Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To normalne. Przy szerokim stożku 77 widać lepsze łuki bo ryba pozostaje dłużej w zasięgu przetwornika.

Zmień Auto czułość na ręczną.  

Jak stoisz podrzuć gume pod przetwornik, wielkość według uznania. Ja wrzucam 10 cm.

Podnoś i opuszczaj.

I ustaw ręcznie czułość

Dzięki. Mam ustawić tak, by opuszczana guma była wyraźnie widoczna na ekranie i dalej już czułości nie zwiększać? Lepiej pływać na stożku 77, czy przejść na węższy (i z nim pokombinować?) - dodam tylko, że tam gdzie pływam max głębokość to ok 6 m.

Edytowane przez leszczynski.bp

• 0

Mam takie proste pytanie, czy płynąc nad ławicą ryb sonda może pokazywać głębokość bazując na odbiciu od tej ławicy a nie dna?

Tak, przy gęstych ławicach echo czasem głupieje. Mimo np. 15 metrów pokazuje przez chwilę 7.

Tak samo bywa przy dnie porośniętym roślinnością.

• 0

Dzieki, nie pływam dużo z sonarem i chciałem się upewnić czy to normalne bo myślałem, że coś z sondą się dzieje. Wczoraj tak właśnie miałem że pływałem długo nad ławicą na 8m głębokości a sonda "wariowała" i przeskakiwała na 4m. Piękna ławica a pod nią tłuściutkie okonie :).

• 0

kurde panowie nie pamietam musiałbym jechac na garaż i podlaczyc i sprawdzic czulosc chyba na auto ale kontrast mam zmniejszony bo za duzo smieci pokazywalo i mam wlaczona identyfikacje ryb ale tych srednich. Jak bede w garazu to zrobie foto co i jak mam. a co wam tak nie pokazuje ? mam wiecej zdjec nawet z łukami nad dnem ale brań nie było. 

• 0

Powyżej drobniczka fajna ale nic poza tym. No i jeszcze ta włączona identyfikacja ryb...ech ...jak chcesz na spławik połowić to jak najbardziej... Wyłącz ją a wtedy pokaże ci łuki. Jeżeli stoi drobnica i koło niej łuki to lekko podkręcaj czułość w górę aż łuki zaczną się robić lekko czerwone to wtedy zostaw. Trzeba pamiętać że nie wszędzie teraz przy drobnicy będą okonie. Nieraz są piękne ławice i pusto wokoło nich. Trzeba szukać. U siebie mam górkę na której teraz gotuje się od drobnicy i jest ona do połowy sierpnia stołówką pięknych okoni. Teraz jednak znalazłem je na 8 metrach na pojedyńczych kulach drobnicy oczywiście w toni. Są to łuki koloru czerwonego bo przy polowaniu mają podniesioną temperaturę ciała i łatwo je odróżnić od stada leszczy. Sandacze świecą na żółto może dlatego że polują skokami. Jeżeli masz ławicę łuków bez koloru i w dodatku bąbluje na powierzchni to odpuść te leszcze chyba że pod nimi szukasz sandacza/suma. Jak znajdziesz drobnicę i już te czerwone okonie to jiguj na wysokości na której pokazuje echo. Teraz jest okres gdzie sprawdzają się jaskółki prowadzone szybkimi szarpnięciami lub boczny trok z lekkim ciężarkiem szarpany w toni. Okonie są naprawdę agresywne ale też potrzebują takiego prowadzenia. Po prostu czują jesień i nażerają się. Małe przynęty i prowadzenie anemiczne po dnie zostaw na listopad. Korzystaj puki woda ma wysoką temperaturę. Ostatnio w weekend najlepsze brania następowały jak zrywał się silny wiatr. Wtedy był szał. Po brzegach koledzy połowili 15-20 i to słabo. U nas daleko od brzegu jak znaleźliśmy obłoczki rybek z czerwonymi łukami branie było co rzut. Okonie takie 22-30. Tych większych tym razem nie było. Ale w niedzielę wyłapałem się tak że już w poniedziałek odpuściłem rybkom. Wyłącz więc te głupie ikonki ryb i zacznij łowić. Pozdrówka.

Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka

• Like 4