Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy dobrze kombinuje, że przyczyną stanu że obraz z lewej burty jest znacznie ciemniejszy od widoku po prawej burcie jest fakt że głębokość wody na lewo od kierunku przemieszczania się łodzi gwałtownie się zwiększa. 
A może jest tego inna przyczyna?

post-74709-0-04224700-1641917958_thumb.jpg

• 0

Czy dobrze kombinuje, że przyczyną stanu że obraz z lewej burty jest znacznie ciemniejszy od widoku po prawej burcie jest fakt że głębokość wody na lewo od kierunku przemieszczania się łodzi gwałtownie się zwiększa. 

A może jest tego inna przyczyna?

attachicon.gif 03NOV19_0637_00.jpg

Paweł, ale tam widać ryby po tej ciemnej stronie mocy, a to może oznaczać, że jednak stopa silnika zasłania lewą stronę SI. Btw, też mam gt30 i powiem, że nawet, nawet daje obraz. 

• 0

Jeśli kolumna silnika nie zasłania i wcześniej było ok to tak

Paweł, ale tam widać ryby po tej ciemnej stronie mocy, a to może oznaczać, że jednak stopa silnika zasłania lewą stronę SI. Btw, też mam gt30 i powiem, że nawet, nawet daje obraz. 

Trafne i celne spostrzeżenia.

Dziękuje i pozdrawiam - Paweł.

• 0

Węgier.

Pisałem z gościem trochę za pomocą translatora bo nie rozumiałem co on mówi na swoich filmach a napisów nie ma.

Obiecał wtedy wersję angielską i słowa dotrzymał.

YT tlumaczy każdy film w którym gość Mówi wyraźnie w swoim języku. Jako że z językami jestem na bakier ogladam tak bardzo dużo filmów. Najwięcej ruskich itp. Nie musi być wersja angielska.c5b6cf5d422b0279b2ba687caebc42ac.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor

• 0

YT tlumaczy każdy film w którym gość Mówi wyraźnie w swoim języku. Jako że z językami jestem na bakier ogladam tak bardzo dużo filmów. Najwięcej ruskich itp. Nie musi być wersja angielska.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Super.

Włącz proszę wiec translację w filmie poniżej. Ewentualnie napisz do autora i mu wytłumacz że niewyraźnie mówi  :lol:

• 0

Maciek, byłem jak pisałem wcześniej, od tamtej pory nie dane mi było. LVS nie brałem i brał nie będę za dużo gratów aby to ciągać ze sobą, box, ekran 12" (bo taki mam) i większe zasilanie bo to jednak zima.

Z plotek wiem że jest różnie, a większość przestała ryzykować, a niektórzy wręcz wrócili do łódek na głębszych jeziorach, nawet ja zaczynam myśleć aby wyciągnąć już umytą i przygotowaną na maj łajbę, Jak mnie tak dalej będą koledzy kusić to tak zrobię.

Mam pewien plan mini z Panoptixem na lód, tylko to inwestycja by musiała być, a nie wiem czy jest sens, przy obecnych zimach.... 

Choć gdzieś tam w długoterminowej.. tfu tfu oby nie zapeszać...

• 0

To skutki zapisywania danych sonarowych- logów. Można potem nacieszyć oko, sprawdzić co żyje w wodzie. U mnie to pochodna robienia map. Te zapisy są akurat sprzed 2 tygodni, bo jeszcze nie zamarzło po brzegach i można było się zwodować, popływać na małym mrozie, pogapić się w ekran i planować nowy sezon na tej wodzie. 

• 0

Maciek, są na youtube amerykańskie filmy k sonarach. Uważam, że jeżeli zrobisz materiał poglądowy dla początkujących, czyli gdzie jest łódka a ile od łodki dane miejsca na ekranie to amerykanie mogą zapomnieć o polskich widzach.

Tutaj masz w Lowrance dwie opcje- włączasz sobie linie podłużne w sonarze bocznym i masz namiar- ale psuje to widoki, a druga opcja- to użycie widoku mapki i sonaru jednocześnie- tagujesz obiekt na sonarze bocznym i pojawia się on tobie także na widoku mapki= względem aktualnej pozycji łodzi. 

W sumie, kosztem nieco niższej jakości sonaru bocznego można to zrobić inaczej jeszcze- na mapie , ale to może w jednym z następnych materiałów ;)

• 0

Nie śledzę nowinek technologicznych w popularnych brandach ale widzę że Garmin nie próżnował i w dużej części lekcje odrobił.

Oba obrazy dla mnie mocno porównywalne. Kolor w Graminie niebiesko-żółty to efekt odwróconych kolorów w edytorze? Czy nowe urządzenia moją dodane nowe palety kolorystyczne?