Skocz do zawartości

Grzyby 2017

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

rano wyglądały tak

Rydze_-_01.jpg

A mówiłem, że to nie rydze ale wiem, że chciałeś konkurencję do rybek wysłać w krzaki z małą sraczką :D te zawinięte to rydze te, które zbierałeś w sobotę w choinkach :D

Ale Litrowy  Baczewski wszystko zneutralizuje byle był zmrożony :wub:

Edytowane przez anpart

A mówiłem, że to nie rydze ale wiem, że chciałeś konkurencję do rybek wysłać w krzaki z małą sraczką :D te zawinięte to rydze te, które zbierałeś w sobotę w choinkach :D

Ale Litrowy  Baczewski wszystko zneutralizuje byle był zmrożony :wub:

Jadłeś i się oblizywałeś, chyba jadalne były :ph34r:

Mleczaj świerkowy to praktycznie to samo co mleczaj rydz ;)  W smaku nie odczułem róznicy....

Wełniankę można zjeść po wygotowaniu w kilku wodach...Jeśli jest bardzo podobna do rydza trzeba powąchac i nie bedzie mowy o pomyłce  ;)  Jest jest mozliwość przytrucia się  to po co je zbierać :)

ja jutro jadę na ostatni weekend, nie wiem czy coś będzie bo podobno się grzybki kończą na podlasiu :wacko:

nie wiem co to za g.wno mi wskakuje to co poniżej

mutex/ocfipreoqyfb/mutex
mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Edytowane przez turkucpodjadek

@Lolo na ryby byś poszedł...bo grzybów to już chyba masz ze dwie tony ha..ha...

mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Marcin jak tylko woda opadnie,od razu jadę,bo istotnie grzybków na zimę już trochę mam ;)  

Do zakąski pod magiczny napój na bazie śliwek powinno wystarczyć :D  :D  :D   :P

SAM_7889.jpg

• Like 9

Dzisiaj pojechałem obczaić nowy skrawek lasu :) wygląda nie nieprzedeptany, zresztą nie ma się co dziwić bo warunki ekstremalne, wszystko porośnięte jeżyną i ogólnie niezła dżungla :D 

Udało się nazbierać wiaderko wypełnione prawdziwkami, podgrzybkami i kozakami. 

Oprócz tego mógłbym nazbierać drugie wiadro maślaków i kolejne dwa opieńki miodowej. Chyba tam jeszcze zaglądnę właśnie ze względu na opieńki. 

Kilka migawek:

9527455_22117936_1423240004450575_579404

Choć osobiście nie zbieram kolczaków, to zdarzała mi się je jadać u znajomych, bardzo smaczne grzyby :)

9527456_22095483_1423240264450549_207461

Kani też nie zbieram, a minąłem dzisiaj koło 6 takich sztuk :)

9527457_22117895_1423239977783911_100776

• Like 5

Kolczak zwany sarenką. U mnie rzadki ale wiem w jakich rejonach rośnie i ku mojej uciesze nie jest zbierany [emoji6]

U mnie występuje dość pospolicie i obficie, mimo to praktycznie nikt ich nie zbiera. 

Niedawno nabyłem atlas grzybów i w życiu nie podejrzewałem, że istnieje tyle jadalnych grzybów. 

Głównie zaskoczyły mnie te z blaszką od spodu, naprawdę spora ich część jest jadalna i ponoć bardzo smaczna. 

Spotkałem niedawno też sporą ilość pieprznika szarego, bliskiego kuzyna kurki :) nie dość, że jadalny to ponoć bardzo rzadki i znajdujący się na czerwonej liście gatunków chronionych. (zdj podglądowe).

9528558_999.jpg

Edytowane przez Pride
  • Like 3

U mnie występuje dość pospolicie i obficie, mimo to praktycznie nikt ich nie zbiera. 

Niedawno nabyłem atlas grzybów i w życiu nie podejrzewałem, że istnieje tyle jadalnych grzybów. 

Głównie zaskoczyły mnie te z blaszką od spodu, naprawdę spora ich część jest jadalna i ponoć bardzo smaczna. 

Spotkałem niedawno też sporą ilość pieprznika szarego, bliskiego kuzyna kurki :) nie dość, że jadalny to ponoć bardzo rzadki i znajdujący się na czerwonej liście gatunków chronionych. (zdj podglądowe).

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/9/29/9528558_999.jpg

Z tym pieprznikiem czarnym to chyba kolego nie do końca.

W moim oglądzie to jest lejkowiec dęty.

Swoją drogą nie zastąpiony w mojej zimowej kuchni.

Edytowane przez kogut1982

Koledzy jaką polecacie literaturę z której możnaby się podszkolić i o grzybach? Takie grzybki jak powyższy są mi całkowicie obce a chciałbym trochę poszerzyć horyzonty grzybowe szczególnie o gatunki smakowo przydatne dla podniebienia.

Tu warto się zapisać (19 zł/rok) - atlas, rozróżnianie, codzienne raporty z występowania grzybów, etc...

https://www.grzyby.pl/pelna/index.html