cyprys19 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 A ryby Piotrze, a ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 U mnie już po grzybach, przynajmniej na razie. Codziennie przymrozki. W sobotę to jeszcze o 8:00 rano w cieniu było biało????. Coś się jeszcze wczoraj i dzisiaj zebrało, ale już nic nowego nie rośnie. Poza tym strasznie sucho. Może jak popada w tygodniu to coś się jeszcze pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Piotrek piękne grzyby szczególnie ten drugi [emoji4] a za rydze dałbym się pokroić. Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 A ryby Piotrze, a ryby?No niestety dysponowałem tylko kilkoma godzinami wolnego czasu dla siebie a w związku z tym, że w tym roku nie miałem jeszcze okazji przywitać się z "zaczarowanym" lasem który po prostu kocham to wybór był prosty Piotrek piękne grzyby szczególnie ten drugi [emoji4] a za rydze dałbym się pokroić. Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu TapatalkaDzięki Daniel; co do rydzów, mamy z bratem kilka miejsc które od lat rzadko zawodzą i idziemy tam jak po "swoje". Wczoraj po powrocie udusiliśmy małą partyjkę na maśle i faktycznie za doznania kulinarne można dać się pokroić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Jeszcze trochę: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba 123 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Podbwarszawa już się skończyły (((( lasy nad zegrzem puste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 Grzybów na moich terenach nadal zatrzęsienie,dziś kolejny rekord sezonu 3h ciężkiego cięcia z żoną ,dobre kilkadziesiąt kg..Dodatkowo mogłem podziwiać ,jak byk stadny zaganiał wieńcem łanie,która oddaliła się od chmary.Coś wspaniałego. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 (edytowane) Podbwarszawa już się skończyły (((( lasy nad zegrzem puste Niestety te z drugiej strony....pod Piasecznem również - chyba już po frytkach Edytowane 3 Października 2017 przez malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba 123 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 No tak rykowisko w pełni jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptr Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Chyba już ostatnie sztuki z soboty 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Kolego ptr, nie rozpoznaję grzyba z drugiego zdjęcia od dołu - wiesz może co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 (edytowane) może tohttps://www.grzyby.pl/pelna/gatunki/Amanita_rubescens.htm Edytowane 4 Października 2017 przez slawek_2348 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptr Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Kolego ptr, nie rozpoznaję grzyba z drugiego zdjęcia od dołu - wiesz może co to jest? To jest jakiś z muchomorów ale z nazwą nie pomogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar233 Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Polecam taki koszyk na ryby sory znaczy grzyby 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Polecam taki koszyk na ryby sory znaczy grzyby DSCN7110.JPGTaki koszyk jak na zdjęciu chętnie bym nabył, pod warunkiem, że byłby wypełniony prawdziwkami A tak poważnie to super Panowie grzybicie, ja już chyba zakończyłem sezon na ten rok Chociaż im dłużej patrzę na te piękne zdjęcia w wątku, tym nóż w kieszeni szerzej się otwiera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 4 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 a ja od anginy do zatrucia, na ,,grzybobraniu" byłem w tym roku 2 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 A tu prawdziwy mojej Mamy.Jakoś dziwnie zrośnięte-brat rósł czapką do dołu! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 5 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Cały dzień leje, żeby tylko grzybom nie zaszkodziło . Borowiki wyraźnie siadły ,podgrzybków było prawie pół metra 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) " Krwawa masakra " - Edytowane 6 Października 2017 przez miramar69 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonix Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Grubo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) Jajecznica na rydzykach ..............hm!!!!/???? ; i sałateczka z papryką i cebulką w pomidorach Edytowane 6 Października 2017 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Piękności ten pomarańczowo-różowy koszyk.Ostatnie rydze znalazłem kilka lat temu, do dziś pamiętam ten smak . Niestety, więcej nie trafiłem tan na ten gatunek. A i wtedy tych rydzów było kilkanaście, w sam raz by każdy sobie polizał i zapamiętał jak smakują.Ugotowane z niewielką ilością przypraw, następnie przełożone liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą, doprawione pieprzem i solą, schłodzone w lodówce, smakowały wybornie ze świeżą bagietką z masłem.Kiedy takie rydzowe marzenie znów się spełni?Zazdroszczę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 (edytowane) Też nie mogłem w to uwierzyć co widzę ,gdy przypadkiem wpadliśmy z żoną na tą "plantację" . Nigdy, nigdy !!!!!! wcześniej nie widziałem takiej ilości rydzów.Nie wyzbierałem nawet 1/2 bo nie było w co i stwierdziliśmy , że i tak mamy dużo.Poza tym szkoda pakować do "tobołków" z kurtek , bo są one bardzo kruche i młode bardzo krwawiły.Myślę , że osoba która tam trafiła po nas miała ich dla siebie po dziurki w nosie.Chciałbym kiedyś powtórzyć coś takiego !!! i wam życzę takiego spotkania !!! Edytowane 6 Października 2017 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 6 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 To prawda, rydze faktycznie obrodzily. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Jest pewna różnica między mleczajem jodłowym/świerkowym a mleczajem rydzem. Łatwo to rozpoznać a walory smakowe są zgoła odmienne, oczywiście na plus dla rydza.Mleczaj rydz, tworzy mikoryzę z sosnami ( główna podpowiedź ) a po uszkodzeniu blaszek lub trzonu po pewnym czasie w tych miejscach zmienia barwę ( lekko sinieje ).Efekt ten nie występuje u świerkowych/jodłowych mleczai. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi