kulashaker Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Hej.W związku z tym,że już za 3 tygodnie wybieram się na szwedzkie szczupaki postanowiłem dziś zrobić kilka przyponów z grubego fluorocarbonu 0,9mm. Pierwszych kilka przyponów wykonałem, wiążąc fluorocarbon do krętlika i agrafki. Wykonane w ten sposób przypony nie wyglądają zbyt estetycznie. Węzeł z racji grubośći fluorocarbonu nie układa się tak jak należy. Dlatego do zrobienia kolejnych przyponów użyłem tulejek zaciskowych. Wykonane tak przypony wyglądają zdecydowanie lepiej. Jednak kiedyś miałem niezbyt miłe doświadczenia z takimi przyponami. Pękały w miejscu zakończenia tulejki, ostra krawędź tulejki przecinała fluorocarbon. W związku z tym mam kilka pytań. Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jaki węzeł będzie odpowiedni do tak grubego fluorocarbonu? Wiązać, czy zaciskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Tylko wiązać, tulejki osłabiają. Wiąże węzłem poleconym przed @Godski- Centauri i się sprawdza. Na początku były problemy, ale po zawiązaniu kilkunastu węzłów jest git 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Wiązać. Tak jak pisze kolega - praktyka czyni mistrza. W wątku o FC są zdjęcia moich węzłów. Jeden wyszedł.Zwróć uwagę że wiążemy grubszy FC 1 mm. Rurka termokurczliwa 1,6-2 mm też się przydaje. Edytowane 10 Maja 2017 przez godski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 ....... Wiązać, czy zaciskać? Poszukać, było już o tym na forum i nie ma konieczności zakładania nowego tematu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 AG Chain Knot sprawdza się na morskich drapieżnikach to i szczupakom podoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Moim zdaniem nie nadaje się do FC 1 mm. Jest sztywny i wyjdzie tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulashaker Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Przetestowałem ten węzeł Centauri. Początkowo nie było łatwo. Sztywny i gruby FC nie ułatwiał zadania ale praktyka czyni mistrza. Już drugi węzeł wyszedł w miarę dobrze. Zobaczcie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Jest ok. Ale ta stercząca końcówka łapie ziele. Rurka termokurczliwa pomoże.I ta gruba końcówka niepotrzebna. Testowałem podnosząc 30 kg i to się nie ma prawa rozwiązać. Edytowane 10 Maja 2017 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackot_88 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Ja tez próbowałem wiązać???? nie wiem,czy nie zamało tych pętelek zrobiłem, ale trzyma sie mocno i ni chu chu nie chce puścić... końcówy póki co nie odcinam,bo czekam na rurki termokurczliwe???? myślę, ze na dniach wrzucę caly gotowy przypon???? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Jak zrobisz kilka węzłów to będą wyglądały inaczej...3 razy niby owijamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackot_88 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 No ja dwa razy owinąłem. Kolejne próby będą na pewno lepsze,ale wiązanie na tak grubym materiale łatwe nie jest???? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Również miałem ten problem.Przed zaciąganiem sprawdź czy zwoje się nie poprzekręcały???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Do łączenie krętlika&agrafki z FC używam Improved Clinch Knot. Jak FC jest gruby można poprosić o pomoc w przytrzymaniu końcówki szczypcami druga osobę i użyć rękawiczek przy zaciskaniu. Ja zauważyłem, że najmocniejszy jest przypon z FC mocno zaciśnięty tulejkami zaciskowymi z agrafką na początku i krętlikiem na końcu. Jak tulejka nie wytrzymała uratowała mnie przytopiona zapalniczką końcówka, ale tak ją przytapiałem, że w palcach trzymam węzeł i osłaniam, aby nie podgrzać przyponu z FC, tylko sam koniec końcówki, żeby powstała na niej kulka. Chodzi to to, że w moim odczuciu węzeł Uni Knot ma większą wytrzymałość na węźle od FG Knot którym łączy się FC z plecionką bez krętlika. Z drugiej strony łapać okonie z przyponem na tulejkach zaciskowych w moim odczuci ma mało wspólnego z lekkim łowieniem i raczej wybrał bym bezpośrednie łączenie plecionki z FC. Na koniec FC agrafka z krętlikiem jak najbardziej wskazana nawet przy lekkim łowieniu obrotówkami, riperami, żeby nie skręcało plecionki, oraz aby riper kołysał się bardziej na boki. Edytowane 11 Maja 2017 przez Extraspiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Ja tez próbowałem wiązać nie wiem,czy nie zamało tych pętelek zrobiłem, ale trzyma sie mocno i ni chu chu nie chce puścić... końcówy póki co nie odcinam,bo czekam na rurki termokurczliwe myślę, ze na dniach wrzucę caly gotowy przypon Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu TapatalkaMało zwojów albo zwoje się "poprzekręcały" jak napisał kolega wyżej. Spójrz na moja górną fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlyHopper Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Trilene węzeł jest w miare prosty i bardzo wytrzymaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Trilene węzeł jest w miare prosty i bardzo wytrzymaly. Nie zawiążesz dobrze milimetrowego FC. Powstanie wielka buła. Zanim zaproponujecie węzeł wcześniej go przetestujcie na tak grubej lince. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackot_88 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Kolejne próby???? Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 super sprawa to tez wezel rapala na mini petelke wobki o niebo lepiej beda chodzic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 super sprawa to tez wezel rapala na mini petelke wobki o niebo lepiej beda chodzic . Nie zawiążesz dobrze milimetrowego FC. Powstanie wielka buła. Zanim zaproponujecie węzeł wcześniej go przetestujcie na tak grubej lince.Testowałeś przy grubym FC? Podaj link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Moim zdaniem nie nadaje się do FC 1 mm. Jest sztywny i wyjdzie tragicznie. Nie wiązałem osobiście fc 1 mm, wiem tylko, że węzeł został wymyślony do wiązania grubych przyponów.I jak widać, idzie to całkiem łatwo i przyjemnie: film. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 W drugim wątku też napisałem ten FC Daiwy mogę załatwić po 28zł za 10m jak coś pisać na priw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Moim zdaniem nie nadaje się do FC 1 mm. Jest sztywny i wyjdzie tragicznie. ten bedzie dobry,trzeba go dobrze zacisnac i nie potrzeba zadnych otulinwbrew pozorom,to wezel specjalny(mocny) do grubych linekdla wewnetrznego spokoju,obciac i podgrzac koncowke Edytowane 11 Maja 2017 przez didi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Czy w drop shocie można stosować takie mocowanie ciężarka na przyponie fluorocarbonowym?Czy nie osłabi to przyponu w miejscu zaciśnięcia?Może lepiej zastosować przypon ze zwykłej żyłki np. 0,30mm? Edytowane 1 Października 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Stosowałem ten rodzaj mocowania przy pałeczkach na boczny trok.Przy zaczepie tnie linkę - nie polecam Edytowane 1 Października 2017 przez PiotrCz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Czy w drop shocie można stosować takie mocowanie ciężarka na przyponie fluorocarbonowym? Czy nie osłabi to przyponu w miejscu zaciśnięcia?Może lepiej zastosować przypon ze zwykłej żyłki np. 0,30mm?Cześć, to są specjalne ciężarki do DS.Używam ich w 95% kiedy łowię na DS stosuję od 5 do 40g. Ich plusem jest to, że łatwo się reguluje odległość ciężarka od przynęty. Często mam odcinek od haczyka grubo ponad metr a ciężarek 10cm od przynęty, wiszący nadmiar nie przeszkadzał. A niekiedy brania zaczynały się 1.5m nad dnem a te ciężarki szybko ułatwiają regulacje tym bardziej w nocy:).Należy pamiętać żeby na końcu fluorocarbonu zawiązać 2-3 supełki, jak się poluźni żeby nie spadł. Trzeba dobrać grubość fluorocarbonu ja łowię minimum 0.3, i niekiedy ten zacisk trzeba delikatnie ścisnąć szczypacami żeby dobrze się "klinowało" Powodzenia:) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi