Skocz do zawartości
  • 0

Panel słoneczny dla wędkarza - czyli jakie macie doświadczenia z fotowoltaiką?

StCroix

Pytanie

Sprawa wygląda tak:

Wyjazd na ryby, ale żeby nie było zbyt różowo jestem w strefie ciszy. Dwa akumulatory 12 V (120 Ah i 130 Ah) powodują, iż pobyt się skraca. Powód? Brak prądu.

Zaraz... przecież nie po to mam przyczepę aby nie móc od cywilizacji uciec na dwa, trzy tygodnie (może i dłużej).

Woda na tyle dzika, że brak mariny, jakichkolwiek ośrodków wypoczynkowych czy pola namiotowego (kempingowego) z dostępem do źródła prądu. Gdy zaistnieje potrzeba ogrzeję się gazem, lodówkę zasilę tym samym źródłem energii, o klimat zadbam zabierając na pakę drewno opałowe.

Pięknie jest, ale nie do końca. Co dwa dni zjeżdżać by naładować baterie jakoś mi się nie uśmiecha. Niby blisko ale... ciągać przyczepę w te i z powrotem to trochę głupie. Zostawiać przyczepę bez nadzoru? - jeszcze głupsze!

Wymyśliłem więc (tzn. nie ja go wymyśliłem - ja chcę go tylko używać) panel słoneczny.

Naczytałem się o nich trochę i zgłupiałem. Wiem, że potrzebuję sporo mocy (założyłem 280 W), wiem też, że potrzebuję regulator napięcia (ładowania) - jak zwał, tak zwał.

Problem polega na tym, że nie do końca wiem na jaką technologię się zdecydować.

Poniżej cytat ze strony firmy, która zajmuje się (a może tylko handluje?) takimi systemami. Na czerwono zaznaczyłem treści powodujące brak zdecydowania.

Rodzaje krzemu wykorzystywane w bateriach słonecznych:

• monokrystaliczny - najwyższa sprawność: 14-20%, szczególnie w słoneczny dzień, najwyższa trwałość, najwyższa cena,

• polikrystaliczny - wysoka sprawność konwersji: 13-17%, w warunkach zachmurzenia może być nawet wyższa od modułów monokrystalicznych, trwałość porównywalna z krzemem monokrystalicznym, cena minimalnie niższa od ogniw z krzemu monokrystalicznego,

• amorficzny - nieco niższa sprawność od baterii monokrystalicznych. Coraz powszechniej stosowane ze względu na niska cenę. Wykorzystywane również w elastycznych panelach słonecznych stosowanych w turystyce

• molykrystaliczny - połaczenie kszemu monokrystalicznego z polikrystalicznym. Na etapie produkcji kryształów krzemu dochodzi do zmiany technologii z mono na polikrystaliczną. Baterie słoneczne tego typu osiągaja sprawność nieco niższa niż monokrystaliczne a wyższą od polikrystalicznych

Jak już wspomniałem - założyłem zakup panela o mocy 280 W + regulator MPPT. (Pływanie na jednej baterii, podczas gdy druga się ładuje). "Dniówka" pracy i podmiana. Do tego może jakieś mniejsze aku dla oświetlenia wnętrza przyczepy, względnie wykorzystywanie nocą tego, który następnego dnia będzie ładowany. Wszak całą noc świecić nie będę, a sama bateria nie jest "wyssana" do wartości krytycznych (staram się o to dbać)

Jakie są Wasze doświadczenia w temacie paneli w naszych warunkach?

Czy warto płacić więcej? Może jednak polikryształ?

Edytowane przez StCroix
  • Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

250W wydajności to chyba na Sacharze będzie, u nas jak ten panel 250W

Moc mierzona jest według normy - 1000W na mkw, promienie padają prostopadle do panela, temperatura ogniw 25st. C. Wraz ze wzrostem temperatury sprawność nieco spada.

Edytowane przez psulek

• 0

Koszty nie są takie wysokie jeżeli masz przyczepę :good: to masz powierzchnie  na olx są urzywane  panele za śmieszne pieniądze ok 100 zł na ramie sztywnej.

Ostatnio gośćiu miał nawet elastyczne, zwijane jak roleta długie chyba na 3 m za 3 stówki z 200 wat miały i ponad  3metry długie ,jakby założył 3 szt takich  paneli to było by git  :D i do tego MTTP bo w pochmurne dni niby lepiej sobie radzą

• 0

zamówiłem zestaw i w lipcu (bo na dłużej - czyli z przyczepą - wybiorę się w pogoni za sumem) zdam relację. (chyba, że nie wytrzymam i w czerwcu pojadę nękać sandacze).

tak jak wspomniał Paweł, moc mierzy się według normy 1000W na metr kwadratowy. do tego stosuje się odpowiedni algorytm i z wyliczeń jakie otrzymałem z kilku źródeł (firmy budujące instalacje fotowoltaiczne) wychodzi, że przy zastosowaniu panela o mocy 280W uzyskam ok. 1100W mocy (średnia dobowa wartość mocy w skali roku, przy czym w okresie letnim wartość ta może być nieznacznie wyższa, zaś w pozostałych miesiącach niższa).

biorąc pod uwagę koszt, mogę dokupić drugi panel o podobnej mocy, a i tak będzie znacznie taniej aniżeli agregat prądotwórczy.

• Like 1

• 0

1100W z 250W panela? Nie obraź sie ale bredzisz jak poyłuczony :) 

Przy nasłonecznieniu 1100W/m2 otrzymasz te 250W czyli przy mega dobrych warunkach przez moze dwie godziny dojdzie do tych 200+ , przy pochmurnym dniu szkoda gadać. Jakie bedzie napiecie wyjsciowe z panela 12 czy wiecej, bo to tez istotne. Jak zainstalujesz to opisz co i jak ale tak jak pisałem sądze że to rozwiazanie sie nie sprawdzi , to zbyt piękne. Pomijam koszty inwestycyjne w stosunku do uzyskanej energii, najlepsze i najprostsze rozwiazanie to dwa dodatkowe aku lub nawet trzy , ladujesz w domu i masz spokój, a tutaj wydasz kase bedzie lekko pochmurno i lipa.

• 0

tutaj zobaczysz co może zasilić panel o podobnej mocy. niczego nie zasilam (ogrzewanie, kuchenka idą w gazie, oświetlenia w zasadzie nie potrzebuję względnie do tego celu używam jakiegoś 200-250 Ah noname'a).

kilka/kilkanaście akumulatorów to raczej gdybym prowadził działalność gospodarczą (handel źródłami energii) ma sens, nie na rybach.

jako elektryk wyraziłeś swoją opinię, ja zaufałem opinii ludzi budujących systemy fotowoltaiczne, a życie zweryfikuje ten krok. 

wierz mi, to nie jest tak, że napaliłem się na wydanie pieniędzy bo pewnie jak inni... nie cierpię na ich nadmiar. po prostu szukam sensownego rozwiązania na dłuższe wyjazdy w ciepłym i słonecznym okresie. zakładam też (może naiwnie), że ludzie którzy się tym zajmują, mają o tym pojęcie.

Edytowane przez StCroix

• 0

zamówiłem zestaw i w lipcu (bo na dłużej - czyli z przyczepą - wybiorę się w pogoni za sumem) zdam relację. (chyba, że nie wytrzymam i w czerwcu pojadę nękać sandacze).

mocy 280W uzyskam ok. 1100W mocy (średnia dobowa wartość mocy w skali roku, przy czym w okresie letnim wartość ta może być nieznacznie wyższa, zaś w pozostałych miesiącach niższa).

Raczej chodziło o to, że uzyskasz średnio 1,1kWh energii na dobę, czyli zakładając średnią długość dnia 12h, to średnia moc będzie ~90W. W lecie pewnie więcej, bo nasłonecznienie lepsze i dzień dłuższy. 

Edytowane przez psulek

• 0

odsłuchałem fragment jednej z rozmów...

wyliczono to tak: 280 W z panela, razy 4 (dlaczego akurat 4 nie wiem, ale tak samo nie wiem - i pewnie mało kto wie - dlaczego pewien rozczochrany jegomość założył, że to właśnie E=mc2, a nie np. D=coś tam x coś tam3, a mimo to wszyscy to akceptują). wychodzi z tego, że mogę uzyskać średnio 1100W/dobę (tak, Watt'ów) mocy możliwych do pchania w akumulator. takimi danymi dysponuję (takie mi przedstawiono w niezależnych źródłach) i tak, jak z E=mc2, tak i z tym nie zamierzam dyskutować.

ktoś to przecież wylicza, a duże systemy solarne funkcjonują w wielu miejscach (yachty, systemy alarmowe, systemy zasilania awaryjnego i różne inne), prawda?

pomijając wszystko. zamówiłem, zapłaciłem, a niespełna 1300 PLN'ów za kompletny zestaw z okablowaniem nie jest majątkiem. w najgorszym wypadku zamontuję to na balkonie i cały rok będę dla zabawy świecił lampki choinkowe ;-)

Edytowane przez StCroix
  • Like 2

• 0

1100W na dobę to nic nie mówi , może 1,1kWh? To juz ma sens , wychodzi z tego 100W na godzinę średnio, czyli w szczycie ponad 200W a np po południu ledwie 50W. Jak podłączysz akumulator o godzinie 14 do ładowarki to nie ma takiej opcji żeby 100Ah akumulator naładował Ci się naładowal do pełna do wieczora. ja za ta kase kupiłbym 3 akumulatory i miał spokój, bez oglądania się na słońce

• 0

pisałem już, że mam dwa akumulatory. jeden pływa, drugi się ładuje. pisałem też, że planuję dłuższy wyjazd. tydzień, dwa, może dłużej. wyobrażasz sobie ciąganie przyczepy + jeszcze jednej przyczepy z akumulatorami? taki zestaw nie przejdzie. już teraz ledwo się mieszczę w 4250 DMC.

• 0

Irek, na prostą logikę to nie ma opcji żeby panel uzyskał moc 4xnominalną i to przez całą dobę, chyba że w przestrzeni kosmicznej. Być może ktoś się przejęzyczył. Zakładam, że odróżnia W od Wh i energie od mocy, bo inaczej by źle świadczyło jeżeli zajmuje się tą branżą.

• Like 1

• 0

pisałem już, że mam dwa akumulatory. jeden pływa, drugi się ładuje. pisałem też, że planuję dłuższy wyjazd. tydzień, dwa, może dłużej. wyobrażasz sobie ciąganie przyczepy + jeszcze jednej przyczepy z akumulatorami? taki zestaw nie przejdzie. już teraz ledwo się mieszczę w 4250 DMC.

Ok luzik nie ma co sie denerwować :) Jakiego czasu oczekujesz na naładowanie jednego akumulatora , jeden dzień?  Jezeli tak to masz około 10h gdzie jako tako będzie świeciło słońce o ile nie bedzie nic zasłaniało ale pamiętaj że zmienia się kąt padania promieni na panel chyba że bedziesz miał układ lub ręcznie przestawiał go wschód zachód i odchylenie pion poziom co raczej odpada. Te 100W przy ładnym słońcu bez chmurek da Ci przez 10h , okolo 80Ah zakładając że z panela wychodzi 14,4V i nie wymaga konwersji przez układ pośredniczący który powodowałby straty. 

Uważam że jak będzie piękne słońce i błękitne niebo bez chmur to doładuje Ci ten akumulator tak w 70% , jezeli będzie gorsza pogoda to nic z tego nie będzie niestety

• 0

Irek, na prostą logikę to nie ma opcji żeby panel uzyskał moc 4xnominalną i to przez całą dobę, chyba że w przestrzeni kosmicznej. Być może ktoś się przejęzyczył. Zakładam, że odróżnia W od Wh i energie od mocy, bo inaczej by źle świadczyło jeżeli zajmuje się tą branżą.

Paweł, naprawdę nie wiem dlaczego tak się to przelicza. nie mam pojęcia czy i jeśli tak, to co kompensuje energię słoneczną w panelu/regulatorze ładowania.

takie informacje uzyskałem z kilku źródeł, a jak to wyjdzie w praktyce zobaczymy.

Ok luzik nie ma co sie denerwować :) Jakiego czasu oczekujesz na naładowanie jednego akumulatora , jeden dzień?  Jezeli tak to masz około 10h gdzie jako tako będzie świeciło słońce o ile nie bedzie nic zasłaniało ale pamiętaj że zmienia się kąt padania promieni na panel chyba że bedziesz miał układ lub ręcznie przestawiał go wschód zachód i odchylenie pion poziom co raczej odpada. Te 100W przy ładnym słońcu bez chmurek da Ci przez 10h , okolo 80Ah zakładając że z panela wychodzi 14,4V i nie wymaga konwersji przez układ pośredniczący który powodowałby straty. 

Uważam że jak będzie piękne słońce i błękitne niebo bez chmur to doładuje Ci ten akumulator tak w 70% , jezeli będzie gorsza pogoda to nic z tego nie będzie niestety

ależ ja się nie denerwuję. przypominam tylko, że wcześniej pisałem o posiadaniu dwóch akumulatorów już teraz i braku możliwości (jak i chęci) przewożenia ich dużej ilości.

z panela wychodzi wyższe napięcie, regulator ustawia napięcie ładowania automatycznie dostosowując je w zależności od stosowanego akumulatora. trzeba tylko określić jaki rodzaj akumulatora jest ładowany (zamknięty ołowiowy, wentylowany, żelowy, NiCd).

można zakupić (zbudować) układ śledzenia słońca. gdzieś już o tym czytałem,  muszę tylko znaleźć informacje na ten temat. zdaje się, że jest kilka opcji. min. na silniku krokowym. mam nadzieję, że nic tutaj nie popieprzyłem.

Edytowane przez StCroix