Bander Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 rano wyglądały tak to wygląda jak rydz.Poprzednie nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 (edytowane) rano wyglądały tak A mówiłem, że to nie rydze ale wiem, że chciałeś konkurencję do rybek wysłać w krzaki z małą sraczką te zawinięte to rydze te, które zbierałeś w sobotę w choinkach Ale Litrowy Baczewski wszystko zneutralizuje byle był zmrożony Edytowane 26 Września 2017 przez anpart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 A mówiłem, że to nie rydze ale wiem, że chciałeś konkurencję do rybek wysłać w krzaki z małą sraczką te zawinięte to rydze te, które zbierałeś w sobotę w choinkach Ale Litrowy Baczewski wszystko zneutralizuje byle był zmrożony Jadłeś i się oblizywałeś, chyba jadalne były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 te zawinięte to rydze te, które zbierałeś w sobotę w choinkach Nie to, że się czepiam, ale rydze nie rosną w świerkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Nie to, że się czepiam, ale rydze nie rosną w świerkach Rosły w trawie i świerki też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Mleczaj świerkowy to praktycznie to samo co mleczaj rydz W smaku nie odczułem róznicy....Wełniankę można zjeść po wygotowaniu w kilku wodach...Jeśli jest bardzo podobna do rydza trzeba powąchac i nie bedzie mowy o pomyłce Jest jest mozliwość przytrucia się to po co je zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 26 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Ten weekend poświęciłem grzybom. Następny poświęcę zdecydowanie lipieniom lipieniom. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Nasz błąd to że nie sprawdziliśmy co nazbierał człowiek, który pierwszy raz zbierał rydze, wziął ode mnie rydza na wzór i nazbierał mleczaja świerkowego, tak mi wychodzi że straciłem czujność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordG Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Grzyby dalej w lesie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Taki tam zbiór z raka 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 @Lolo na ryby byś poszedł...bo grzybów to już chyba masz ze dwie tony ha..ha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Strach i na ryby chodzić...... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 28 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) ja jutro jadę na ostatni weekend, nie wiem czy coś będzie bo podobno się grzybki kończą na podlasiu nie wiem co to za g.wno mi wskakuje to co poniżej mutex/ocfipreoqyfb/mutexmutex/ocfipreoqyfb/mutex Edytowane 28 Września 2017 przez turkucpodjadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 W końcu i mi udało się coś uzbierać 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hecht_100 Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) W lubuskich lasach też można "trochę" grzybów znaleźć.Część z nich jest nawet całkiem fotogeniczna Edytowane 28 Września 2017 przez Hecht_100 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 @Lolo na ryby byś poszedł...bo grzybów to już chyba masz ze dwie tony ha..ha...mutex/ocfipreoqyfb/mutex Marcin jak tylko woda opadnie,od razu jadę,bo istotnie grzybków na zimę już trochę mam Do zakąski pod magiczny napój na bazie śliwek powinno wystarczyć 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 29 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Cos tam wpadlo do koszyka, ale grzyby się koncza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Dzisiaj pojechałem obczaić nowy skrawek lasu wygląda nie nieprzedeptany, zresztą nie ma się co dziwić bo warunki ekstremalne, wszystko porośnięte jeżyną i ogólnie niezła dżungla Udało się nazbierać wiaderko wypełnione prawdziwkami, podgrzybkami i kozakami. Oprócz tego mógłbym nazbierać drugie wiadro maślaków i kolejne dwa opieńki miodowej. Chyba tam jeszcze zaglądnę właśnie ze względu na opieńki. Kilka migawek: Choć osobiście nie zbieram kolczaków, to zdarzała mi się je jadać u znajomych, bardzo smaczne grzyby Kani też nie zbieram, a minąłem dzisiaj koło 6 takich sztuk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordG Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Grzyby z dzisiaj. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptr Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Choć osobiście nie zbieram kolczaków, to zdarzała mi się je jadać u znajomych, bardzo smaczne grzyby Kolczak zwany sarenką. U mnie rzadki ale wiem w jakich rejonach rośnie i ku mojej uciesze nie jest zbierany [emoji6] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Kolczak zwany sarenką. U mnie rzadki ale wiem w jakich rejonach rośnie i ku mojej uciesze nie jest zbierany [emoji6]U mnie występuje dość pospolicie i obficie, mimo to praktycznie nikt ich nie zbiera. Niedawno nabyłem atlas grzybów i w życiu nie podejrzewałem, że istnieje tyle jadalnych grzybów. Głównie zaskoczyły mnie te z blaszką od spodu, naprawdę spora ich część jest jadalna i ponoć bardzo smaczna. Spotkałem niedawno też sporą ilość pieprznika szarego, bliskiego kuzyna kurki nie dość, że jadalny to ponoć bardzo rzadki i znajdujący się na czerwonej liście gatunków chronionych. (zdj podglądowe). Edytowane 29 Września 2017 przez Pride 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut1982 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) U mnie występuje dość pospolicie i obficie, mimo to praktycznie nikt ich nie zbiera. Niedawno nabyłem atlas grzybów i w życiu nie podejrzewałem, że istnieje tyle jadalnych grzybów. Głównie zaskoczyły mnie te z blaszką od spodu, naprawdę spora ich część jest jadalna i ponoć bardzo smaczna. Spotkałem niedawno też sporą ilość pieprznika szarego, bliskiego kuzyna kurki nie dość, że jadalny to ponoć bardzo rzadki i znajdujący się na czerwonej liście gatunków chronionych. (zdj podglądowe).http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/9/29/9528558_999.jpgZ tym pieprznikiem czarnym to chyba kolego nie do końca.W moim oglądzie to jest lejkowiec dęty.Swoją drogą nie zastąpiony w mojej zimowej kuchni. Edytowane 29 Września 2017 przez kogut1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
covent Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Koledzy jaką polecacie literaturę z której możnaby się podszkolić i o grzybach? Takie grzybki jak powyższy są mi całkowicie obce a chciałbym trochę poszerzyć horyzonty grzybowe szczególnie o gatunki smakowo przydatne dla podniebienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Specjalistą od grzybów nie jestem to nie będę się sprzeczał, ale zdjęcie pochodzi z internetowego atlasu grzybów i jest podpisane "pieprznik szary" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Koledzy jaką polecacie literaturę z której możnaby się podszkolić i o grzybach? Takie grzybki jak powyższy są mi całkowicie obce a chciałbym trochę poszerzyć horyzonty grzybowe szczególnie o gatunki smakowo przydatne dla podniebienia.Tu warto się zapisać (19 zł/rok) - atlas, rozróżnianie, codzienne raporty z występowania grzybów, etc...https://www.grzyby.pl/pelna/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi