Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Panowie potrzebuje podpowiedzi co trzeba zrobić abym mógł w Lowrance narysować sobie mapę od nowa ponieważ nałożyły mi się dane z jednego roku z drugim gdzie poziomy wody były różne. Mapa wygląda teraz dziwnie, wiecie o co chodzi.

Usunąć pliki z karty sd Genesis live i zacząć od początku .poza tym włączyć zapis loga sonaru i nagrywać sl3 , bo z tego można zrobić mapę niezależnie od poziomu wody. Pliki stare z Genesis skopiuj na komputer i wyślij mi, zerkne do nich czy da się uratować coś i przerobić mapę normalną, czyli at5

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Wszystkie zrzuty przy prędkości 0 , absolutne nie dają żadnego pola do sensownej interpretacji

??? To jaką mam mieć prędkość do interpretacji ???

Główny problem jest taki , że w odach na których pływam coś tam widzę przy małej prędkości (i tak pływam na elektryku do 6,15km/h). Widzę ławice. Widzę to co powyżej ale "dużych łuków"  grubych linii pod łodzią NIE WIDZĘ.

Tzn. nie jestem w stanie "stanąć łódką sandaczowi na łbie" jak do vertikala.

8df91885124e5949gen.jpg

Edytowane przez Jacky X

• 0

Pierwszy zrzut ewidentny drapieżnik ale co to już musisz złowić żeby dowiedzieć się co w wodzie pływa.

Tak czy inaczej miarodajne odczyty są poruszając się. Chociażby 1-2km/h.

Pierwszy obraz - to szczupak. Wyraźnie (aż mnie bardzo dziwi)  widać głowę po lewej, ogon po prawej i charakterystyczny kształt tułowia szczupaka. Trochę dziwne te zrzuty ,jak z katalogu reklamowego echosond.

• 0

Pierwszy obraz - to szczupak. Wyraźnie (aż mnie bardzo dziwi)  widać głowę po lewej, ogon po prawej i charakterystyczny kształt tułowia szczupaka. Trochę dziwne te zrzuty ,jak z katalogu reklamowego echosond.

Jak wróż Maciej. ;)

Zerowa predkość i klasyczny zapis szczupaka.

Gratuluję fantazji i dealera  :D  :P

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1

• 0

Jak wróż Maciej. ;)

Zerowa predkość i klasyczny zapis szczupaka.

Gratuluję fantazji i dealera  :D  :P

Gdyby jeszcze to był boczniak.... Na 2D jak kolega wspomina, ekran staję się kryształową kulą.... 

Tutaj screen z zerową prędkością i szczupakiem w tle na bocznym, .....

post-54319-0-63173500-1658137113_thumb.png

a drugie sam nie wiem, mi to nawet przypomina człowieka  :D

post-54319-0-90520700-1658137138_thumb.png

Edytowane przez GalaktycznyWojownik

• 0

Panowie, po co bić pianę. Dla mnie wszystkie te zrzuty są przynajmniej dziwne. 

Padło pytanie com to za ryba to odpisałem -bardzo przypomina szczupaka. Chyba nie trzeba mieć tyle wyobraźni, aby dostrzec podobieństwo. Inna sprawa, czy na tym obrazowaniu i na postoju taki obraz jest w ogóle możliwy. Dlatego, jak wspomniałem zrzuty są jakby nie z tej planety.

Tyle w temacie i darujmy sobie insynuacje o zażywaniu środków odurzających czy psychotropowych. pozdrawiam  ;)

• 0

Gdyby jeszcze to był boczniak.... Na 2D jak kolega wspomina, ekran staję się kryształową kulą.... 

Tutaj screen z zerową prędkością i szczupakiem w tle na bocznym, .....

Zapis historyczny na bocznym u Ciebie ewidentnie i może to być szupak. 

A u kolegi wygląda na @Jacky X dziwna ta prędkość 0 i trzy takie rzuty. 

Demo szło raczej  ;)

@Jacky X -  zacznij od tego 

Edytowane przez Pietruk

• 0

PIWO DLA WSZYSTKICH (już wyjaśniam)

4844.jpg

Mam echo i pływam z nim już dosyć długo. Szukam ciekawych miejsc, rantów, górek , wiadomo. Ale nie mogę znaleźć drapieżników choć je łowię sporadycznie. Już byłem sfrustrowany , albo złe ustawienia albo ja nie umiem. Ale jak mi napisaliście , że to szczupak to bardzo się ucieszyłem. Z tym konkretnym nie mieliśmy kontaktu innego niż wiązka sonaru ale inny którego mi się wydawało, że widzę na echu wziął.

Jak ktoś napisał , że to wygląda jak z katalogu czy reklamy echa to mnie to "połechtało" a prawie chciałem ustrojstwo wyrzucić  :D

Naprawdę mam wędkarską satysfakcję. Podwójną bo ten 50+ o którym piszę powyżej wrócił do wody.

PS. Jesli uda mi się zrobić jakieś ciekawe zapisy to na pewno jeszcze poproszę o pomoc bo "cienki bolek" jestem z echa choć trochę mi się rozjaśnia. Największa trudność to identyfikacja ryb zwłaszcza, że jak pisałem zabogato to w wodzie nie jest.

• 0

Zapis historyczny na bocznym u Ciebie ewidentnie i może to być szupak. 

A u kolegi wygląda na @Jacky X dziwna ta prędkość 0 i trzy takie rzuty. 

Demo szło raczej  ;)

@Jacky X -  zacznij od tego 

Witaj. Na pewno nie jest to żart z mojej strony ani żadna prowokacja. Nawet nie wiem , że moje echo ma jakieś demo. Na pewno miałem prędkość zero, godzina, temperatura, głębokość się zgadza i pływałem sobie od rana jak zawsze i nic nie grzebałem w menu. Aż z ciekawości sprawdzę czy moje echo ma demo i jak działa. Acha i mam świadka  ;)

Edytowane przez Jacky X

• 0

Upały- więc termoklina i oksylina widoczne jak na dłoni. 6,5m termoklina a od 7 praktycznie nie ma życia - tam też nie ma tlenu, co potwierdził doktor miernikiem podczas próbkowania dna- gdy opracowywaliśmy batymetrię Kiekrza jako wstęp do projektu badawczego tego jeziora. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Ważne.Panowie, nie powinienem być może tego pisać, ale... no właśnie. Dałem ogłoszenie iż kupię silnik elektryczny i na moje ogłoszenie odpowiedział Maciej_K. Podobno na Kiekrzu zapierniczyli mu akumulator. Ten facet robi dla nas mega robotę i nie widzę innej możliwości jak trzeba po prostu mu pomóc. Wyprzedaż którą chce zrobić aby kupić nowy aku moim zdaniem jest wersją ostateczną. Jeżeli ktokolwiek ma jakiś pomysł, a najlepiej administratorzy, to czekam na propozycje. Maćku przepraszam, że tak bez rozmowy z Tobą takie ogłoszenie, ale myślę, że byś się nie zgodził. Najlepiej by było trafić złodzieja, ale pomagamy wielu a tego faceta na wyprzedaży zostawić nie można.

• Like 2