Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To Simrad Evo3 z bajerem, który zaprezentuję szerzej- ale muszę najpierw odwiedzić kilka wód jeszcze, by nakręcić filmy z działania w różnych warunkach i z jakimiś strukturami na dnie typu drzewa. Brak zaporówki , nudnawo na zwykłych jeziorach. No i czekam na lód w tym roku jak mało kiedy ;)

• 0

Tak, oprogramowanie sterujące jest z Rosji. Na Ukrainie też robią takie rzeczy. 

Niestety sam napęd i sterowanie przetwornikiem to nie jedyne wydatki. 

Wprawne oko na moich screenach dostrzeże użycie kompasu point-1, (czerwona linia) ikona kotwicy oznacza silnik dziobowy. Całość jest dość kosztowna przez to.

Krzysiek - nie, bo to garażowa produkcja, logistyka części z alli jest długa.

Mi to zajęło za dużo czasu( od wiosny) i wydatków, by się nauczyć zrobienia części mechanicznej, lutowania elektroniki. 

W okolicach weekendu karty odkryję, bo to żaden już sekret, potrzebuję tylko dograć kilka materiałów video z działania w różnych warunkach. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 3

• 0

Dla człowieka, który nie robi w sprawach elektroniki, softów jest to jakiś problem. Niby mam dwie sprawne ręce, wynalazczość garażową uskuteczniam w wędkarstwie, ale to było dość kłopotliwe dla mnie. Sporo doświadczeń się zebrało przy tej okazji, odświeżyłem znajomość języka rosyjskiego ;) 

Proszę o chwilę cierpliwości jeszcze, bym nagrał materiały poglądowe. 

Oczywiście nie jest to żadna gwiazda śmierci, ryb nie nałowi o czym miałem okazję się przekonać już wiele razy, niemniej pomocna rzecz i uwalnia od robienia mapy SI. To jest póki co główne zastosowanie. Niestety dla mnie- bo pontoniarzem jestem zdeklarowanym, chyba skończy się to poszukiwaniem jakiejś łódki -stabilność dętki z dziobowcem jest za mała a przez to odczyty się trochę psują. 

• 0

Nie no, brand g.. miałby zostać pozbawiony zębów?

Śpij spokojnie, jak już to zakażą wszystkiego jeno leszczyna, wiosła i łajba.....

Kolekcjonerski sprzęt wędkarski....nowy dział na portalach aukcyjnych. ))

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 2

• 0

Łukasz, jeżeli jes to to samo jezioro co zazwyczaj- to powinieneś zobaczyć już wcześniej struktury na dnie- o ile tam są- kamienie, pnie itp. 

Ja w moich jeziorach nie znalazłem takich atrakcji, z rzadka łódka zatopiona, jakieś śmieci przy brzegu. 

Kamienie nie leżą pojedynczo, ot tak. Zazwyczaj są widoczne na górkach. 

O tej porze roku ryby zaczynają gromadzić się przy dnie, oczywiście temperatura wody decyduje o tym. Prędzej obstawiałbym ryby aniżeli elementy struktury dna. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Maciej_K

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Pływam po jeziorze i za każdym razem znajdę jakieś nowe miejsce, ale jeszcze nie potrafię zinterpretować zapisu sondy czy to mogą być drapieżniki (okonie, sandacze), czy jakiś białoryb. Aby to zweryfikować musiałbym się zatrzymywać za każdym razem i nie poplywalbym za dużo. Przed tem tak robiłem, często bez brania bo jeszcze źle interpretowałem/interpretuje zapisy.

• 0

Kup sobie sonar viewer/Reefmaster i po nagraniu loga- w domu, na dużym ekranie spokojnie to oglądasz, tagujesz waypointami i przenosisz do echa.

Wielu kolegów tak robi i na ogół są zadowoleni ze zgromadzonych danych i ich interpretacji. 

• Like 1