze bocznym te nad samym dnie.

2d- koniecznie dwa okienka, w jednym 200khz, w drugim med/hi chirp. Będzie ci łatwiej ocenić czy obiekt na dnie to ryba czy jednak nie. Czułość poniżej trybu auto.

Ja tak to robię w czasie poszukiwania ryb.

Inna wskazowka- jeżeli ciężko jest znaleźć pojedyńcze drapieżniki, szukaj ich jedzenia, jest szansa, że i one tam są.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Maciej_K - nie do końca się zgodzę. DI nie jest do szukania ryb, to fakt,. ale na jego podstawie możesz stwierdzić, czy to co widzisz na 2d to jest duży sum, czy gałąź z zatopionego drzewa.

Paweł, o konfrontowaniu obrazów było powyżej. To jest oczywista sprawa

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Łukasz, weź nagraj loga, znaczy uruchom zapis danych w formacie sl2 tam, gdzie potencjalnie pojawiają się ryby przy dnie

Prześlesz mi go, rozbebeszę go w graficznym programie do side imaging, jeśli uda się odseparować te widoki ryb, oznaczę je i prześlę ci jako plik do uruchomienia w google earth, byś mógł sam zobaczyć je na zapisie sonaru bocznego.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

wszytsko dobrze z twoim plywaniem :) sl3 to poprostu nastepca sl2 , ktory moze zgromadzic wiecej danych - zapis danych z ss3d .  do map batymetrycznych mozesz uzywac zapisow gpx nawet - liczy sie glebokosc i pozycja gps. dane , ktore chcesz ogladac na echu/programach musisz uzywac sl2/sl3 , byl jeszcze chyba format slg jak sie nie myle. uyzwaj standardowo sl2/sl3

Edytowane przez siarq