Skocz do zawartości

Przypon z fluorocarbonu - wiązać, czy zaciskać?

kulashaker

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli pytasz o wiązanie, to do 0,4 jest to łatwe i przyjemne. Od 0,5 fluorocarbon będzie już sztywny i niewygodny, ale z drugiej strony nie sadze, abyś potrzebował aż takiej mocy (~20lb na węźle), bo sandacz to nie sum. Co do wytrzymałości FC, to tez nie byłbym tak optymistyczny - to, co na pudełku, to jedno, a to, co faktycznie na węźle, to drugie. Z moich doświadczeń wynika, ze 10lb Stren Sonic +łącznik bezwezlowy wytrzymywały więcej niż FC daiwy opisany jako 20lb, wiązany analogicznie, jak opisano w którymś z postów wyżej w tym wątku.

Edytowane przez psd27
  • Like 1

Kolega poprosil zeby mu uzbroic przypony fluoro ok. 0,5 grubosci i je zakupic.Mialem troche malo czasu na zakupy,a w najblizszym sklepie byly tylko w odcinkach 50m,a to troche za duzo.Odkopalem stara szpulke fluorocarbonu Dragona,mysle ze miala ok. 10 lat, ale byla przechowana w torebce strunowej.Wytrzymalosc podana cos ok.25lb.Dowiazalem do ciezarka od lodki,ktory wazyl 13kg i linka wytrzymala podnesienie tego do gory.Nastepna proba na tym samym odcinku po przewiazaniu 11kg. Wiec linka nie stracila na wytrzymalosci.

Absolutnie nie mam nic wspolnego z Dragonem.

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

W internecie natknąłem się na węzeł, który będzie alternatywą dla Centauri:

attachicon.gif IMG_20200412_195445.jpg

Przynajmniej dla mnie o wiele łatwiej się wiąże. W pkt 2 robię trzy obrony. Trzyma mocno.

attachicon.gif IMG_20200412_195541.jpg

attachicon.gif IMG_20200412_195558.jpg

ja wiąże właśnie tym o niebo łatwiej się wiąże i trzyma mega mocno. Testowałem tylko tak wiąże polecam!