Skocz do zawartości

Grzyby 2017

turkucpodjadek

Rekomendowane odpowiedzi

Pendergrast, zbierałem jedne w młodniku świerkowym, drugie w sosnowym :) Grzybiarzem jestem amatorskim, i były to moje pierwsze rydze w życiu. Oczywiście wszystko zostało sprawdzone przez osobę mającą większe pojęcie o rozpoznawaniu gatunków.

Znalazłem też trochę prawdziwków. Później wstawię co ciekawsze zdjęcia :)

Też nie mogłem w to uwierzyć co widzę ,gdy przypadkiem wpadliśmy z żoną na tą "plantację" . Nigdy, nigdy  !!!!!!  wcześniej nie widziałem takiej ilości rydzów.

Nie wyzbierałem nawet 1/2 bo nie było w co i stwierdziliśmy , że i tak mamy dużo.

Poza tym szkoda pakować do "tobołków" z kurtek , bo są one bardzo kruche i młode bardzo krwawiły.

Myślę , że osoba która tam trafiła po nas miała ich dla siebie po dziurki w nosie.

Chciałbym kiedyś powtórzyć coś takiego !!! i wam życzę takiego spotkania !!!

Marzenia są po to by je spełniać  :) , dziś znowu byłem w lesie  :rolleyes: ......

............ i znowu trafiłem na "rude grzyby" 

post-47757-0-16486400-1507380137_thumb.jpgpost-47757-0-94046800-1507380151_thumb.jpgpost-47757-0-86360600-1507380390_thumb.jpg

............ i "rodzynki" też się trafiały 

post-47757-0-27194400-1507380463_thumb.jpg

• Like 5

ja wczoraj pierwszy raz znalazłem jednego u nas na działce NIGDY  nie rosło nic jadalnego poza maślakami i pieczarkami

z innej beczki ktoś używał tych grzybni z allegro? zastanawiam się nad zagdzybieniem nie w celu zbierania tylko wizualnym

post-63132-0-19055500-1507384584_thumb.jpg

post-63132-0-14221200-1507384592_thumb.jpg

Ja nadal tnę borowiki , dziś z żonką kilka wiaderek. Ostatnie intensywne deszcze konkretnie zwilżyły wszystko, ale robaczywych nadal sporo.

Ale fajny, czysty las :) Super się musi chodzić po takiej równinie. 

U mnie większość miejscówek na stromych zboczach. Często dodatek stanowią ostrężyny. 

• Like 1

Jest pewna różnica między mleczajem jodłowym/świerkowym a mleczajem rydzem. Łatwo to rozpoznać a walory smakowe są zgoła odmienne, oczywiście na plus dla rydza.

Mleczaj rydz, tworzy mikoryzę z sosnami ( główna podpowiedź ) a po uszkodzeniu blaszek lub trzonu po pewnym czasie w tych miejscach zmienia barwę ( lekko sinieje ).

Efekt ten nie występuje u świerkowych/jodłowych mleczai.

Kolego mleczaj świerkowy również zmienia kolor( sinieje/zielenieje) po uszkodzeniu ;)