Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Już walczę. Dużo tego i nie mam za bardzo czasu, by przeryć się przez wszystkie. Przejrzałem pierwsze 5-6 plików, ryb na dnie mało, w toni duży ruch i tam bym ich szukał.

Padł mi komp, serwis się urlopuje, a zamienny komp ma tak słabą grafikę, że nie odpala się g.earth. i za bardzo nie mam jak obejrzeć poskładane go widoku. Nie wszystkie pliki się do składania nadają, optymalnie to jedna długa trasa, w miarę prosta i bez zawijasów.

Łukasz, polecam kupno reefmaster sonar viewer, wtedy oglądasz sobie wygodnie na kompie to, co trzeba. A najlepiej to reefmaster 2, bo i viewer tam jest i mapę można poskładać, ale to droższa sprawa

Jak będę miał już operacyjnego kompa, wtedy powysylam dane.

Co do trybu 2d, jeżeli standardowy ducer nie daje rady odseparować ryb, można pomyśleć o airmar tm150, który w tej sytuacji więcej wniesie niż wzmocniony sonar boczny na naturalnym zbiorniku typu jezioro, gdzie nie ma takich miejscówek jak karcze, wyrobiska, stare koryto rzeki czy r

umowiska po budynkach-potencjalne miejscówki sandaczowe.

Si wyświęci ryby w toni i nad dnem, ale jak na nim leżą, nie ma na to raczej szans.

Walka z plikami trwa, Łukasz musisz bawić się echem na wodzie i weryfikować wskazania sonaru wędką.

Jeżeli nie pojedyńcze drapieżniki, to stada drobnicy, których okolice trzeba obłowić.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

Spokojnie ja przesłałem kilka pkikow bo mam już ich z 20 GB.

Reefmaster taki program nabyć aby szobaczyc jak jest usytuowane dno zbiornika.

Na sondzie widzę ryby przyklejone do dna, nieraz są w postaci łuków, nieraz przyklejone. Na DI pokazuje kolor żółty lub czerwony, natomiast na zwykłym sonarze nie zawsze to widać. Muszę jeszcze dużo pływać i weryfikować. Zakupić silnik elektryczny xi5 by po namierzeniu łatwo trafić na występujące ryby.

Zgadza się ryb na dnie mało i brań w opadsie z dna mało. Wiele ryb trafiłem w trollingu gdy na sądzie pokazywał ryby od 2 do 4 metrów. Wyposcilem przynętę na 30-35m, prędkość 3km/h, ciężar 20g + guma 14cm 17g, wtedy miałem brania czyli guma pewnie szła w pasie ok 3m. Natomiast gdy ryby zeszły na pas 4-6m brania ustały bo guma pewnie szła za wysoko. Metoda, która dopiero się uczę.

• 0

To najwygodniejsze obecnie narzędzie do przeglądania danych sonarowych:

A tutaj przedstawienie większego brata, czyli programu do robienia map batymetrycznych - który ten viewer już ma w sobie.W języku Puszkina, ale za to pokazujący konkretnie procedurę.

• Like 1

• 0

Gildi u mnie na zaporowce byli tak że ryby mowa o sandaczu do końca lipca był przy dnie później ryby nie można było trafić praktycznie z opadu A tylko i wyłącznie z trola. Bo właśnie ryba stała non stop w toni. Nie potrzebuje elektryka aż tak do tego. Bo nie musisz rybom po głowach bić olwiem żeby zweryfikować czy to sandacze. Kilkanaście metrów od miejsca zapisu rzuć kotwice i męcz dno :) powodzenia. Z wyprawy na wyprawę będzie coraz to mądrzejszy w czytaniu i majstrowaniu w echu.

• 0

Praktyka, praktyka, ciężka praca i bwędę mądrzejszy. Jak plywasz w trolu za sandaczem jakie używasz przynęty i na jaką głębokość schodzą!? U nas również ryb na dnie bardzo mało na sondzie pokazuje. Wszystko w toni - raz na 2-4 metr, drugi raz na 4-6 metry.

• 0

Woda jeszcze ciepła, u mnie wczoraj  nic przy dnie nie stało, z wyjątkiem pierwszego spadu brzegowego. Z rzutu nic, z trolla nic, ale piękny i ciepły wieczór był. Niestety, długi weekend, serenady do księżyca z namiotowych miasteczek, karpiarze na szczęście bojki mieli wystawione i można było bezkolizyjnie je ominąć.

Kolejne doświadczenie trollingowo- nieudane.

Za to bawiłem się ustawieniami echa, do tej pory sądziłem, że można podzielić sygnał 2d na dwa kanały całkowicie niezależnie, a różnie to wychodziło- 200 khz w jednym oknie, 83 w drugim- czasami zakłócenia i to nie od silnika szły- nie wiem dlaczego. Chirp generowany przez echo załączał się dla obu kanałów. Sonaru bocznego nie brałem tym razem, bo specjalnie nie ma po co na trolla w takim układzie.

Na dwóch ostatnich wyjazdach sprawdzałem zasadność użycia sunvisora do echa, spoko jest w słoneczny dzień a i po nocy nie świecę echem na wszystkie strony. Trochę zwiększony gabaryt MFD, cover ekranu wchodzi bez problemu, także jestem na tak.

• 0

Tak nieraz bywa 5-8 godzin na rybach, z opadu nic, więc zaczęłam na trola (3 razy już) i za pierwszym 4 ryby na 7500m pływanie do tego z 8 puknięć. Ryby na 2-4m. Guma na tej głębokości się sprawdziła, poniżej już nie skuteczna bo nie potrafię, nie wiem jak głęboko zejdzie guma z dociazeniem np 10g.

• 0

Tak nieraz bywa 5-8 godzin na rybach, z opadu nic, więc zaczęłam na trola (3 razy już) i za pierwszym 4 ryby na 7500m pływanie do tego z 8 puknięć. Ryby na 2-4m. Guma na tej głębokości się sprawdziła, poniżej już nie skuteczna bo nie potrafię, nie wiem jak głęboko zejdzie guma z dociazeniem np 10g.

• 0

Maciek ja w sobotę miałem tak że ni4 mogłem dostroic echa na bocznym jakbym pierwszy raz wstawial. W oknie z chirp jakby pulsowalo mi światł tzn ekran. Ale później przestało.

GOLDI. Ja lowie teraz w irl i tutaj sandacza brak ale głównie tutaj lowie okonir z opadu i szczupaki. Jak z ręki szczupaka na wodzie do 6m nie bierze to lecę albo na opad i wyniki są, bo część stoi przyklejone przy dnie za okoniami. Albo lecę w trol na 12m różnie ryba bierze czasem na wodzie 18m szczupak bije na 6m trzeba k serwować ba jakiej stoją i do takiej dobierac przynęte. Musisz dokładać ołowiu wypuszczać np 30m. I sprawdzać kiedyś ci mniej więcej będzie już zaczepiac o dno.

• 0

Witam. 

Jako że cały czas się uczę bocznego sonaru, 2d z resztą też, postanowiłem wrzucić kilka zdjęć. Może ktoś bardziej doświadczony podpowie co widać, albo nie widać na tych screenach.

Na tym zdjęciu interesujący mnie obiekt znajduje się po lewej stronie. Coś przypominające węża z Warszawdkiej Wisły  :P .

post-56051-0-06074500-1566334295_thumb.jpg

Na drugim zdjęciu duży łuk. Czy przy prędkości 2km/h można sądzić że to jakaś większa ryba?

post-56051-0-47137700-1566334378_thumb.jpg

Na trzecim zdjęciu mamy obiekt po lewej stronie na górze. Kołek, czy może jedna ryba?

post-56051-0-34408600-1566333904_thumb.jpg

Edytowane przez Najeżony

• 0

witam

zebrałem na echosondzie już dużo danych o głębokości łowiska - zrobiłem sobie mapę batymetryczną Genesis live. Zrobiłem aktualizację i wczoraj na wodzie okazało się że nie czyta mi zapisanych logów.  W czym może być problem?

Podczas zbierania danych zapisuje pliki w formacie sl3. Czy one są do obrazowania batymetrii?

Jeżeli to wina aktualizacji to jak wgrać poprzednią wersję?

• 0

witam

jak ustawić echosondę HDS Live aby pokazywało ławicę ryb a pod nią drapieżniki. Kombinuję w ustawieniach, ale nic nie wychodzi.

czy ktoś z was używa HDS Live?

Pomógł by mi w ustawieniu abym dobrze interpretował obrazy. Wiem, że na wodzie trzeba dostroić, ale na początek byłbym mądrzejszy.

Do czego służy chirp, czy pływać na 200khz, czy na chirp, czy pływać z opcją fishreveal. Na moich ustawieniach widzę pełno jakiś łuków, nie potrafię wyłuskać odpowiednich i czy w ogóle są?

Załączę zdjęcia.

Często widać na zwykłym obrazowaniu jakieś ryby, a na DI + fihreveal widać odwrotnie.

Pomoże ktoś w ustawieniach?

post-70883-0-48759800-1567610807_thumb.jpg

post-70883-0-63899900-1567611256_thumb.png

post-70883-0-20441800-1567611289_thumb.png

post-70883-0-77487500-1567611817_thumb.jpg

post-70883-0-66069800-1567611920_thumb.jpg

post-70883-0-51516300-1567611971_thumb.jpg

post-70883-0-51075900-1567612088_thumb.jpg

post-70883-0-48252300-1567612145_thumb.jpg

post-70883-0-47257200-1567612210_thumb.jpg

post-70883-0-87562100-1567612293_thumb.jpg