Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki.

A tak z beczki HB : ty masz g3Msi+. ?

Jak oceniasz, jest lepiej z zasięgiem realnie względem wcześniejszych mega?

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

G3 helix był mojego znajomego z którym kontakt się urwał. Ja używam trzy solixy , dwa gn1 i jeden gn2 . Wszystko na plus . Nie jest tak do końca ja pisze humminbird ale jest lepiej i tego nie da się ukryć . 2D jest na plus zwłaszcza w skanowaniu przy samym dnie, DI tez na plus aczkolwiek różnica nie jest aż tak duża i są to detale ( mam tu na myśli jeszcze lepsze oddzielanie obiektów zarówno od struktury dna jak i ryb w ławicy ) . Największa różnica jest zasięg w SI . W miejscach gdzie do tej pory uzyskiwałem po 20” na stronę , teraz bez problemu ustawiam w granicach 30 i jeszcze mam mały zapas . Mam tu na myśli mega.

• 0

Właśnie o takie doświadczenia chodzi. Mniej marketingu-więcej praktyki. 

Serdeczne dzięki. 

p.s. atakujesz zimą mega 360? Natknąłem się na opinię zagraniczną o krążącym ponoć w sieci materiale, że te widoki wcale nie będą takie piękne jak plansze i screeny z ICAST, poprawa oczywiście też będzie względem pierwszej generacji, ale kosztem wolniejszego odświeżania ekranu. 

• 0

Właśnie o takie doświadczenia chodzi. Mniej marketingu-więcej praktyki. 

Serdeczne dzięki. 

p.s. atakujesz zimą mega 360? Natknąłem się na opinię zagraniczną o krążącym ponoć w sieci materiale, że te widoki wcale nie będą takie piękne jak plansze i screeny z ICAST, poprawa oczywiście też będzie względem pierwszej generacji, ale kosztem wolniejszego odświeżania ekranu.

Nie ma problemu .

Tak jak najbardziej nowe 360 będzie w grudniu bo już jest zamówione . Co do samego urządzenia to się nie martwię . Wiadomo ze nie będzie to wyglądać jak na zdjęciach w internecie czy na filmach promujących ale i tak zrobi swoje. Za trzy miesiące się okaże wiec nie ma co bić piany .

• 0

Nie wiem jaki to zbiornik i jakie gatunki tam żyją.

Na wodach, na których znam, pierwszy obraz po lewej stronie to niewielkie sandacze.

Podobny obraz na drugim na krańcu po prawej stronie.

Poza tym te pierwsze dwa to dużo drobnicy i za duża czułość.

Trzeci obraz ...bez pomysłu co to mogłyby być za ryby. Jakieś bialoryby. Nagromadzone. Pewnie coś kiedyś może podejść.

Prędkości trollingowe i ruch ze stała w miarę prędkością ułatwiają lekturę obrazów.

Jakbyś zaczął zwalniać nad obrazem numer 1 nagle mogłoby się wydawać, że tam czeka jakieś bydle :o

W skrócie 1+2+3 - jakieś ryby są. Brak konkretnych obiektów na telewizorku :)

U siebie bo takich widokach zmniejszyłbym nieco czułość . Ale to chyba nie jest obowiązkowe ;)

Jeśli ponad łowienie przedkładasz obserwacje życia podwodnego to może zamiast łódki i sprzętu po prostu idź w akwalung ?

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

• 0

Kolego GUZU właśnie tam połowiłem sandaczyki od 35 do 50cm, ale jeszcze trochę pływania aby w miarę dobrze interpretować zapis.

Na SI z lewej na pierwszym zdjęciu są dwa obiekty. Czy to mogą być ryby czy kamienie?

Jak odróżnić?

Nigdy nie miałem okazji pływać z SI.

Nie mam zatem żadnego doświadczenia, wiec się nie wypowiem

• 0

Na SI z lewej na pierwszym zdjęciu są dwa obiekty. Czy to mogą być ryby czy kamienie?

Jak odróżnić?

Głównie po wyglądzie cienia ale pewności nie ma. Na pewno dla kamieni nie będzie odstępu między cieniem a obiektem, dla ryby o ile nie leży na dnie powinien wystąpić jakiś prześwit [odstęp].

IMO na twoim zdjęciu to mogą być ryby blisko dna. - Upewnisz się jak napłyniesz na to samo miejsce następnym razem ;)

Edytowane przez Crow
  • Like 1

• 0

Wczorajszy wyjazd treningowy, sandacze nie współpracowały, ale kilka screenów zrobiłem dla pokazania ryby na sonarze bocznym i nakładce struktury. 

post-55901-0-97518100-1570728073_thumb.png

Górna paleta- o niższym kontraście kolorów jest lepsza dla poznania struktury. Dolna- gdzie kolory palety są mocniej kontrastujące- lepiej wyświeca ryby. 

A tutaj przykład sztuczki- jak zrobić zoom bez zooma ;)

post-55901-0-99379800-1570728169_thumb.png

Nie wiem, czy jest to możliwe u was - ale warto sprawdzić, bo widać więcej i można oznaczyć Waypointem to i owo, by wrócić i obłowić. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 2

• 0

To może i ja dorzucę jakieś swoje podwodne odkrycia, bylem na tej wodzie pierwszy raz woda dość brudna podobno jest w niej sandacz, ale przepłynąłem cale i nic.

post-54603-0-58898900-1570731245_thumb.png

Widać ze coś jest jak podejść do tego i spróbować to coś wyciągnąć.

Może ktoś zdradzić jak mając taki obraz na echu co należy zrobić aby rzucić przynętę która mogła by potencjalnie skusić to coś w toni do szarpnięcia za gumkę, jak się ustawić jeśli coś podobnego mi się przytrafi na tym jeziorku. 

Mam zamiar w sobotę tam wyskoczyć i nie chce wracać z niczym bo żonie  obiecałem że jak kupie sondę to będę jej przywoził kilogramy ryb, inaczej na nic więcej się nie zgodzi, ratujcie jakąś technikom łowienia jeśli się taki coś zobaczy :)

• 0

Echo nie rozróżnia sandaczy, jak zlowię otagowaną waypointem rybę i będzie to sandacz- wtedy mogę potwierdzić że to on.

Ja się uczę łowienia tych ryb, nie mam doświadczenia ,by cokolwiek w tej materii napisać.

Zobacz na głębokość - nie ma szans, byś go zobaczył w 2d.

Nie rzuci cienia- chyba że będzie na samej górze-ale to do tych ryb niepodobne.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Echo nie rozróżnia sandaczy, jak zlowię otagowaną waypointem rybę i będzie to sandacz- wtedy mogę potwierdzić że to on.

Ja się uczę łowienia tych ryb, nie mam doświadczenia ,by cokolwiek w tej materii napisać.

Zobacz na głębokość - nie ma szans, byś go zobaczył w 2d.

Nie rzuci cienia- chyba że będzie na samej górze-ale to do tych ryb niepodobne.

Napisz jak to według ciebie najlepiej zrobic najezdzasz czy stajesz 5m obok?

• 0

Napisz jak to według ciebie najlepiej zrobic najezdzasz czy stajesz 5m obok?

Ty robiłeś jakieś doświadczenia z echem?

Nie zgrywam się, ale pytam z konkretnego powodu- forum może podpowiedzieć, główna praca to zbieranie doświadczeń osobiście.

Może ci się to nie spodoba, ale zrób tak: zaznacz te opony(?) w wodzie waypointem i zacznij koło nich pływać.

Obserwacja ekranu pozwoli ci wyciągnąć właściwe wnioski. Zrób screeny i wrzuć je do wątku.

Tory proste z różnych kątów względem obiektu, odległości różne -od 25m począwszy.

• Like 1

• 0

Ty robiłeś jakieś doświadczenia z echem?

Nie zgrywam się, ale pytam z konkretnego powodu- forum może podpowiedzieć, główna praca to zbieranie doświadczeń osobiście.

Może ci się to nie spodoba, ale zrób tak: zaznacz te opony(?) w wodzie waypointem i zacznij koło nich pływać.

Obserwacja ekranu pozwoli ci wyciągnąć właściwe wnioski. Zrób screeny i wrzuć je do wątku.

Tory proste z różnych kątów względem obiektu, odległości różne -od 25m począwszy.

Z tym echem z bocznym mam go od kilku miesięcy, kilka razy bylem na wodzie skutki mam marne bo cierpliwości mam niewiele.

W sobotę planuje na te bajorko się wybrać ponownie, napewno odwiedzę te miejsca bo było ich kilka sprawdzę czy te ala opony zniknęły.

Zastanawiam się co ma na celu opływanie kilkukrotne danego obiektu, zamiast zrzucić przynętę do wody?

• 0

Właśnie chodzi o zrozumienie jak ono działa, byś mógł używać go świadomie i efektywnie. Ty decydujesz czy chcesz tam zarzucić przynętę, czy samodzielnie zdobyć wiedzę tak, by np. bez przeglądania logów na kompie typować miejscówki oraz by robić to dokładniej.

• 0

Mniej kręć jak pływasz, jak chcesz mieć ładny odczyt, to przede wszystkim staraj się płynąć prosto. Jak zakręcasz, to jedna wiązka przyśpiesza, a druga w spowalnia i robią się takie mazoje które u ciebie trochę widać. Jeżeli chesz pozyskać nowy komplet opon, to można kotwicą ze stali zbrojeniowej, jeżeli chcesz te ryby, to sugeruję gruntówkę/spławiczek. Chociaż bym poszukał, czy coś koło tego nie pływa.  Co to za echo?

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Mniej kręć jak pływasz, jak chcesz mieć ładny odczyt, to przede wszystkim staraj się płynąć prosto. Jak zakręcasz, to jedna wiązka przyśpiesza, a druga w spowalnia i robią się takie mazoje które u ciebie trochę widać. Jeżeli chesz pozyskać nowy komplet opon, to można kotwicą ze stali zbrojeniowej, jeżeli chcesz te ryby, to sugeruję gruntówkę/spławiczek. Chociaż bym poszukał, czy coś koło tego nie pływa.  Co to za echo?

Psulek tu akurat płynąłem dość prosto, echo Lowrance Elite 7 ti2 pływam pontonem z dziobowym xi3 powiem ze działa dziwnie, ale to inny watek.

Na podglądzie logu widać ze tu płynie prosto i widziałem to na echu te ala opony i dokładnie mam takie samo wrażenie, ale takich samych punktów było kilka w różnych miejscach. Pływałem na jeziorze gdzie nie ma Sandaczy. I nie widziałem podobnych efektów.

W sobotę będę wiedział może więcej.