Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie śledzę nowinek technologicznych w popularnych brandach ale widzę że Garmin nie próżnował i w dużej części lekcje odrobił.

Oba obrazy dla mnie mocno porównywalne. Kolor w Graminie niebiesko-żółty to efekt odwróconych kolorów w edytorze? Czy nowe urządzenia moją dodane nowe palety kolorystyczne?

Jest dodana nowa paleta kolorystyczna

• Like 1

• 0

Garminowe kolory Vivid bardzo dużo wniosły do detekcji obiektów w toni i nad dnem, są obecnie najlepsze na rynku. Ziarnistość obrazu nieco większa. Niestety, w wyższych modelach ich ech tych suwaków, regulacji jest już zbyt dużo. A mówię to z perspektywy używania praktycznie wszystkiego na rynku z brandów echosond. 

• 0

Garminowe kolory Vivid bardzo dużo wniosły do detekcji obiektów w toni i nad dnem, są obecnie najlepsze na rynku. Ziarnistość obrazu nieco większa. Niestety, w wyższych modelach ich ech tych suwaków, regulacji jest już zbyt dużo. A mówię to z perspektywy używania praktycznie wszystkiego na rynku z brandów echosond. 

W Helixie GEN4 mam znacznie więcej tych kolorów (podajrze 19) i równiez te z palety Vivid (Między innymi ten niebiesko-żółty). W Solixie tego nie ma? 

Edytowane przez GalaktycznyWojownik

• 0

genrlanie Garmin spokojnie dogonił HB,GT56 to naprawdę kawał dobrego przetwornika,sam pływałem osobiście na jendej lajbie helix vs gt56 na gpsmapie i Garmin ładniej rysował,myślę że jeden jak i drugi ma swoje mocne storny.

A jak widać Maciej zrobił kawał dobrej roboty,rozłożył temat na czynniki pierwsze pokazując screeny 1vs1

Edytowane przez IntruZ9

• 0

Mysle ze Z Solixa dalo sie więcej wycisnąć. Tylko swoje trzeba wyklikać

Co masz Ba myśli ?

Być może jest to kwestia wyrobienia się Maćka z Solixem, ale na razie wygląda to tak, że jakość SI jest bardzo zbliżona, IMHO - Garmin daje lepsze detale - zwróć uwagę na drzewko, jest dosyć szczegółowe zarówno w SV jak i DV, w HB jest "rozlane". Zasięg Garmina wygląda dużo lepiej, Clear Vu lepsze niż DV HB (patrz drzewko). Sonar 2D lepszy niż w Helixie co widać po separacji - na Garminie masz stos łuków jako reprezentację gałązek, na HB jest hmm kupa kolibra. Zaleta Solixa, to obraz wydaje się gładszy, ale może i dlatego mniej szczegółowy - coś typu funkcja rozmycia w sofcie żeby zniwelować ziarno. No i ryby w HB świecą intensywniej, ale to chyba marna pociecha. Dlatego uważam, że HB wypadł tu słabo, wręcz mam syndrom paryski w stosunku do Solixa. Jak Maciek nie poprawi ustawień, to możliwe, że zrewiduję swoje plany na ten rok.

Edytowane przez psulek

• 0

@Psulek , solix w bocznym obrazuje ladniej od gt54, gt56 niemialem. Widoki są naprawdę ładne w hb. Natomiast menu solixa , tj... "stan umyslu" więcej opcji i zakładek chyba nie dało rady stworzyć do ustawień...po sezonie z solixem dalej nie czuję tego menu... jakoś to wszytsko tam jest od d. Strony. W navico jest proste menu , intuicyjne. W garminach można się szybko połapać, a tu jest kostka Rubika. Wolno się wlacza, mapa ograniczoną obszarowo . Z zalet bardzo fajnie to działa z ich dziobowkami, można mieć cały set z jednego brandu- 360/live/mega/dziobowy + radary i inne wynalazki. Garminy bez różnicy czy to półka średnia czy najwyższa rysuje obraz "ziarnisty" i ani full HD ani gt56 tego nie zmienia, oni poprostu tak maja. Ich force choć nie tani , też nie dokonca pracuje jak.powinien

• 0

Być może jest to kwestia wyrobienia się Maćka z Solixem, ale na razie wygląda to tak, że jakość SI jest bardzo zbliżona, IMHO - Garmin daje lepsze detale - zwróć uwagę na drzewko, jest dosyć szczegółowe zarówno w SV jak i DV, w HB jest "rozlane". Zasięg Garmina wygląda dużo lepiej, Clear Vu lepsze niż DV HB (patrz drzewko). Sonar 2D lepszy niż w Helixie co widać po separacji - na Garminie masz stos łuków jako reprezentację gałązek, na HB jest hmm kupa kolibra. Zaleta Solixa, to obraz wydaje się gładszy, ale może i dlatego mniej szczegółowy - coś typu funkcja rozmycia w sofcie żeby zniwelować ziarno. No i ryby w HB świecą intensywniej, ale to chyba marna pociecha. Dlatego uważam, że HB wypadł tu słabo, wręcz mam syndrom paryski w stosunku do Solixa. Jak Maciek nie poprawi ustawień, to możliwe, że zrewiduję swoje plany na ten rok.

Screeny screenami, ale ja widzę to ze strony praktycznej nieco inaczej- Garmin zaczyna gonić Solixa pod względem skomplikowania obsługi. Mam znajomych, któzy z tego powodu porzucili i jeden ,i drugi brand i poszli w Lowrance. 

Co do screenów- Garmin ma mniejszą kompresję obrazu- drzewo jest większe, przez to detale są lepiej widoczne- dodatkowo Garmin ma bardzo dobre 2 może 3 palety kolorystyczne dwukolorowe. 

Solix lepiej obrazuje z dala od przetwornika, podejrzewam, że wiązki sonaru rozchodzą się pod szerszym kątem niż w Garminie. 

Pojadę tam jeszcze raz i zamienię miejscami przetworniki , by było obiektywie, pomęczę te drzewo testowe jeszcze. Zimna woda póki co mniej służy HB niż Garminowi. Natomiast overall- ja pływam w 455 kHz. Nie robi mu płytko/głęboko, zimno/ciepło- ryby świecą się lepiej i obraz ładniejszy dla oka w całej szerokości skanowania na dużych zasięgach. Fakt, że tu pływam z bestią Navico, czyli SS3d, ale częstotliwość jest właśnie 455.

post-55901-0-07860300-1647284399_thumb.png

post-55901-0-52233600-1647284416_thumb.png

• 0

Czyli teraz w Garminie tez już zaczyna się klikanie jak w Hb ?

Czekam na zmianę miejsc przetworników i kolejne porównanie bo to jednak dość istotne będzie dla mnie.

Kusi mnie najbardziej mega 360, a jak już bym miał brać HB do tego to i reszte

Niestety, jak chcesz mieć profi obraz- trzeba klikać nieco więcej niż do tej pory. A co do M360 - to też bym chciał popływać sobie z czymś takim...

• 0

Jak dla mnie mega zbliżona jakość obrazów.

Marcin, tak jest a mówimy o HB, które kosztuje o połowę więcej i trzeba naprawdę się naklikać by to wyglądało jakoś. Najbardziej mnie wnerwia brak trybów auto, które by pilnowały nastaw i dopasowywały obraz pod warunki dna/głębokości. To jest duża wada HB wg mnie. 

• 0

A jak wyglada to w garminie ? Połowa tego klikania ? Czy auto jest w stanie samo kontrolować i dawać konkretny obraz ?

Alternatywa napewno jest Helix

Garmin ma tryby auto jasności i kontrastu i pilnuje tego zależnie od warunków. Do tego ma filtry zakłóceń a  tego bardzo brakuje HB. Tak, Helix jest dla mnie ciekawszą opcją do tego systemu, tańszą przede wszystkim. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Maciek, czy wizualizacja w Echomap i GPSmap na GT56 jest porównywalna? 

Na fullscreen SV- nie ma szans. 923xsv ma 720 pxl w pionie, echomap, którego miałem wcześniej ma 480. To bardzo duża różnica w przypadku Garmina, bo ich obraz jest ziarnisty bardziej niż w innych brandach a jeśli dodać do tego mało pxl robi się po prostu słabo z jakośćią. Ja osobiśćie nie widzę sensu kupowania gt56 do Echomapa, bo nie wykorzystasz tego przetwornika z tym akurat modem. W większych Echomapach, czyli Ultrach- już tak, bo tam jet 800pxl w pionie i będzie dobry obraz. Ale to znowu kasa duża jest za sam ekran. 

• 0

W rzeczy samej miałem na myśli ECHO ultra z 800pxl. 10' kosztuje mniej wiecej tyle ile 9' GPS z GT56.

Rozdzielczość jest wysoka na obu ekranach i sadzę, że większy ekran na tej samej rozdzielczości będzie bardziej czytelny (obiekt będzie większy).

Pomijając dodatkowe bajery, które niesie ze sobą wyższy model różnic być nie powino.

Edytowane przez sucks_one

• 0

W rzeczy samej miałem na myśli ECHO ultra z 800pxl. 10' kosztuje mniej wiecej tyle ile 9' GPS z GT56.

Rozdzielczość jest wysoka na obu ekranach i sadzę, że większy ekran na tej samej rozdzielczości będzie bardziej czytelny (obiekt będzie większy).

Pomijając dodatkowe bajery, które niesie ze sobą wyższy model różnic być nie powino.

Generalnie tak. Jeśli masz dojście do ceny za set Ultra+gt56 w cenie GPSmap923+gt56, to jest to opcja do rozważenia.