covent Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 No już to widziałem. Ilość grzybów których nie znam jest porażająca.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Koledzy jaką polecacie literaturę z której możnaby się podszkolić i o grzybach? Takie grzybki jak powyższy są mi całkowicie obce a chciałbym trochę poszerzyć horyzonty grzybowe szczególnie o gatunki smakowo przydatne dla podniebienia.Ja polecam tą stronkę : https://nagrzyby.pl/atlas-obrazkowy(dzisiaj jak na złość mam z nią problemy) Z literatury mam coś takiego, fajna sprawa: https://www.taniaksiazka.pl/atlas-grzybow-minikompendium-joanna-nenycz-p-127659.html Ps. tutaj borowiki szalchetne w mojej ulubionej postaci czyli: cebula, śmietana, masełko i przyprawy. Raj dla podniebienia 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Z grzybami jak z rybami dzisiaj ustawiłem się na jeden gatunek [emoji6][emoji52] Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Grzyby dobrze wyglądają w lesie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Jak się u was ten "siniejący" grzyb nazywa? (ostatni na foto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Strach i na ryby chodzić...... Krzysiu mam nadzieję,że się na niego nie przewróciłeś ..ha...ha.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Jak się u was ten "siniejący" grzyb nazywa? (ostatni na foto)Borowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Jak się u was ten "siniejący" grzyb nazywa? (ostatni na foto)Piaskowiec modrzak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Siniak, albo piaskowiec 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Siniak, albo piaskowiec Tak Siniak też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Byłem ciekaw, bo u mnie mówią na nie właśnie ''siniaki '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 30 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Siniak to podgrzybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) A jagody to borówki To właśnie urok regionalizmów że pod tą samą nazwą w różnych rejonach mogą kryć się różne rzeczy. Edytowane 30 Września 2017 przez slawek_2348 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) Siniaki wyglądają trochę inaczej przynajmniej u mnie.rosną w młodnikach. My siniakami nazywamy maślaka pstrego. Ten biały powyżej to piaskowiec, a babcia mówiła na niego modrzewiak. A google mówi, że to piaskowiec modrzewiak Wczoraj również wybrałem się na grzybki. Sporo ludzi ale udało się jeszcze coś zebrać Wybrałem się też na tereny wojskowe gdzie zbieraliśmy grzyby za dzieciaka... trochę się tam zmieniło. Niestety prawdziwków i kozaków nie znalazłem, było trochę maślaków i mnóstwo muchomorów Szkoda, że niejadalnea była ich masaA tu jegomość co go z kanią mylą, a pomyłka może być tragiczna w skutkach Edytowane 30 Września 2017 przez Artech 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Dla mnie maślak pstry to bagniak albo jakubek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Mnie zbierania grzybów uczyła babcia, więc wszystkie nazwy znam od niej. Co ciekawe teraz mniej pewnie się czuję niż jak miałem te 12-14 lat. Ale wtedy babcia pilnowała co by do garnka coś złego nie trafiło. Znała się na grzybach jak mało kto, zbierała takie, że poza nią nikt nie chciał ich jeść Babcia pochodziła z obecnego opolskiego, więc nazwy pewnie gdzieś stamtąd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 30 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Rano bylo 2 stopnie jutro tylko spacer na pożegnanie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Pojechałem dzisiaj na okonie po minięciu Pułtuska alarm w samochodzie uwaga 2 stopnie . Ryby nie bardzo współpracowały , jakieś pstryki maluchów i szczupaczek 50-tak. Wlazłem do lasku i dwa kosze podgrzybków. Tak że znalazłem nowe miejsce na grzyby , nowe miejsce . I co ważne nikogo w lesie[emoji3] Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Tato co to jest-, czarna jagoda, a dlaczego taka czerwona bo jest jeszcze zielona, jak dojrzeje będzie granatowa.Sławek tak mi się przypomniało.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Dzisiaj nastawiłem się na inny gatunek [emoji6] ciąłem tylko tyle ile trzeba. Reszta C&R Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Piękne grzyby zbieracie !! Nawet na nizinach łódzkich można pozbierać kosz prawusów i jest to troszku nudne..ale jak się idzie do ogródka, który nie jest w lesie i....to aż się morda cieszy /;-)) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 zdjęcia piątek/sobota mutex/ocfipreoqyfb/mutex 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 mutex/ocfipreoqyfb/mutexw sobotę ostatni raz w tym roku byliśmy cały rok ponad 50 litrów suszu marynat ok 90 sztuk mrożonych nie liczę bo ciężko podobno sroga zima będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Na polanie... Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Wczoraj odwiedziłem rodzinne strony i w końcu udało się znaleźć chwilę czasu na spacer po lesie.Było wszystko czego trzeba, piękne widoki, pogoda no i grzyby; może nie powalające ilości ale źle też nie było 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi