Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

to jest sum

attachicon.gif041117_0254_00.bmp

i tu też

attachicon.gif041117_0308_00.bmp

Ależ żeś mnie rozbawił teraz chłopie. Tym sposobem tę ja pod łodzią mam walenie  :lol:

Jeśli Twoja prędkość wynosi 0, to nie czytaj obrazów jako wielkość ryby.

Pod przetwornikiem stanie Ci okonek, taki piętnastak i będzie stał minutę, a obraz będzie się przewijał na echo i rysował go.

To na pewno nie będzie węgorz. ;)

Poczytaj o obrazowaniu,

Edytowane przez Pietruk

• 0

Ale ładny odczyt, ten pierwszy :rolleyes:  Ja bym się właśnie w tym dopatrywał suma ale ja się nie znam.

A wiesz czemu taki ładny. 

Bo obiekt pod przetwornikiem bardzo wolno płynął, tym samym długo przebywał w zasięgu stożka, przy jego zerowej prędkości.

A jak by kolega miał jeszcze szybsze przewijanie ekranu, bo by mu wyszło że ma nie suma, a walenia.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Wydawało mi się, że jest wyjątkowo dobrze odwzorowana linia ciała sporej ryby ale, jak pisałem- nie znam się, krótko się bawię echosondą.

Kuba tam też masz prędkość 0.00. (plik 290917_1242_00.bmp)

Poczytaj też o obrazowaniu. 

Edytowane przez Pietruk

• 0

Jeżeli chodzi o pierwsze zdjęcie  041117_1122_00.bmp to jakaś prędkość tam jest bo 1,6 km/h. Jeśli ryba płynęła dość szybko w przeciwnym kierunku niż łódka (np. goniła zdobycz) to istnieje możliwość że był to ten domniemany sum. Sam miewam podobne odczyty przepływając na płytkiej wodzie nad stadem leszczy, które uciekają przed łódką.

• Like 1

• 0

Dla nie ten odczyt wygląda jak gałąź. Sumy trochę inaczej wyglądają na echu :) robiłem kilka eksperymentów. Np, dwie ryby ponad dwa metry wypuszczone w jednym momencie i obie było widać na boczny na dwóch echach. Zrobiłem też raz taki myk, że przywiązałem suma około 180 cm na kancie przykosy na lince żeby odpoczął po holu i też go było widać na wodzie około 2 m głębokości (sonar boczny) W 2d to mam bardzo dużo zapisów. 

• Like 1

• 0

to ja poproszę o interpretacje - mam swoje przypuszczenia, ale nie jestem pewien i nie chcę nic sugerować

1) attachicon.gif041117_1122_00.bmp

2) attachicon.gif290917_1242_00.bmp

Pierwsze na 99% ryba. Widać, że obiekt nie leży na dnie a unosi się w toni. Co do wielkości ciężko powiedzieć, bo płyniesz bardzo wolno, być może ryba w tym samym kierunku co ty bo ślad jest bardzo nieproporcjonalny. Drugie  na moje oko wygląda na strukturę na dnie.

Edytowane przez psulek

• 0

Ależ żeś mnie rozbawił teraz chłopie. Tym sposobem tę ja pod łodzią mam walenie  :lol:

Jeśli Twoja prędkość wynosi 0, to nie czytaj obrazów jako wielkość ryby.

Pod przetwornikiem stanie Ci okonek, taki piętnastak i będzie stał minutę, a obraz będzie się przewijał na echo i rysował go.

To na pewno nie będzie węgorz. ;)

Poczytaj o obrazowaniu,

jest taka opcja w obrazowaniu klasycznym w garminie jak sekwencja obrazu - sugeruję sprawdzić.

Przy standardowym 1:1 oczywiście jak stoimy to wtedy nawet mała ryba czym dłużej będzie w polu wiązki tym będzie większa i może wyglądać jak olbrzym. Jak cumuję ustawiam 2:1 lub 4:1 i wtedy mam w miarę realne odczyty na żywo - używam tego również do verticala.

Więc najpierw proszę sprawdzić, a nie powtarzać gdzieś przeczytane informacje jako nie wiadomo jaki znawca tematu, a często nie podparte wiedzą zdobytą poprzez testy na wodzie. Oczywiście nie zamierzam nikogo tu urazić.

• 0

jest taka opcja w obrazowaniu klasycznym w garminie jak sekwencja obrazu - sugeruję sprawdzić.

Przy standardowym 1:1 oczywiście jak stoimy to wtedy nawet mała ryba czym dłużej będzie w polu wiązki tym będzie większa i może wyglądać jak olbrzym. Jak cumuję ustawiam 2:1 lub 4:1 i wtedy mam w miarę realne odczyty na żywo - używam tego również do verticala.

Więc najpierw proszę sprawdzić, a nie powtarzać gdzieś przeczytane informacje jako nie wiadomo jaki znawca tematu, a często nie podparte wiedzą zdobytą poprzez testy na wodzie. Oczywiście nie zamierzam nikogo tu urazić.

Przepraszam, nie znam tej opcji, zasugerowałem się prędkością zerową oraz rozmazanym obrazem SI.

Douczę się  ;)

Edytowane przez Pietruk
  • Like 2

• 0

W którym miejscu jest ta opcja ukryta?