Skocz do zawartości

Przypon z fluorocarbonu - wiązać, czy zaciskać?

kulashaker

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

Odgrzebie trochę temat i zapytam czy możliwe jest wyprostowanie przyponów z fc? W załączeniu przesyłam zdjęciu, na którym widać, że moje przypony są po prostu skręcone (tuż po zawiązaniu). Nie mogę ich naprostować. FC gruby - 1. Może mam złą technikę wiązania? 

28500064_1810874122308237_2104083306_o.j

• 1 rok później...

Panowie doradzcie.

Przy zaciąganiu węzła robi mi się takie małe zagięcie,czy to w jakiś sposób osłabia fluorocarbon?

Nie wiem też czy jest wystarczający zaciągnięty,ale to grubość 1.02mm i momimo całych sił nie jestem w stanie zaciągnąć go bardziej.

Czy uważacie,że fc 0.91mm też by wystarczył na szczupaki?

post-46023-0-72369000-1554561548_thumb.jpg

Edytowane przez radim_78

Ja od wielu lat używam fluo od O,47 do ok 0,6 mm i nigdy nie miałem obcinki. Zdarzyły mi się dwie przy grubościach ok 0,35 mm, powyżej tego nigdy. O samą wytrzymałość bym się nie martwił, chociaż tutaj mógłby dwa słowa napisać @godski, który stosuje takie grubości i wiąże zestaw. Andrzej napisze też, że fluo zaczyna się nie od 0,5mm a od co najmniej 1 mm ale to już inna historia :)

Odgrzebie trochę temat i zapytam czy możliwe jest wyprostowanie przyponów z fc? W załączeniu przesyłam zdjęciu, na którym widać, że moje przypony są po prostu skręcone (tuż po zawiązaniu). Nie mogę ich naprostować. FC gruby - 1. Może mam złą technikę wiązania? 

28500064_1810874122308237_2104083306_o.j

FC łatwo się prostuje, wystarczy go nagrzać. Trzeba go naprężyć najlepiej zaczepiając o coś stabilnego, można użyć suszarki albo pocierając szybko kawałkiem szmatki(rękawem) bo w palcach może parzyć. Jak poczujesz że jest już ciepły trzymaj przez chwilę mocno napięty. Po takiej operacji będzie prosty jak drut ;).

• Like 2

• 1 rok później...

W internecie natknąłem się na węzeł, który będzie alternatywą dla Centauri:

IMG_20200412_195445.jpg

Przynajmniej dla mnie o wiele łatwiej się wiąże. W pkt 2 robię trzy obrony. Trzyma mocno.

IMG_20200412_195541.jpg

IMG_20200412_195558.jpg

Wg rysunku przez oczko powinieneś dwa razy przewinąć... ????

• 4 miesiące temu...

Rozumiem, ze na metrowe sandacze się Kolega nastawia, skoro 0.6? Zadałeś Kolego, jak to najczęściej na tym forum bywa, pytanie, na które albo można odpowiedzieć „na odwal się” (Np „nie, nie będzie odpowiedni”), albo odpowiedzieć się nie da, bo brakuje informacji, na co, w jaki sposób i na jakim łowisku tego sandacza łowić zamierzasz.

• Like 4

sugerowałem się pewnym filmem na youtubie znanego łowcy że 0.6 spokojnie na sandacza starczy. Ja się nie znam chce po raz 1 zacząć wiązać bo w ostatnim czasie mam duże straty wolframu i oczywiście wytrzymałość jego nie jest taka jak deklarowana  Dzięki za info saitt zakupię 0.4