Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na wodzie dziś byłem, ryb sporo złowiłem ..na ekranie. 1 zdjęcie dla wątpiących, że można z podstawowego ducera wycisnąć 40m na stronę przy gł. 4m.

post-55901-0-21371000-1588877548_thumb.png

Drugie na potwierdzenie - jak ważny jest dobór palety kolorystycznej w sonarze bocznym dla uzyskania zasięgu w warunkach lokalnych.

post-55901-0-41589100-1588877575_thumb.png

Trzecie pokazuje możliwości przetwornika 3in1 w 800khz+ odpowiednia paleta kolorów, która pokaże dno. Jest ono w pełni widoczne w całym zakresie, no ale nic nie leży na nim w miejscu, w którym robiłem screena.

post-55901-0-19546200-1588877600_thumb.png

• Like 3

• 0

Czwarte pokaże najbardziej uniwersalną obecnie paletę u Navico, wzorowaną na HB, która i świeci ryby, i pokazuje strukturę. Jest ona użyta także w zdjęciu 1 i pokazuje swoją moc przy odpowiednim ustawieniu kontrastu. Zwracam uwagę na odległość cieni od ryb- pływają wysoko w toni....

post-55901-0-27674300-1588877726_thumb.png

Do zadań poszukiwawczych ryb, dla moich oczu najlepiej pokazuje obiekty w toni paleta niebieska ze zdjęcia 5:

post-55901-0-37993300-1588877759_thumb.png

a na ostatnim - stadko karpiszonów/amurów nieco bliżej.

post-55901-0-64011400-1588877778_thumb.jpg

Niestety, zanim przełączyłem się na inny przetwornik, towarzystwo ulotniło się i nie udało mi się ich ponownie namierzyć. Jeżeli ktoś ciekaw, to nad oknem sonaru bocznego mapa właśnie z sonaru SI, z naniesionymi izobatami. Twórczość w Reefmaster2. Właśnie takie wyjazdy jak dziś- krótkie, bez wędek są najlepsze na ogarnięcie sprzętu, rozpoznanie jego możliwości. Na ryby przyjdzie jeszcze czas. Z zabawkami, czy bez. Jeszcze muszę wypoziomować ducer, będzie ciut lepiej. Rozdzielczość ekranu równie dużo ma do powiedzenia, zwłaszcza na zoomie. U mnie jest 1200x720.

Link do oryginalnych plików graficznych i wielu innych z dzisiejszego wypadu, bo tutaj muszę psuć fotki dość mocno,by zamieścić więcej niż jedno w poście. 

https://drive.google.com/open?id=1AbA6UttzY38eqYtqJApS8oPjs_FfeNWi

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 4

• 0

Kozaczek fotki tych uploadowanych pod linkiem.

Muszę pokombinować nad kolorami

Mechanika forum jest nieubłagana. 

Ty masz tę bursztynową - nią walcz. Ciemna sepia też nie jest zła- szczególnie na long range zabawy. Na jednym ze screenów jest moment przełączenia 3in1 na SS3D, obraz pali się żywym ogniem- moduł wzmacnia sygnał i to bardzo widocznie. 

• 0

Poniżej link do bardzo ciekawego, nowego materiału pomocnego w interpretacji i lokalizacji miejscówek na podstawie odczytów DI :

https://www.youtube.com/watch?v=VpaXJbxgsTA

Materiał jest w j.angielskim, ale wiele ciekawych zdjęć/rysunków pomoże zrozumieć prezentowane treści. 

• 0

Cześć Koledzy
Pytanie wędkarza bardzo słabo obeznanego z echosondą (ta jest moja pierwsza). Czy to ewidentne uszkodzenie przetwornika, czy samej echosondy? Czy może trudno stwierdzić na podstawie zdjęcia?

1af0e9481c75.jpg

Echosonda Garmin Striker Plus 7sv.
Wczoraj po uruchomieniu na łódce pojawiło się coś takiego jak na zdjęciu. Nie pomogła zmiana ustawień, reset do ustawień fabrycznych, sprawdzanie kabli, połączeń i inne tego typu, standardowe procedury. Echosonda pokazywała jakieś z kosmosu dane, np. na trzymetrowej wodzie głębokość 30-50 metrów, albo temperaturę wody 29 stopni, co w Szwecji nie jest rzeczą często spotykaną, szczególnie we wrześniu  ;) 
Zdjęcie ekranu zrobiłem już w domu, ale tak samo, lub podobnie wyglądało to na wodzie.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam, Maciej

• 0

napisz do garmina może pomoga. A tak się spytam czy te kable z tyły echa nie można pomylić miejscami ? ja ostatnio miałem akcje w swoim 7plusie SV wypływam wszystko podłączone włączam a tam nic za przeroszeniem wielki UJ nie włancza mi się echo, mysle no połowione zjebało sie a sie okazało że 1 wtyczka sie sama wycisneła z gniazda. Wcisnąłem i działa.