Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z dzisiejszego wyjazdu: GT30 vs SS3D

Kto jest kim- łatwo poznać- nie ma chyba na rynku wędkarskim ducera, który nie rysuje czarnego pasa przy 800khz, choć nie pływałem  z HB w tych khz....może ktoś uzupełni.

Niemniej dzisiejsze próby pokazały, że echo bez rozdzielczości powyżej 600pxl w pionie nie ma racji bytu dla dobrej jakości obrazu.

Drugi wniosek- w surowych danych zapisanych - SS3D nie bierze jeńców, pomimo "tylko" 455khz. 

To obecnie najlepszy przetwornik Navico, w śmiesznych pieniadzach - używki w USA 350 i trochę wiecej $ chodzą...

Z ciekawości przemieliłem SonarTRX pliki, miałem zamienione strony w jednym z sonarów, by uzyskać ciekawy efekt porównawczy:

Nie dopieszczałem w sofcie , tryb auto, czyste porównanie. 

post-55901-0-28006200-1600891569_thumb.jpg

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Cześć Koledzy

Pytanie wędkarza bardzo słabo obeznanego z echosondą (ta jest moja pierwsza). Czy to ewidentne uszkodzenie przetwornika, czy samej echosondy? Czy może trudno stwierdzić na podstawie zdjęcia?

1af0e9481c75.jpg

Echosonda Garmin Striker Plus 7sv.

Wczoraj po uruchomieniu na łódce pojawiło się coś takiego jak na zdjęciu. Nie pomogła zmiana ustawień, reset do ustawień fabrycznych, sprawdzanie kabli, połączeń i inne tego typu, standardowe procedury. Echosonda pokazywała jakieś z kosmosu dane, np. na trzymetrowej wodzie głębokość 30-50 metrów, albo temperaturę wody 29 stopni, co w Szwecji nie jest rzeczą często spotykaną, szczególnie we wrześniu  ;) 

Zdjęcie ekranu zrobiłem już w domu, ale tak samo, lub podobnie wyglądało to na wodzie.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam, Maciej

Zdjęcie zrobiłeś w domu ? na wodzie pokazywał to samo ? a przetwornik gdzie miałeś ?

Ewidentnie wygląda na to, że nie miałeś odpowiednio zanurzonego przetwornika, prawdopodobnie zbyt płytko.

• 0

Zdjęcie zrobiłeś w domu ? na wodzie pokazywał to samo ? a przetwornik gdzie miałeś ?

Ewidentnie wygląda na to, że nie miałeś odpowiednio zanurzonego przetwornika, prawdopodobnie zbyt płytko.

Z przetwornikiem też kombinowałem na różnych głębokościach zanurzenia (sztyca pozwala na regulację około 60 cm góra-dół) od takiego tuż pod powierzchnią, do maksymalnego. Na pewno nie był zbyt płytko. Moim zdaniem fakt, że echo pokazuje niemal to samo w wodzie, co "na powietrzu" wskazuje na uszkodzenie przetwornika. Zresztą, już nieważne. Sprzęt pojechał do Garmina, zobaczymy co umarło.

Edytowane przez Fiskare

• 0

Tiaa,, ale szału z detalem nie będzie- patrząc na raw data....

Maciej jako experta od echa kieruje pytanie do ciebie czy gdzies jest ninformacja jaka ma rozdzielczosc sygnal z przetwornika ?  

Wszedzie sie pisze ze najlepiej FULL HD aby bylo cos widac, ale mam wrazenie ze rodzielczosc sygnalu przetwornika jest.... no wlasnie jaka?

Jest tyle parametrow zaleznych ze ta rozdzielczosc moze byc duzo nizsza nisz ekrany ktore echa posiadaja.

Co o tym sadzisz, a moze masz jakies doswiadczenie ?

• 0

Maciej jako experta od echa kieruje pytanie do ciebie czy gdzies jest ninformacja jaka ma rozdzielczosc sygnal z przetwornika ?  

Wszedzie sie pisze ze najlepiej FULL HD aby bylo cos widac, ale mam wrazenie ze rodzielczosc sygnalu przetwornika jest.... no wlasnie jaka?

Jest tyle parametrow zaleznych ze ta rozdzielczosc moze byc duzo nizsza nisz ekrany ktore echa posiadaja.

Co o tym sadzisz, a moze masz jakies doswiadczenie ?

Nie jestem ekspertem, mogę napisać o swych doświadczeniach i wiedzy zaciągnietej od innych, nie jestem nieomylny, ale:

- "rozdzielczością" przetwornika jest częstotliwosć fal generowanych przez piezo elementy ducera. Im wyższa, tym teoretycznie więcej informacji można uzyskać , bo z większą dokładnością generowany jest obraz. 

Wpływ na jakość SI ma sprzętowo kilka rzeczy: prędkości pingowania wiązki SI, którą można regulować w niektórych sonarach, jakość elementów piezo- bo SS3D ma podwójne kryształy generujace 455khz a produkcja obrazu jest na topowym poziomie- co widać i po zasięgu i po detalizacji także na zoomowaniu

Kąt wiązki SI też się liczy - HB i Lowrance ma to świetnie porobione, Garmin z Raymarine -inaczej, czego efektem może być jasny pas blisko łodzi i czarne boki....Inna sprawa, że w USA mają ryby, nie szukają ich daleko od łodzi, stąd te 75ft na stronę czytelnego obrazu wystarcza, tam ćwiczone są głównie zaporówki niezbyt głębokie- a na głębokie to i tak tradycyjny sonar lub garminowskie panoptixy dużej mocy

Do tego ustawienia pod konkretne warunki na wodzie- moje doświadczenia dały wnioski- że nie ma uniwersalnego koloru dla SI, liczy się zadaniowość i świadomość tego, co chcemy osiągnąć. Umiejętność obsługi sonaru-  nastawy, które są bardzo ważne i gdy supportuję  kogoś na wodzie messengerem, mówiąc co ma pozmieniać i jak- to potem przychodzi "Wow". Tryb auto- na sam początek i nic więcej. 

Oprócz tego- temperatura i zasyfienie wody też ma wpływ na jakość SI- najlepsza pora na zbiory to wczesna wiosna

Zobacz, wkleiłem zdjęcie pokazujace obraz danych zrenderowanych w profesjonalnym programie do mozajek SI. Nie ma wpływu na niego jakość ekranu, Mógłbym postarać się dobrać inaczej parametry wyświetlania, ale nie chciałem tego, bo miały być surowe dane. Teoretycznie 800khz musi dać lepszą jakość... więcej informacj - ale tak nie jest- przynajmniej w trybie auto programu graficznego. Ergo- khz to nie wszystko, pingowanie jest absolutnie kluczowe i jak zrobię update 92sv do lipcowego softu- popłynę tam znowu by ocenić, czy faktycznie opisywana zmiana pingowania daje 10-20% detali więcej na ekranie. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Sygnał z przetwornika ma rozdzielczość? A to ciekawe

No tak, szerokosc wiazki, czestotliwosc, szybkosc to wplywa razem na rozdzielczosc.

Moze sprecyzuje ze chodzi tylko i wylacznie o system SI.

Maciej_K  - Wlasnie o to chodzi jesli czestotliwosic przetwornika, predkosc lodzi, czestotliwosc pingu bedzie optymalna, jaka wtedy echo jest w stanie zarejestrowac rozdzielczosc ?

Czy soft kompensuje te parametry w zaleznosci od pradkosci plyniecia ? Tak aby zapis byl optymalny, wiem ze jak za szybko sie plynie to juz odczyty beda znacznie sie roznily.

Pomijam tu czystosc wody , wezmy pod uwage ze jest optymalnie czysta jak w kranie :).

ten problem nawiazuje tylko do tego ze kazdy powie ze najlepiej miec jak najwyzsza rozdzielczosc ekranu i czy to jest wpelni uzasadnione ?

Sprawdze sobie w Reefmaster2 jaka rozdielczoscia zapisze klatke.

Edytowane przez Michal Sz
  • Like 1

• 0

Ok ale Ty piszesz o Full HD itd, przetwornik przesyła tylko dane uzyskane w wyniku odbicia fal od dna ryb itd. Rozdzielczość element pomiarowego nie jest tożsama z rozdzielczością ekranów gdzie jest to po prostu liczba pikseli na danym obszarze.

"Rozdzielczość przetwornika określa liczbę dyskretnych wartości jakie może on wytworzyć. Zwykle wyraża się ją w bitach. Przykładowo, przetwornik A/C, który potrafi przetworzyć próbkę sygnału na jedną z 256 wartości liczbowych posiada rozdzielczość równą 8 bitów, "

• 0

Ok ale Ty piszesz o Full HD itd, przetwornik przesyła tylko dane uzyskane w wyniku odbicia fal od dna ryb itd. Rozdzielczość element pomiarowego nie jest tożsama z rozdzielczością ekranów gdzie jest to po prostu liczba pikseli na danym obszarze.

"Rozdzielczość przetwornika określa liczbę dyskretnych wartości jakie może on wytworzyć. Zwykle wyraża się ją w bitach. Przykładowo, przetwornik A/C, który potrafi przetworzyć próbkę sygnału na jedną z 256 wartości liczbowych posiada rozdzielczość równą 8 bitów, "

Nie mowie tu o rozdzielczosci jednego podzespolu tylko calego systemu, ktory w optymalnych warunkach jest w stanie zapisac z okreslona rozdzielczoscia.

Jak juz tak sie zaglebilismy to ciekawe jaka rozdzielczosc ma sam przetwornik A/D , to jest pierwszy element, ktory powie sporo ze nie przekroczymy pewnej rodzielczosci calego systemu.

Czy ktos wie jakie maja przetworniki A/D ?  Moze dlatego SIMRAD ma wiecej szczeglow bo tam jest przetwornik 14bit a nie 12bit ( oczywisie to tylko przyklad ).

Edytowane przez Michal Sz

• 0

Profesjonalne przetworniki i systemy obrazowania kosztuja krocie...to nie są zabawki dla "kowalskich" na kałużach. Obrazowanie teraźniejsze dla mas, pokroju hb czy lowrance jest jak dla mnie zadowalające w 100% . Można z nich pozyskać dana na dobrej jakości mapy oraz jakos obrazu tez jest ok...

• 0

siarq - jestem tez tego samego zdania co ty, powiem ze czasami to mnie obrazy z mojego zeziora zaskakuja  a glebokosc mam do 33m, Jakos jak dla mnie jest dobra. Ale chcac zmienic echo na model z rozdzielczoscia ekranu "4K"  to czy to nie bedzie zbyc nie rozsadne ?

Dlatego mnie meczy temat jaka max rozdielczosc mozna uzyskac z naszych urzadzen aby nie wariowac z monitorami o rozdzielczosicach  "2K".

Maciej_K   - Dzis poswiecilem sporo czasu, ale nie znalazlem w sieci jakis konkretow, chyba jednym odniesieniem bedzie porownanie zapisu logu sonaru bocznego w Reefmaster z roznych urzadzen  i zerkniecie na rozdzielczosc wygenerowanej klatki czy ona bedzie jednakowa w pixelach dla kazdego urzadzenia czy sie bedzie roznic.

• 0

siarq - jestem tez tego samego zdania co ty, powiem ze czasami to mnie obrazy z mojego zeziora zaskakuja  a glebokosc mam do 33m, Jakos jak dla mnie jest dobra. Ale chcac zmienic echo na model z rozdzielczoscia ekranu "4K"  to czy to nie bedzie zbyc nie rozsadne ?

Dlatego mnie meczy temat jaka max rozdielczosc mozna uzyskac z naszych urzadzen aby nie wariowac z monitorami o rozdzielczosicach  "2K".

Maciej_K   - Dzis poswiecilem sporo czasu, ale nie znalazlem w sieci jakis konkretow, chyba jednym odniesieniem bedzie porownanie zapisu logu sonaru bocznego w Reefmaster z roznych urzadzen  i zerkniecie na rozdzielczosc wygenerowanej klatki czy ona bedzie jednakowa w pixelach dla kazdego urzadzenia czy sie bedzie roznic.

Mam dane z kilku przetwornikow HB i Lowrance, tylko najlepiej porównywać je zbierane  w tych samych warunkach , dla Lowrance mam dane z 455khz  i 800 z 3in1 oraz ss3d ze zbliżonej trasy wokół wyspy, zapisy robione jeden po drugim.

Mogę je podesłać jak chcesz się bawić.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

witam

pomoże ktoś w interpretacji w/w zapisów.  Czy to mogą być okonie - sandacze, a może coś innego?

dodam, że okoni połowiłem może 3-4 sztuki w tym sezonie, ponieważ ogólnie biegam za sandaczem i stosuje duże gumy i główki od 10-12g w górę, więc na okonia chyba za grubo. Dopiero za tydzień zacznę naukę w poszukiwaniu i łowieniu okoni. Zakupiłem wędkę delikatną pod okonia, lżejsze główki od 3 do 8g i mniejsze gumy od 5 - 7,5 - 10cm.  Jeszcze muszę nauczyć się szukać okoni na sondzie. Wszędzie gdzie się pytam to ludzie piszą, że szukaj tam gdzie ławice drobnicy, ale nie zawsze te ławice są. Nie raz drobnica jest rozproszona i ciężko cokolwiek znaleźć.

Może ktoś ma jakieś zapisy okoni na echo z pozycji zwykłego sonaru, DI i SI.   Będę wdzięczny.

pozdrawiam

post-70883-0-41074100-1601239342_thumb.jpg

post-70883-0-20383300-1601239348_thumb.jpg

post-70883-0-30917300-1601239354_thumb.jpg

post-70883-0-37231800-1601239362_thumb.jpg

post-70883-0-29270500-1601239371_thumb.jpg

post-70883-0-14175900-1601239380_thumb.jpg

post-70883-0-55319900-1601239387_thumb.jpg

post-70883-0-68696200-1601239395_thumb.jpg

post-70883-0-35423900-1601239402_thumb.jpg

post-70883-0-59994800-1601239409_thumb.jpg

post-70883-0-81660300-1601239424_thumb.jpg

post-70883-0-22062700-1601239431_thumb.jpg

post-70883-0-15294500-1601239440_thumb.jpg

post-70883-0-58350800-1601239448_thumb.jpg

post-70883-0-67911900-1601239453_thumb.jpg

post-70883-0-44292100-1601239465_thumb.jpg

post-70883-0-85763600-1601239472_thumb.jpg

post-70883-0-63409500-1601239478_thumb.jpg

post-70883-0-75453200-1601239483_thumb.jpg

• 0

witam

pomoże ktoś w interpretacji w/w zapisów.  Czy to mogą być okonie - sandacze, a może coś innego?

dodam, że okoni połowiłem może 3-4 sztuki w tym sezonie, ponieważ ogólnie biegam za sandaczem i stosuje duże gumy i główki od 10-12g w górę, więc na okonia chyba za grubo. Dopiero za tydzień zacznę naukę w poszukiwaniu i łowieniu okoni. Zakupiłem wędkę delikatną pod okonia, lżejsze główki od 3 do 8g i mniejsze gumy od 5 - 7,5 - 10cm.  Jeszcze muszę nauczyć się szukać okoni na sondzie. Wszędzie gdzie się pytam to ludzie piszą, że szukaj tam gdzie ławice drobnicy, ale nie zawsze te ławice są. Nie raz drobnica jest rozproszona i ciężko cokolwiek znaleźć.

Może ktoś ma jakieś zapisy okoni na echo z pozycji zwykłego sonaru, DI i SI.   Będę wdzięczny.

pozdrawiam

Łukasz, ty możesz zrobić dwie rzeczy- czekać aż ryby odpalą, - bo są, widać je. Na bocznym to nie są okonie, bo za duże po prostu proporcjonalnie są. Ten rok jest dla mnie i wielu moich kolegów dramatycznie słaby. Żyję nadzieją do ochłodzenia wody, bo jak pływałem ostatnio ,to miała ponad 18 stopni. 

Drugą rzeczą, którą możesz zrobić to pojechać i połowić z przewodnikiem ukierunkowanym na okonie/sandacze. Idealnie, gdyby miał sprzęt podobny do twego. Pytać go , podpatrywać. Najlepiej byłoby, gdyby miał takie samo echo w sensie firmy. 

Jak nie biorą, to nic nie zrobisz. Zwłaszcza okoniowatym. 

• 0

W tamtym roku zawsze udało się połowić. Nie było wyprawy bez ryby. Teraz jednak rok inny. Nikt na mojej wodzie nie posiada takiego echa. Sandacze na jesień jak są przy dnie to potrafię już określić i połowić, do tego stopnia, że ludzie kiedy widzą mnie na wodzie jak łowię sandacze to zaraz pod pływaja obok mnie. Teraz chcę nauczyć szukać okoni, oraz nauczyć się je łowić. Latem trzeba szukać go podobno w toni, a to będzie dla mnie wyzwaniem bo zawsze opad i stuk o dno.

Jak wam pokazuje okonie na bocznym czy innych obrazach.