s.synowiec-83 Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 https://m.youtube.com/user/slaskpawel Bardzo fajny kanał dla grzybiarzy.Gosc porównuje m.in rózne rodzaje mleczaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Pendergrast, zbierałem jedne w młodniku świerkowym, drugie w sosnowym Grzybiarzem jestem amatorskim, i były to moje pierwsze rydze w życiu. Oczywiście wszystko zostało sprawdzone przez osobę mającą większe pojęcie o rozpoznawaniu gatunków.Znalazłem też trochę prawdziwków. Później wstawię co ciekawsze zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Ja dziś chyba ostatni raz zbierałem rydze. W sumie niecały koszyk udało się zebrać. Ilosciowo w tym sezonie kokosow nie było,mimo namierzenia kolejnych miejscowek. Tak jak co roku zbierało się po 2-3 koszyki kilku centymetrowych, to w tym roku 2-3 koszyki, ale wiekszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Też nie mogłem w to uwierzyć co widzę ,gdy przypadkiem wpadliśmy z żoną na tą "plantację" . Nigdy, nigdy !!!!!! wcześniej nie widziałem takiej ilości rydzów.Nie wyzbierałem nawet 1/2 bo nie było w co i stwierdziliśmy , że i tak mamy dużo.Poza tym szkoda pakować do "tobołków" z kurtek , bo są one bardzo kruche i młode bardzo krwawiły.Myślę , że osoba która tam trafiła po nas miała ich dla siebie po dziurki w nosie.Chciałbym kiedyś powtórzyć coś takiego !!! i wam życzę takiego spotkania !!!Marzenia są po to by je spełniać , dziś znowu byłem w lesie .................. i znowu trafiłem na "rude grzyby" ............ i "rodzynki" też się trafiały 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Czy to są opieńki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptr Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Czy to są opieńki ? opienki.jpgTak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Mam miejscówe Ze 100 sztuk tego tam rośnie, ale grzybiarz ze mnie marny, dlatego wziąłem tylko kilka. Jutro zabiorę resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 7 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 ja wczoraj pierwszy raz znalazłem jednego u nas na działce NIGDY nie rosło nic jadalnego poza maślakami i pieczarkami z innej beczki ktoś używał tych grzybni z allegro? zastanawiam się nad zagdzybieniem nie w celu zbierania tylko wizualnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonix Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 TakZbieraj tylko te mniejsze i tylko kapelusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 7 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 a to też z działki i nie wiem co na mleczaja nie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptr Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Jeszcze kilka ładnych sztuk prawdziwych [emoji6]Ostatnio pozazdrościłem kolegom rydzy, a dzisiaj mam swoje... i to całe wiadro [emoji3] tylko teren niesprzyjający robieniu zdjęć. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptr Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 a to też z działki i nie wiem co na mleczaja nie wyglądają z1.jpgTrochę podobne do zestarzałych opieniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Też uwielbiam rydze... ...a jeszcze bardziej spacery po lesie. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 To chyba ostatnie w tym roku 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba 123 Opublikowano 8 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Cofam co mówiłem dziś 270 samych pięknych podgrzybków po warszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 U mnie królują gąski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Na marynowanie i patelnie .. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemnastak Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Ja nadal tnę borowiki , dziś z żonką kilka wiaderek. Ostatnie intensywne deszcze konkretnie zwilżyły wszystko, ale robaczywych nadal sporo. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Ja nadal tnę borowiki , dziś z żonką kilka wiaderek. Ostatnie intensywne deszcze konkretnie zwilżyły wszystko, ale robaczywych nadal sporo.Ale fajny, czysty las Super się musi chodzić po takiej równinie. U mnie większość miejscówek na stromych zboczach. Często dodatek stanowią ostrężyny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 9 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Jest pewna różnica między mleczajem jodłowym/świerkowym a mleczajem rydzem. Łatwo to rozpoznać a walory smakowe są zgoła odmienne, oczywiście na plus dla rydza.Mleczaj rydz, tworzy mikoryzę z sosnami ( główna podpowiedź ) a po uszkodzeniu blaszek lub trzonu po pewnym czasie w tych miejscach zmienia barwę ( lekko sinieje ).Efekt ten nie występuje u świerkowych/jodłowych mleczai.Kolego mleczaj świerkowy również zmienia kolor( sinieje/zielenieje) po uszkodzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Podgrzybki 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Kolego mleczaj świerkowy również zmienia kolor( sinieje/zielenieje) po uszkodzeniu Tu masz rację, posypuję głowę popiołem... Przy jodłowym i świerkowym, kapelusze mogą być już rudo - zielonkawe zanim się je zetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Ja na prawdę nie mieszkam koło Czarnobyla... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Widać w tym roku dosłownie grzyb na grzybie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOLO Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 (edytowane) Ja na prawdę nie mieszkam koło Czarnobyla...005_jzzpl-9.jpg006_jzzpl-7.jpg007_jzzpl-9.jpgMarcin to opart z sylikonu tak na te Twoje grzyby działają Edytowane 10 Października 2017 przez LOLO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi