Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W sumie malo wazne...ryby to na szczescie nie liczenie slupkow.

Istotne jest to, ze producenci podaja najprawdopodobniej BARDZO przyblizone info n.t. owych kątów.

Jak juz bylo powiedziane wiaze sie to scisle z oddzialywaniem na wyobraznie potencjalnych klientow.. :lol:

Gumo

• 0

W sumie malo wazne...ryby to na szczescie nie liczenie slupkow.

Istotne jest to, ze producenci podaja najprawdopodobniej BARDZO przyblizone info n.t. owych kątów.

Jak juz bylo powiedziane wiaze sie to scisle z oddzialywaniem na wyobraznie potencjalnych klientow.. :lol:

Gumo

jak wszystko...

w katalogach wysylkowych niedawno zauwazylem, ze moc kkosiarek w elektrykach podawana jest w KW a w spalinach w pojemnosci silnika (tak by przypadkiem nie zgadnac, ktora naprawde najmocniejsza)..

• 0

Witajcie, by nie zaśmiecać podepnę się pod wątek.

Mam 2 obrazy, których interpretacji nie jestem pewien i proszę o wasze opinie...

post-49173-0-96564400-1365506443_thumb.jpg

Waszym zdaniem jest to termoklina i stojące na jej granicy ryby, czy może jakieś obumarłe pozimowe organiczne cząstki zgromadzone przy dnie, czy może jeszcze inne propozycje...

post-49173-0-93184900-1365506843_thumb.jpg

Czasami też mam coś co wygląda na "echo echa"  dobrze to interpretuję? Rozumiem, że prawdziwym obrazem jest ten przy dnie a ten bliżej powierzchni jest jego echem?

• 0

Witajcie, by nie zaśmiecać podepnę się pod wątek.

Mam 2 obrazy, których interpretacji nie jestem pewien i proszę o wasze opinie...

attachicon.gifecho1.jpg

Waszym zdaniem jest to termoklina i stojące na jej granicy ryby, czy może jakieś obumarłe pozimowe organiczne cząstki zgromadzone przy dnie, czy może jeszcze inne propozycje...

attachicon.gifecho2.jpg

Czasami też mam coś co wygląda na "echo echa"  dobrze to interpretuję? Rozumiem, że prawdziwym obrazem jest ten przy dnie a ten bliżej powierzchni jest jego echem?

Co do pierwszego to "zapewne" termoklina, zapewne, bo to tylko zrzut z ekranu a termoklinę najłatwiej zinterpretować jak się jest nad wodą z echo i płynie cały czas. Występuje w linii ciągłej, widać najbardziej jak się dopływa do jakiegoś podwodnego wzniesienia które wznosi się ponad termoklinę, wtedy taka linia praktycznie wchodzi w górkę a nie wędruje wraz z jej grzbietem.

Odnośnie drugiego to raczej obraz poniżej jest echem tego co masz wyżej, nie odwrotnie. Jeśli jest to echo i w dodatku tak silne to spokojnie powinno odbić się i 3 raz z tego co widzę, ale nie masz zasięgu ustawionego tak daleko. Wygląda na sporą ławicę, mocno zbitą.

• 0

Dzięki...

Co do echa z ławicą, to zrobione zostało jesienią jak ryby grupowały się na głębszej wodzie, dlatego zasugerowałem się, że to ławica na większej głębokości jest prawdziwa a ta druga artefaktem... ale chyba rzeczywiście to co bliżej sonaru powinno najpierw odbijać fale... więc raczej masz racje.

• 0

Odnośnie drugiego to raczej obraz poniżej jest echem tego co masz wyżej, nie odwrotnie. Jeśli jest to echo i w dodatku tak silne to spokojnie powinno odbić się i 3 raz z tego co widzę, ale nie masz zasięgu ustawionego tak daleko. Wygląda na sporą ławicę, mocno zbitą.

Gdyby doszło do odbicia, druga (dolna) ławica byłaby na podwójnej głębokości pierwszej.

• Like 2

• 0

Gdyby doszło do odbicia, druga (dolna) ławica byłaby na podwójnej głębokości pierwszej.

Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem, ale chyba właśnie tak jest... górna granica górnej ławicy znajduje się na 5 metrach a dolnej na 10...

Z boku masz oś głębokości, na pierwszy rzut oka wygląda, że jest inaczej bo obraz jest powiększony x2

• 0

Jak zachowuja sie banki powietrza wydobywajace sie z dna zostalo pokazane kilka postow wczesniej.

Wstaw kilka zdjec, jakie byly sytuacje na ekranie. Bo czulosc raczej widze, ze nieprzesadnie ustawiona...

Jedno co mi przychodzi do glowy to to, ze to glownie drobnica idaca w zasadzie z przerwami od gory do dolu.

Gumo

• 0

Podłącze się pod temat.

Jest jezioro, są w nim sandacze, czasami ktoś z przypadku złowi, ale nie słyszałem żeby komuś się udało docelowo go chwycić. 

W ostatni weekend sobie popływałem z echo i już wiem że mam problem z interpretacją.

Akurat woda zakwitła i widoczność do 40-50 cm była

Może ktoś się podjąć interpretacji tych łuków.

góreczka 1, po lewej jakieś długie łuki - co to może być?

post-51341-0-85337900-1372697793_thumb.jpg

góreczka 2 - tu to pewnie biała sama?

post-51341-0-92575400-1372697831_thumb.jpg

Blat i jakieś niby łuki przy dnie, może to sandacz przyklejony? (ten fragment to w samo południe dnia zrobiony)

post-51341-0-90502900-1372697926_thumb.jpg

We wszystkich trzech miejsca stałem po około pół godziny i machałem gumami i kogutami - co prawda kijami uniwersalnymi, ale coś tam szczytówki pokazywały i nic.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Jak zachowuja sie banki powietrza wydobywajace sie z dna zostalo pokazane kilka postow wczesniej.

Wstaw kilka zdjec, jakie byly sytuacje na ekranie. Bo czulosc raczej widze, ze nieprzesadnie ustawiona...

Jedno co mi przychodzi do glowy to to, ze to glownie drobnica idaca w zasadzie z przerwami od gory do dolu.

Gumo

Jeśli chodzi o bańki i jak dobrze patrzę zdjęcie z pierwszej strony gdzie idą echa''linie po skosie''to trochę dziwne że wszystko idzie po skosie , chyba że to było na rzeczce gdzie jest uciag wody to się zgadzam, ja zauważyłem u siebie też identyczne echa jak na tym zdjęciu ale według mnie to lina od kotwicy , gdy stałem niezakotwiczony nigdy tego nie miałem , przy zakotwiczeniu tak.

Zdjęć więcej nie mam ale porobię jak będę pływał, wyczytałem że można też to sprawdzić czy to drobnica stając za nią i rzucając ponoć czuć na plecionce ocieranie się drobnicy, spróbuję też to sprawdzić. Jak będą zdjęcia to wrzucę.

• 0

nie jest dziwne ze echo baniek / powietrza idzie po skosie. i nie ma znaczenia czy woda stojaca czy plynaca :)

to proste. obraz z echo to seria nastepujacych po sobie interpretacji kolejnych PINGow. jeden pink i przesuniecie obrazu w bok. kolejny ping i dalej....

czyli w duzym uproszeniu - ping1 - banka przy dnie, ping2 banka oderwana od dna - obraz przesuniety o jedna linie w bok, ping 3 banka jeszcze wyzej - kolejne przesuniecie i tak do konca... 

suma summarum - tak wlasnie MA WYGLADAC obraz baniek powietrza.