Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mogą to być kamienie ale również rybki, trzeba by przepłynąć kilka razy z różnych stron wtedy można coś bardziej jednoznacznie stwierdzić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Byłem kolejnego dnia na miejscówce, zapis ten sam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Zrzuciłem dzisiaj trochę fotek z karty i ciekawi mnie czy widzicie na nich to co ja...

Zrzut 1 i 2 zatopiona łódka... czy mnie fantazja poniosła?

post-50112-0-84118500-1507657530_thumb.png  post-50112-0-97314700-1507657680_thumb.png

Zrzut 3(na bocznym po lewej) ładny sztuka: np.szczupak? Zrzut 4 (niezbyt wyraźny ale...) cholera wie co, most???

post-50112-0-06415900-1507658447_thumb.png post-50112-0-65274400-1507658530_thumb.png

I na koniec zrzut 5 - żerujące makrele(wiem z autopsji); zrzut 6 - górka, która doprowadzała mnie do szału! Trzy godziny rzucania bez dotknięcia... czasami lepiej nie wiedzieć co się dzieje pod wodą.

post-50112-0-69761600-1507658582_thumb.png  post-50112-0-42000100-1507658616_thumb.png

• Like 3

• 0

Nie mówię nie, ale jak na kładkę to bardzo równe równoległe linie na podkładach (szyny?). A cień jest dlatego, że cała konstrukcja jest podmyta i w pewien sposób jest zawieszona. A może tylko moja wyobraźnia to tak interpretuje.

Ale łódki ładnie są zobrazowane. Szczególnie ta pierwsza położona dnem do góry.

Który Humminbird dał takie odczyty ?

• 0

kamera to jest super sprawa :) na przyszly sezon tez sie za to biore. Na ostatnim wypadzie, mialem porzyczona od kolegi i spieta z echosonda. Frajda tym wieksza ,ze widac na bierzaco co sie dzieje. Trzeba tylko odpowiedni dociazyc i sprawic aby kamera opadajac patrzyla w przod a nie w dol. Kombinuje teraz nad jakims "kolowrotkiem" do zwijania kabla ze sznurkiem, zeby nie robic bajzlu na pokladzie. Przy malych glebokosciach 5-8m to jeszcze spoko , ale jak sie zanurzy na 15 to juz jest balagan na pokladzie. Podczas pierwszych testow Pan sandacz taki 60-70cm ochoczo podplynal do kamerki na glebokosci 15m i przygladal sie...:) Echo nie ma mozliwosci nagrywania, tylko podglad, wiec nie nagralem tego... Dopiero dzis mnie olsnilo, ze przeciez moglem sparowac echo z telefonem i wlaczyc nagrywanie...Tak czy siak polecam :)

• Like 1

• 0

kamera to jest super sprawa :) na przyszly sezon tez sie za to biore. Na ostatnim wypadzie, mialem porzyczona od kolegi i spieta z echosonda. Frajda tym wieksza ,ze widac na bierzaco co sie dzieje. Trzeba tylko odpowiedni dociazyc i sprawic aby kamera opadajac patrzyla w przod a nie w dol. Kombinuje teraz nad jakims "kolowrotkiem" do zwijania kabla ze sznurkiem, zeby nie robic bajzlu na pokladzie. Przy malych glebokosciach 5-8m to jeszcze spoko , ale jak sie zanurzy na 15 to juz jest balagan na pokladzie. Podczas pierwszych testow Pan sandacz taki 60-70cm ochoczo podplynal do kamerki na glebokosci 15m i przygladal sie...:) Echo nie ma mozliwosci nagrywania, tylko podglad, wiec nie nagralem tego... Dopiero dzis mnie olsnilo, ze przeciez moglem sparowac echo z telefonem i wlaczyc nagrywanie...Tak czy siak polecam :)

Widać na bieżąco ?

To jaka kamera daje taką możliwość ? [emoji6]

• 0

Mój Helix ma przetwornik XNT 9 SI 180 T,echo kolegi którego poprosiłem o ustawienia ma przetwornik XHS 9 HDSI 180 T.Szukam pomocy i podpowiedzi od bardziej doświadczonych użytkowników jakie mają u siebie ustawienia celem przetestowania.Dzwoniąc do dystrybutora,dodzwoniłem się po bodajże 4 dniach i dostałem od pani która odebrała telefon kontakt do człowieka który zajmuje się echosondami.Próba kontaktu telefonicznego przez 10 dni,2-3 razy dziennie w przedziale godzin 9-17,a w słuchawce non stop-abonent jest niedostępny.

Przetwornik XHS 9 HDSI 180 T kosztuje u dystrybutora 1390 PLN,więc to nie są małe pieniądze żeby kupić go na próbę i odłożyć do szafy na później i tu jest pytanie.Pływam w 99% po środkowej Wiśle i nie testowałem jeszcze sondy na innej wodzie i stąd moje pytanie.

1.Czy ja jestem dupa i nie umiem sobie ustawić sondy.

2.Czy woda jest tak zasyfiona że echo nie widzi ryb(głębokość na których łowię to 2-5 m)Ryby są bo spinningując mam po rybach.

3.Czy uszkodzony jest przetwornik.

4.Może ktoś ma jakiś inny pomysł.

• 0

Pomiń pierwszą część punktu pierwszego dalej masz rację.

Potem, stwórz sobie model (kilka gałęzi, opona, itp) zatop go w dogodnym dla siebie miejscu na lince i oznacz bojką ( abyś mógł go wyciągnąć i nie zaśmiecał wody), następnie przy różnych ustawieniach echosondy napływaj na zatopiony model. Dwie trzy godziny napłynięć i będziesz tu robił na forum za eksperta od tego modelu.

• Like 1

• 0

Do @Paprykarz

Zawieszając na agrafkę przyponu 4 oliwki po 30 gr i poruszając nimi góra dół widzę ślad i zmianę na echo.

Poniżej zamieszczam też zrzut z ekranu DI ,natomiast po przepływaniu na tym echo 115 h ryby nie widziałempost-67296-0-02906500-1509904046_thumb.png

Edytowane przez Tomek Żyrardów