Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To i ja coś zapodam.

Wczoraj sprawdzałem palety kolorów na bocznym i mam kilka wniosków.

Warunki idealne na wodzie, prędkość krążownicza- 3,5km/h. Co ciekawe, podczas pływania na echu nie można wyzerować kontrastu, a możliwe to jest podczas odtwarzania loga.

Najnowsza paleta 9 Navico bursztyn- kontrast 60

post-55901-0-57391800-1562921921_thumb.jpg

Ubiegłoroczna sensacja- czyli turkus - paleta 1 - kontrast 54

post-55901-0-64594300-1562922167_thumb.jpg

i paleta nr 2- kontrast 34 a wczoraj na wodzie 28

post-55901-0-87710100-1562922201_thumb.jpg

A tutaj plik z przechwycenia ekranu:

post-55901-0-01011000-1562924073_thumb.jpg

- potwierdza to że są palety lepsze i gorsze dla oczu

- niski kontrast to podstawa dla rozpoznania miejscówki, moje nastawy zasięgu to nie są stopy ;)

- chyba chciałbym skonfrontować na wodzie 3in1, bo im wyżej w khz, tym lepiej.

- każda z testowanych aplikacji dla przechwycenia obrazu z echa zabiera j czyli zostają screeny, ew. kamera ustawiona prosto w wyświetlacz.

• Like 3

• 0

Darek, na echu te screeny wyglądają jeszcze lepiej. Paleta bursztynowa daje detalizację ale w colse combat ;) Nr 2 zdecydowanie wymiata jeżeli chodzi o zasięg widzenia. Ma najlepszą dla mojego oka relację kontrastu na całej szerokości skanowania- nie przepala obrazu przy łajbie i widać jednocześnie z daleka strukturę dna.

Normalnie jezioro mi się skończyło na bokach ;)

Do bliskiego rozpoznania- bez dwóch zdań bursztyn lub turkus.

• Like 1

• 0

Ja to tam się nie znam w sumie, to moje pierwsze "poważniejsze" echo????

Wcześniej miałem Dragonfly 7pro...

Ja na wodzie 4-6m mam ustawione po 20-25m na stronę. Ostatnio tylko na 25m i moje oko więcej widzi na bursztynie niż na turnusie, choć wizualnie ładniejszy (modniejszy) jest turkus????

Może trzeba brać też pod uwagę to, jakich patrzałek się używa?????

Edit

A czy na takiej wodzie 4-6m to duży jest zasięg 25m dla SS, czy jednak mało?

Edytowane przez fish28

• 0

Ja zdecydowanie wole bursztyn! czasem rotuje kolorami ale to zależy od wody,głębokości i czego np szukam.(ukształtowanie dna,strukturę,twarde miejsca pięknie pokazuje bursztyn) co zresztą chce pokazać na załączonych zdj z dzisiejszego pływania,sorka ze bezpośrednio z telefonu,ale to na szybko,.. a wiec,dwa zdjęcia z zaznaczonym czerwonym pokazują selektywnie wybrane puste juz o tej porze gniazda sandaczy na skrawku twardego obszaru,na pierwszym zdjęciu fajny "garb" na dnie...natomiast do szukania ryb tych w toni i nie tylko fajnie kontrastuje paleta numer 6 z hds,a

post-67348-0-12933300-1563035219_thumb.jpg

post-67348-0-42383900-1563035225_thumb.jpg

post-67348-0-91172600-1563035230_thumb.jpg

• 0

Zastanawia mnie jedna sprawa. Łowią sandacze na vertikala . Idą pełnym ogniem, nagle znajdują sandacza,stają mu na "głowie" i podrzucają jaskółkę.

Na jakim obrazie z echosondy ? Na jakiej częstotliwości ? Czyżby klasyczny obraz około 70kHz ?  Przecież nie każdy kto łowi vertikalnie ma panoptixa . Podobnie sumiarze z kwokiem.