termin Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Panowie, powiedzcie mi co to według Was jest?Mnie wydaje się że jest to termoklin, inni są zdania że to siarkowodór.A według Was????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Najprawdopodobniej gęstsza, zimna woda przy dnie. Mam bardzo podobne widoki. Termoklina u mnie to ok. 4,5m zazwyczaj. Tak mocno woda się chyba nie mogła zagrzać jeszcze - jak na twoich fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Blackstarpro Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Też takie coś, ale w tym ryby, moim zdaniem termoklina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Najprawdopodobniej gęstsza, zimna woda przy dnie. Mam bardzo podobne widoki. Termoklina u mnie to ok. 4,5m zazwyczaj. Tak mocno woda się chyba nie mogła zagrzać jeszcze - jak na twoich fotkach.Czyli termoklina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Chyba tak bym to nazwał.U mnie jest mniej- u ciebie może być więcej.Realnie tak to wygląda na wodzie, jakby ryby były ustawione na tej samej głębokości w większej części zbiornika. Efekt jest taki, że na dużym jeziorze można łowić leszcze na bata- na środku wody...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Są reż niestety takie jeziora gdzie jest mało tlenu. To też ogranicza głębokość przebywania ryboli. Analiza badań niektórych jezior u mnie nie napawa optymizmem. Powoli ale jednak umierają. Na wodzie 25m jedyne napotkane łuki tyljo do max 7m..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Bardzo dobry materiał porównujący możliwości flagowców HB-Solix2 i HDS Live, gratka dla rozumiejących w języku Puszkina- choć samo obejrzenie ujęć sonarowych również jest pomocne Zabrakło tylko osłon na ekrany, bo słoneczny dzień i nagrywanie kamerą zewnętrzną zabiera nieco z czytelności ekranów w takich warunkach.Wnioski każdy niech wyciągnie sam, ja poznałem kilka odpowiedzi na pytania, które mnie ciekawiły. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bobby0404 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Najprawdopodobniej gęstsza, zimna woda przy dnie. Mam bardzo podobne widoki. Termoklina u mnie to ok. 4,5m zazwyczaj. Tak mocno woda się chyba nie mogła zagrzać jeszcze - jak na twoich fotkach.Na Mazurach w głębokim jeziorze w weekend było 24,5. Podobno wcześniej ponad 25 stopni.Też mam podobny widok u siebie na jeziorze- też podejrzewam że to zimna gęsta woda. Wszystkie ryby pływały na 4,5-5 m, szkoda, że nie zrobiłem zdjęć. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez Bobby0404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 A czy kursor, który jest w miejscu tej termokliny, nie powinien pokazywać jej temperatury ?Na mojej fotce temperatura w miejscu zaznaczenia jest identyczna jak przy powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Czujnik temperatury jest w przetworniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) No tak, przecież nie w kursorze ????Chodziło mi o to że przy zaznaczonym kursorze wyświetlaja się dane takie jak temperatura, współrzędne, głębokość i oddalenie od niego.Myślałem że jak jest temperatura, to może w jakiś sposób sygnał sonaru potrafi ją prawidłowo określić na różnych głębokościach???? Edytowane 28 Czerwca 2019 przez fish28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Nie sądzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 ...ale współczesna technika mnie zaskakuje... może określić gęstość wody więc ewentualnie coś mógłby na tej podstawie w przybliżeniu przeliczać,... ale tak z ciekawości czy kiedykolwiek zmienił ci temperaturę po wskazaniu punktu kursorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Szczerze to wczoraj to dopiero zauważyłem i puki co nie pokazał inaczej ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Co do temperatur wody, to zgodnie z możliwościami technicznymi echosond - wskazania dotyczą powierzchni. Np. sprzęty Navico mogą utworzyć mapę temperatury wody na danym obszarze, ale trzeba by pływać naprawdę dużo i gęsto. Jak dla mnie to może być przydatne, ale trzeba taką mapę robić cały czas i wybierać spoty różniące się temperaturą- w zależności od pory roku. Są termometry opuszczane na daną głębokość i pozwalające mierzyć temperaturę - definitywnie wyjaśniłyby czy chodzi o termoklinę czy nie. Bogdan Barton eksperymentował z termometrami akwariowymi opuszczanymi na daną głębokość, ale tutaj wiadomo jak jest. Przekłamania będą. Same właściwości fizyczne wody o różnych temperaturach utrudniają pracę sonarów- jeżeli wierzyć w podwodniackie opowieści oraz artykuły traktujące o technikach ukrywania się okrętów podwodnych- coś na rzeczy musi być. Pogranicze wody o różnych temperaturach ma utrudniać wykrycie przez okrętowe sonary podwodnego gościa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Kiedyś opiscilem zegarek z termometrem na wędce w taką termokline i temperatura wynosiła 4,5 st ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hi tower Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 ...ale współczesna technika mnie zaskakuje... może określić gęstość wody więc ewentualnie coś mógłby na tej podstawie w przybliżeniu przeliczać,... ale tak z ciekawości czy kiedykolwiek zmienił ci temperaturę po wskazaniu punktu kursorem?Jedyne znane podręczne urządzenie do badania termokliny. Używam w pracy. https://www.biomm.pl/hydrologiczne/saiv-sondy-ctd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Jestem blisko odnalezienia złotego pociągu ????Torowisko ma około 150m Edytowane 29 Czerwca 2019 przez fish28 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Stały jakieś ryby na torach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Pociąg je przegonił chyba bo nic nie stało???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Kaprawce się chyba wygrzewały???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Kaprawce to karpie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fish28 Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Tak???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IntruZ9 Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 ok dzieki! pytam,po prostu nie wiem, a jakieś radzieckie słownictwo się wkradło chyba:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Jestem blisko odnalezienia złotego pociągu Torowisko ma około 150m IMG_20190629_205304.jpg IMG_20190629_205256.jpg IMG_20190629_204458.jpgOstatnie zdjęcie to raczej przejście dla pieszych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h
.
Top użytkownicy dla tego pytania
225
110
88
70
Popularne dni
10 Wrz
29
21 Maj
28
5 Kwi
24
4 Wrz
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 225 odpowiedzi
siarq 110 odpowiedzi
goldi1231 88 odpowiedzi
Paprykarz 70 odpowiedzi
Popularne dni
10 Wrz 2018
29 odpowiedzi
21 Maj 2019
28 odpowiedzi
5 Kwi 2019
24 odpowiedzi
4 Wrz 2019
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze
Dano-G
Znalezione na fejsbuku [emoji23] Proszę o pomoc w interpretacji, bo mi się kojarzy właśnie tak jak wyglada [emoji23] Pozdrawiam Daniel Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
IntruZ9
wczoraj miała miejsce akcja wydobycia rzekomo skradzionego jachtu typu kormoran,zaangażowanych kilka jednostek strazy.policja (od 2016 prowadzone śledztwo) mnie udało się go znaleźć i rozwiązać zagadk
Opublikowane grafiki
1803 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi