Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zadam pewnie głupie pytanie. Kupiłem echosondę, jeszcze nie byłem z nią nad wodą, robiłem testy w domu. Po podnoszeniu przetwornika 1,5 m nad podłogę echo wyświetlało głębokość 2,8 m, przy zmianie częstotliwości głębokość się zmieniała. Czy takie coś może świadczyć o złym działaniu sprzętu czy też w warunkach na sucho echsonda nie pokaże nic sensownego?

• 0

Zadam pewnie głupie pytanie. Kupiłem echosondę, jeszcze nie byłem z nią nad wodą, robiłem testy w domu. Po podnoszeniu przetwornika 1,5 m nad podłogę echo wyświetlało głębokość 2,8 m, przy zmianie częstotliwości głębokość się zmieniała. Czy takie coś może świadczyć o złym działaniu sprzętu czy też w warunkach na sucho echsonda nie pokaże nic sensownego?

ni ma wody, ni ma odczytów. Tylko w wodzie echo działa prawidłowo.  

• 0

Się nie powinno bez wody , bo może się przetwornik przegrzać, miałem ostrzeżenie w instrukcji od któregoś z moich....

Przegrzać powiadasz. A mógłbyś zrobić zrzut z tą niezwykle cenną informacją i załączyć do swojego postu ? Ciekaw jestem który to producent taką informację umieścił.

• 0

Może Airmar tak ma.
Kilka lat temu przez przypadek zostawiłem włączone echo Humminbirda na łodzi w garażu, założona osłona na ekran - nie widziałem że działa. Po kilku dniach (bodajże trzech) robiąc coś w garażu usłyszałem "cykanie" przetwornika. Byłem pewien, że już po nim. Działał jeszcze kolejne kilka lat. Nie był nawet ciepły. Może Humminbirdy ćwierkają inaczej niż Airmary. Tym nie mniej jednak, uważam, że praca na sucho dla przetwornika nie jest zdrowa.

PS. Akumulator na łodzi miał 100Ah zasilania starczyło na ten czas dla pracy echa.

• Like 1

• 0

witam

panowie przy takim zapisie na SI połowiłem sandacze, może się komuś przyda. Często występują jakby zagłębienia w dnie, w którym znajdują się ryby. Potwierdzone kilkukrotnie.

zapis jest przeciągnięty (rozmyty) bo zatrzymałem łódkę.

zauważyłem, że sandacze na SI są bardzo dobrze widoczne (tak jakby diody podświetlone)

kilka zrzutów:

post-70883-0-57165100-1572183632_thumb.png

post-70883-0-13630200-1572183672_thumb.png

post-70883-0-83858300-1572183721_thumb.png

pozdrawiam

• Like 1

• 0

A porównałeś te odczyty z tymi letnimi? Widzisz, że teraz ryby są bliżej dna -a wtedy tak nie stały?

dokładnie tak jak mówisz (piszesz).

jeszcze kilka miesięcy nauki i człowiek trochę będzie się orientował w zapisach i nie mówię u o totalnej wiedzy, bo uczyć się będę cały czas aby to opanować!

• 0

Nie potrafię, nie lubię łowić na lekko. Zaczynam od gum 10cm i najmniejsza główka 10g. Może musiałbym zainwestować w spinning typowo pod okonia, wtedy może lepiej było by widać opad. Oczywiście bez wiatru bo wtedy to 25g + guma mało - taki balon z plecionki, że brania nie widać albo za późno zareagowane.