Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Skoro wiedziałeś, to czemu nie wysiliłeś się z zadaniem pytania takiego jak teraz zadałeś?

Realnie nie masz żadnej pewności w ocenie. Możesz posiłkować się wiedzą o zwyczajach ryb- typu dużo przy dnie= leszcze, pojedynczy odczyt może być drapieżnikiem.

Zerknij na niemieckie testy, bojki rysowane są jako łuki, więc każdy obiekt będzie tak odrysowany w wodzie.

Generalnie możesz być pewien tego, co pokazuje echo - jeżeli udało się to złowić. Innej drogi nie ma zwłaszcza w trybie 2D

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Wrzuciłem koledze przykład odnośnie jakiej ryby może być pewien.

Do LUCAS.Od wyjścia do brania jest droga daleka.Jakiś miesiąc temu napłynięcie pod kant i wychodza 3-4 ryby,następny,sytuacja się powtarza i tak przez cały dzień.Podnosiły się,ale nie żarły.Za dwa dni pierwszy kancik,5 strzałów pogrzebaczem i branie.

• 0

Widzę łuki... Dużo łuków :D

Od premiery tego filmu jedynie pewnie mogę się wypowiedzieć w temacie czy to co widziałem było ławicą, choć i tak nie do końca...

w tym przypadku piłeczki zostawiają piękne łuki, niejeden pewnie powiedziałby że to na 100% sumy :)

• Like 1

• 0

Widzę łuki... Dużo łuków :D

Od premiery tego filmu jedynie pewnie mogę się wypowiedzieć w temacie czy to co widziałem było ławicą, choć i tak nie do końca...

w tym przypadku piłeczki zostawiają piękne łuki, niejeden pewnie powiedziałby że to na 100% sumy :)

Nie od dzisiaj wiadomo, że echosonda odwzorowuje właśnie pęcherz pławny ryby. Stąd piłeczki są widoczne jako łuki. Nie wiem co w tym dziwnego. Poza tym - normalnie nikt nie "rozrzuca" piłeczek po dnach jezior i rzek. No chyba, że do takich filmików. ;-)

• 0

Nie od dzisiaj wiadomo, że echosonda odwzorowuje właśnie pęcherz pławny ryby. Stąd piłeczki są widoczne jako łuki. Nie wiem co w tym dziwnego. Poza tym - normalnie nikt nie "rozrzuca" piłeczek po dnach jezior i rzek. No chyba, że do takich filmików. ;-)

Którejś lekcji nie odrobiłem.

Dosyć ciekawa teoria z tym pęcherzem pławnym, to w takim razie jak odwzorowuje obiekty które nie mają pęcherza pławnego ? Zatopione drzewa, skały kamienie, roślinność i inne struktury ? 

Wszystko co unosi się w toni zostanie pokazane jako łuk, pływający kawałek drewna i stara reklamówka tez.

Edytowane przez Paprykarz
  • Like 1

• 0

....a do tego pęcherz z definicji jest pusty, wiec sygnał nie przechodzi przez niego dokładnie tak samo jak przez pęcherzykowaty lód zimą. Tak jak Krzysztof napisał - każdy obiekt w sonarze 2d będzie przedstawiony jako wycinek koła, pod różnym kątem, albo jako duży obiekt o zaokrąglonych krańcach. Echo w tym trybie inaczej nie potrafi.

• Like 1

• 0

A tak serio bo moje doświadczenia pokazują, ze mogę powiewie ze to okonie na 99,9% tylko wtedy kiedy na ekranie luki układają się w kształt choinki świątecznej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

kolego możesz mi pomóc czy to mogą być stada okoni?  szukam jak to nazwałeś choinek.

post-70883-0-13616200-1569352823_thumb.png

post-70883-0-63971100-1569352930_thumb.png