Friko Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 @pablom nie pucowałem sie bo jeszcze nie ma czym jak przyjdą to się okaże czy jest się czym pucować @Krzysiek-trochę rozszerzyłem swoją wypowiedź wcześniejszą, żeby dać pełny obraz. Powiem szczerze że nie do końca wierzę w taki blank z komputera. To jest pewnie bardzo dobre żeby przygotować pierwszy, wyjściowy projekt, ale ręki nie da się uniknąć moim zdaniem. Oni na pewno korzystają z jakiegoś oprogramowania, bo np w tych blankach morskich obliczają sobie jak wzmacniać odcinki blanku narażone na największe przeciążenia etc - ale końcowy efekt musi być mimo wszystko weryfikowany empirycznie i tu ktoś z doświadczeniem jest niezastąpiony. Zresztą chyba Garry Loomis w jednym z wywiadów opowiadał że w przypadku G-Loomisa wyglądało to tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 @Friko, tak na pewno będzie. Model numeryczny byłby tylko pierwszym strzałem i na pewno po wykonaniu pierwszego rzeczywistego blanku, były by pewne modyfikacje. Natomiast, to że materiał jest praktycznie idealnie sprężysty liniowo, sprawia że jest wymarzonym do modelowania (+ naprawdę dobre oprogramowanie dziś dostępne). Wyniki były bardzo mocno zbliżone do rzeczywistości. W każdym razie tak się zastawiałem tylko. Koniec OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Jakby metody numeryczne dawały odpowiedź na 100% pytań, to by nie robiono crash testów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 @Krzysiek, zgadza się, bo one muszą się odbyć. Natomiast, nie robi się już naście razy pojazdów crashtestowych, we własnym zakresie. Odwzorowanie modelu jest BARDZO bliskie rzeczywistości. I tak oprogramowanie numeryczne do takich zastosowań daje odpowiedź na niemal 100% pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Fajny temat .Blanki Restaffine zostały od początku zaprojektowane także na nasze wody,można powiedzieć że to także custom ponieważ firma ta takie blanki sprzedaje tylko do Polski a Krzysiek Zieliński spędził sporo czasu przed komputerem i gdzieś tam w dziczy na testach wędek.Podobnie sprawa się ma z CTSami.Nowozelandczycy udostępnili dla Krzyśka swoje oprogramowanie i ten w ten sposób brał też udział w projektowaniu blanków specjalnie pod warunki polskie.Istnieje też możliwość złożenia zamówienia indywidualnego podobnie jak w pzrypadku @Friko.Sam się motałem z takim pomysłem na 3-4częściowy spinning długości 13-14stóp.@Friko uważaj bo zaraz Ci się spodoba, założysz pracownie i wylansujesz nową markę i jakość na naszym rynku he, he... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Ścianka blanku jest materiałem niejednorodnym. Obiektywna trudność nie ma nawet związku z jego parametryzacją, tylko z tym, że efekt końcowy zależy od kilku czynników, które może być trudno unormować. Produkcja blanku będzie zawsze w jakimś stopniu rękodziełem, szczególnie w przypadku krótkich serii. Nawet taki materiał jak stal, nie zawsze zachowuje się docelowo tak, jak zakładał model, bo może zawierać nieprzewidziane domieszki… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 @Friko uważaj bo zaraz Ci się spodoba, założysz pracownie i wylansujesz nową markę i jakość na naszym rynku he, he... Why not? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Identycznie K. Zieliński zaczynał z CTSem, teraz japońce...A co wymyśli nam @Friko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Krzysiek@, no nie zgadzam się, nie mogę normalnie .Kto modelował, niszczył w labie i sprawdzał odkształcenia próbek z modelem, ten wie. Nawet próbke wykonaną metodą pędzelek, żywica mata, da się bardzo dobrze zamodelować, ale odpuszczam, bo to bedzie bicie piany. Odciąganie mnie od roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Nie znam się na teorii i „rzeczywistości laboratoryjnej” ale powiem Ci Krzyśku jedno: miałem ostatnio w ręku ten sam model blanku znanego producenta z dwóch różnych dostaw, odległych zapewne o kilka miesięcy. Różniły się. Minimalnie, ale jednak. Trudno określić, w jakim stopniu odbiegały od założeń konstrukcyjnych, ale skoro różniły się między sobą, to przynajmniej jeden z nich w jakimś stopniu odbiegał. Zapewne w przedziale tolerancji, skoro przeszedł kontrolę jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 @Krzysiek, no jest tak, w rzeczy samej. Bo to robią tylko ludzie. Też doświadczyłem takich różnic. Mnie tu o co innego przecież chodziło. To takie tylko gdybanie z mojej strony, że możnaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Skoro mowa o blanku na jerkówke...Również nie odpowiada mi akcja wiekszości kijów pod klocki.Ogólnie sztywny blank i do tego jeszcze ugięcieszczytowe to już wg mnie totalne nieporozumienie dlatego troszke przewertowałem oferte i znalazłem kijek Kongera Tiger Cross Maxx XH 215 do 80gr..Ogólnie mocny blank ale pogresja ugięca zachowananiemal po sam dolnik.Komfortowe prowadzenie to przynęty do około 50 gr. ale cięższe nie wymagające agresywnego prowadzenia także pociągnie.Zmieniłem koszmarne uzbrojenie skróciłem blank do 185cm i wyszło naprawde niezłe narzędzie do miotania jerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 6 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Tym razem lżejszy projekt - okoniówka: Waga blanku 44 gramy ( blank nie lakierowany tylko lekko przetarty papierem ściernym ). Klasyczny dwuskład, złącze typu put-over. Materiał to mieszanka pre-pregów na graficie I i II generacji. Jak dla mnie mogłoby być kapkę krócej (tak 7'6 - 7'4) i kapkę mocniej pod większego pasiaka chyba ale generalnie podoba mi sie praca dolnika - celem jest eliminacja spadów okoni przy plecionce przy zachowaniu szybkości kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Masz dobre ugięcie a pod plećką nie będą spadać, a to do kręcenia przy kiju też pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Powodzenia!Póki co super to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Bardzo płynnie się gnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Witam,no wreszcie blank custom z kielichem nasadowym dzielącym go w środku długości. Podział wędki to zło konieczne ale podział ostatniej okoniówki to lepsze rozwiązanie jak łączenie w miejscu typowego chwytu wędki pokazane na pierwszym mocarzu 40 Lbs.Wędki już od 6’6” stopy dzielę na trzy równe części. Klasycznie. Friko czekamy na szybki tip top, grafit VI generacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 WWędki już od 6’6” stopy dzielę na trzy równe części. Klasycznie. Ja tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Może będą składane jak szwajcarski scyzoryk i takie wielozadaniowe, to byłby czad . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 WWędki już od 6’6” stopy dzielę na trzy równe części. Klasycznie. Ja tez Uzasadnienie praktyczne - transportowe jest dla mnie oczywiste. A czy jest jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Witam,wydaje się, że zgrabna długość transportowa to 0,6-1,2 m.Dla mnie najwygodniej do 1,0 m.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 fajne blanki.a ja mam pytanie czy taka Firma jest w stanie wytworzyć travela w 4 kawałkach o sztywnym dole i płynnym ugięciu z szybka akcją?tak 17-20lb do 1-1,5 oz max 9'dlugości bardzo mało taki blanków jest oferowanych.więc chyba tylko custom pozostaje.chodzi o wędkę o odpowiadających parametrach i 4 składzie .do podróży na motor i do samolotu myślicie że to wykonalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 nie wiem czy mają mandrel na cos takiego ale moge zapytac przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 29 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 ... no i w sumie zainspirowaliście mnie do tego travela, chodziło mi od dawna po głowie coś takiego zeby się zmieściło do każdej większej walizki - czyli po złożeniu max 68cm no i wyrychtowali chłopaki jak na zdjęciu: 8'3, w 4 kawałkach, 8-20lb, cw 10-30gr - w założeniu lotniczy uniwersałek na wypady do Szwecji Przyznam szczerze z ugięcia jestem zadowolony, a jak będzie z resztą to już praktyka pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Podobają mi się te ugięcia. W oczy rzuca się ich płynność, niejednokrotnie większa, niż u renomowanych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi