Skocz do zawartości

Przypon z fluorocarbonu - wiązać, czy zaciskać?

kulashaker

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

W związku z tym,że już za 3 tygodnie wybieram się na szwedzkie szczupaki postanowiłem dziś zrobić kilka przyponów z grubego fluorocarbonu 0,9mm. Pierwszych kilka przyponów wykonałem, wiążąc fluorocarbon do krętlika i agrafki. Wykonane w ten sposób przypony nie wyglądają zbyt estetycznie. Węzeł z racji grubośći fluorocarbonu nie układa się tak jak należy. Dlatego do zrobienia kolejnych przyponów użyłem tulejek zaciskowych. Wykonane tak przypony wyglądają zdecydowanie lepiej. Jednak kiedyś miałem niezbyt miłe doświadczenia z takimi przyponami. Pękały w miejscu zakończenia tulejki, ostra krawędź tulejki przecinała fluorocarbon. W związku z tym mam kilka pytań. Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jaki węzeł będzie odpowiedni do tak grubego fluorocarbonu? Wiązać, czy zaciskać?

post-62377-0-81205500-1494445270_thumb.jpg

post-62377-0-58159400-1494445296_thumb.jpg

Wiązać. Tak jak pisze kolega - praktyka czyni mistrza. W wątku o FC są zdjęcia moich węzłów. Jeden wyszedł.

Zwróć uwagę że wiążemy grubszy FC 1 mm.

post-48513-0-86790700-1494445795_thumb.jpg

Rurka termokurczliwa 1,6-2 mm też się przydaje.

post-48513-0-78889000-1494445899.jpg

Edytowane przez godski
  • Like 2

Ja tez próbowałem wiązać???? nie wiem,czy nie zamało tych pętelek zrobiłem, ale trzyma sie mocno i ni chu chu nie chce puścić... końcówy póki co nie odcinam,bo czekam na rurki termokurczliwe???? myślę, ze na dniach wrzucę caly gotowy przypon????5b175a69e9ca30d269c08ce687f4d3f6.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Do łączenie krętlika&agrafki z FC używam Improved Clinch Knot.  Jak FC jest gruby można poprosić o pomoc w przytrzymaniu końcówki szczypcami druga osobę i użyć rękawiczek przy zaciskaniu.

Ja zauważyłem, że najmocniejszy jest przypon z FC mocno zaciśnięty tulejkami zaciskowymi z agrafką na początku i krętlikiem na końcu. Jak tulejka nie wytrzymała uratowała mnie przytopiona zapalniczką końcówka, ale tak ją przytapiałem, że w palcach trzymam węzeł i osłaniam, aby nie podgrzać przyponu z FC, tylko sam koniec końcówki, żeby powstała na niej kulka. Chodzi to to, że w moim odczuciu węzeł Uni Knot ma większą wytrzymałość na węźle od FG Knot którym łączy się FC z plecionką bez krętlika.

Z drugiej strony łapać okonie z przyponem na tulejkach zaciskowych w moim odczuci ma mało wspólnego z lekkim łowieniem i raczej wybrał bym bezpośrednie łączenie plecionki z FC. Na koniec FC agrafka z krętlikiem jak najbardziej wskazana nawet przy lekkim łowieniu obrotówkami, riperami, żeby nie skręcało plecionki, oraz aby riper kołysał się bardziej na boki.

Edytowane przez Extraspiner

Ja tez próbowałem wiązać nie wiem,czy nie zamało tych pętelek zrobiłem, ale trzyma sie mocno i ni chu chu nie chce puścić... końcówy póki co nie odcinam,bo czekam na rurki termokurczliwe myślę, ze na dniach wrzucę caly gotowy przypon5b175a69e9ca30d269c08ce687f4d3f6.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Mało zwojów albo zwoje się "poprzekręcały" jak napisał kolega wyżej. Spójrz na moja górną fotkę.

post-48513-0-08850100-1494499407_thumb.jpg

post-48513-0-96711900-1494499467_thumb.jpg

Moim zdaniem nie nadaje się do FC 1 mm. Jest sztywny i wyjdzie tragicznie.

ten bedzie dobry,trzeba go dobrze zacisnac i nie potrzeba zadnych otulin

wbrew pozorom,to wezel specjalny(mocny) do grubych linek

dla wewnetrznego spokoju,obciac i podgrzac koncowke

Edytowane przez didi
  • Like 1

• 4 miesiące temu...

Czy w drop shocie można stosować takie mocowanie ciężarka na przyponie fluorocarbonowym?

3601fef7a7810246f81729d4b76ad2cc.jpg

Czy nie osłabi to przyponu w miejscu zaciśnięcia?

Może lepiej zastosować przypon ze zwykłej żyłki np. 0,30mm?

Edytowane przez Alexspin

Czy w drop shocie można stosować takie mocowanie ciężarka na przyponie fluorocarbonowym?

Czy nie osłabi to przyponu w miejscu zaciśnięcia?

Może lepiej zastosować przypon ze zwykłej żyłki np. 0,30mm?

Cześć, to są specjalne ciężarki do DS.

Używam ich w 95% kiedy łowię na DS stosuję od 5 do 40g. Ich plusem jest to, że łatwo się reguluje odległość ciężarka od przynęty. Często mam odcinek od haczyka grubo ponad metr a ciężarek 10cm od przynęty, wiszący nadmiar nie przeszkadzał. A niekiedy brania zaczynały się 1.5m nad dnem a te ciężarki szybko ułatwiają regulacje tym bardziej w nocy:).

Należy pamiętać żeby na końcu fluorocarbonu zawiązać 2-3 supełki, jak się poluźni żeby nie spadł. Trzeba dobrać grubość fluorocarbonu ja łowię minimum 0.3, i niekiedy ten zacisk trzeba delikatnie ścisnąć szczypacami żeby dobrze się "klinowało"

Powodzenia:)

• Like 3