Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeśli jeszcze będę pływał z dwoma to postaram się zrobić.
Problem polega na tym, że gdy płynę równocześnie to nakłada się sygnał i śnieżą oba ekrany więc muszę najpierw przepłynąć na jednym, później tę samą trasę na drugim.
W skrócie wygląda to tak, że 1kw humminbirda pokazuje bardziej szczegółowo i wyraźniej, garmin ma ten obraz jakby odrobinę zamazany choć dramatu nie ma i idzie się przyzwyczaić, niemniej czuć przesiadkę z humminbirda na garmina. 
Jak już przy porównaniu jestem to na duży plus dla garmina jest QDC, mapa topo Polski, bardzo szybki GPS, nakladki liczbowe nie przesadzonych rozmiarów, możliwość konfiguracji ekranu w dowolny sposób, dziennik podróży ale to bajer, kopaktowość - waga choć do końca nie jestem przekonany, że to na plus :)

• 0

To podam przykład z tego roku jak to mój humminbird 998(antena 50 kanałowa zewnętrzna) uratował kolegę z mojej przystani z drugą łodzią na której był garmin.Płyniemy na Gunki  do Serocka mgła jak diabli,do zawodów 30 minut ,start ZZ z przystani "13-ki",kolega wypłynął 10 min wcześniej,ale doganiam go przy przystani Kuśnierewicza,płynie wolno ,pytam coś z silnikiem,odpowiada ,że nie,coś mu gps wariuje,mówi ,że przy tak gęstej mgle ponoć garminy maja problem z gps-em,płyniemy razem już pełną prędkością zdążyliśmy.Następnym razem jak ma dalej płynąć,a będzie mgła to mówi,że chyba sobie odpuści ryby,albo zadzwoni czy jadę, to będzie pływał za mną.Miałem garmina gps-a żółtka nigdy nie miałem problemów,pytanie co się stało ,że w sondach zrobił się taki kłopot,czy to tylko jego egzemplarza przypadłość.Co do map ,mam Naviconics z mapami na Polskę za 600zł i mi styka.

• 0

Nie miałem w garminie problemu z gps-em nawet we mgłę, a z humminbirdem tak :) . Co prawda był to model internal ale problem pojawiał się przy bardzo dużym zachmurzeniu i mgle, szacunkowy błąd pozycji wzrastał do 30 metrów i więcej.
To jest tylko elektronika, w dodatku tania, że tak powiem podstawowa i może się zdarzyć, że zawiedzie. 
Profesjonalne urządzenia w jakie wyposażone są duże jednostki czy okręty kosztują majątek i w tym przypadku mowy o pomyłkach być nie może.

• Like 1

• 0

Plywalem po morzu i po jeziorach w mgle gdzie widzialnosc spadala do kilkudziesieciu metrow. z humminbirdem (mialem 2) nigdy w mgle mi nie robil jaj. Za to nie wlaczyl sie z 3 razy w ladna pogode wcale. Zwykle po odlaczeniu od aku na kilka dni gps sie odnajdywal...

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• 0

GPS jeśli długo nie był używany, albo wyłączony został przewieziony kilkaset km, musi sobie najpierw ściągnąć almanach, najlepiej żeby wtedy odbiornik się nie przemieszczał. Nie wiem dlaczego, ale ~15 lat temu potrafiło to trwać nawet godzinę. Teraz najczęściej kilka, kilkanaście minut (pomijam urządzenia które sobie ściągają almanach via internet, albo ustalają wstępne położenie na podstawie GSM).

Może właśnie problem z almanachem był przyczyną?

• 0

GPS jeśli długo nie był używany, albo wyłączony został przewieziony kilkaset km, musi sobie najpierw ściągnąć almanach, najlepiej żeby wtedy odbiornik się nie przemieszczał. Nie wiem dlaczego, ale ~15 lat temu potrafiło to trwać nawet godzinę. Teraz najczęściej kilka, kilkanaście minut (pomijam urządzenia które sobie ściągają almanach via internet, albo ustalają wstępne położenie na podstawie GSM).

Może właśnie problem z almanachem był przyczyną?

Nie na self tescie pisze gps not connected. Wogole brak komunikacji a nie fix'a i nawet caly dzien plywanua mu nie pomogl. A po 2ch tskich numerach dziala ok....

Sent from my SM-N910F using Tapatalk