MaverikZagan Opublikowano 10 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Witajcie koledzy chciałbym zaczerpnąć trochę informacji o łowieniu na buzzery w internecie jest nie wiele informacji, filmów na youtube kilka na których łowią tęczaki. Czy macie jakieś doświadczenia w łowieniu u nas na buzzery mam całą gromadę buzzerów marzy mi się poławianie białorybu na muchówkę jezior w okolicy pełno jednak moje pojęcie równą się zeru. Jaka linka pływająca jak wiązać zestaw jaki długi przypon z czego ? Jeśli macie jakieś doświadczenia chętnie posłucham Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 polecam książkę "Podstawy muszkarstwa jeziorowego" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejv Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Dzień dobry, A ja nie polecam tej książki, jakoś specjalnie.Podstawy a i owszem, ale z braku jakiej kolwiek pozycji jeziorowej w Polsce ......Polecam za to czasopismo Total flyfisher.To kompendium nowoczesnej wiedzy jeziorowej. Co do pakomarów,1. Zrób wersje o różnej wadze ( pamiętaj o różnej wadze samego haczyka!)2. Przerób temat washing line.3. Jeśli wydaje Ci się że wolno prowadzisz to zwolnij o połowę( niektórzy artyści potrafią wykonać kilka rzutów na dzień łowienia) 4. Jeśli możesz łów na trzy muchy, zmieniaj odległość między muchami.5. Potrzeba czasem linki hoover, pływająca za szybko dryfuje.Połamania. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 I zabierz wypychacz.Płocie,wzdręgi łykają muchy bardzo zdecydowanie i głęboko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Zdradzisz kolego jak przygotować przypon do takich buzzerków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Ja mam trochę doświadczenia z łowieniem w jeziorach.Używam tego samego sprzętu co na lipienie i pstrągi.Od lat używam wędki HM62 4/5.Linka pływająca lub intermedialna przezroczysta( kiedyś zainwestowałem w jeziorową Rio i od kilku lat mi służy).Wzdręgi łowimy przy trzcinach, na płyciznach,w okolicy zielska.Czasem niby woda martwa,wystarczy wrzucić nimfki i łowimy rybę za rybą.Wzdręgi bardzo często zdradzają swoją obecność "ruszającą się trzciną".Tam wyskubują owady,ślimaki z ich łodyg.Płocie szukamy bardziej na otwartej wodzie,często także pod powierzchnią. Spławikowcy z reguły umieszczają przynętę przy dnie,lecz najczęsciej ryby są w toni,czyli korzystnie dla muszkarza.Mam jedno miejsce gdzie płocie stoją na wodzie 6-7 metrów stoją 1metr pod powierzchnią,oczkują,zbierają coś z powierzchni.Najskuteczniejsze są standardowe brązki,red tagi i inne zwykłe muchy na lipienia.Sprawdzają się złotogłowki.Buzzerów nie używam,bo nie mam.Używałem nimf quilów,ale red tag z złotogłówce nr 12 i tak był lepszy.Zrobiłem w zeszłym roku film jak łowie płocie na muchę(20-30cm) kilka dubletów,lecz nie upubliczniłem.Widać miejscówkę,kładki,most-groziło to najazdem wędkarzy.W 40 minut złowiłem około 20 ryb. Jak lowię? Rzucam w ryby,pozwalam opaść muszkom,czasem 1 sek,czasem 10sek iwięcej, powoli podciągam jak streamera,lecz miekko,powoli.Jak jest nurt,to czasem łowię biernie i nie ściągam.Wzdręgi,płocie,okonie są stadne,wiec dubletów jest sporo.Przypon 0,10-0,14, dł.2,5-2,9m. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Taps dzięki za wypowiedź i fajne filmiki instruktażowe. Plan już ułożyłem w głowie miejsce też zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Dzisiaj były pierwsze testy niestety na zero może jeszcze nie ta pora na takie wybryki zestaw prawie jak do metody żyłkowej nimfa i skoczek lub buzzer zylka 0,14 schodząc do 0,12 linka po chwili zaczyna powoli się przytapiać pod ciężarem nimf branie widoczne jest na lince czy czuć w ręku jak to rozgryźć ? Linka WF4 kijek sage 4# 8,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejv Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Dzień dobry, Kij 10' # 6 (#5).Przypon koniczyny 9' zakończony mikroringiem.W tym miejscu pierwszy skoczek buzer na lekkim haczyku. Do ringu np. 1,5 m żyłki i buzer na haczyku z drutu średniego.Linka cały czas napięta. Wybieranie linki tylko kontrolujące napięcie. To tylko jedna z możliwości. 2. Przypon łącznie 5 m, wędka ta sama. Na końcu goddard lub piankowiec o dobrej pływalności. 1,5 m przed piankowcem na 10 cm troku podwieszony buzer na haku ze średniego drutu.Wybieranie linki tylko dla kontroli napięcia, czyli prawie nic. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Witam.Pozazdrościłem Zielonemu jego muchowych karasi ...Podczas muchowania szczupaków i okoni przyuważyłem jak skubańce wyskakiwały co jakiś czas polując na wszystko co było wkoło żywego.Dzisiaj pojechałem w to samo miejsce i znowu powtórka - co jakiś czas fruwający karaś dawał o sobie znać. NIe wytrzymałem - zmienilem kijek na lżejszy, założyłem ochotkę na skoczka i gumniaczka z główką na dół. Przypomniałem co pisał Dejv - punkt trzeci to podstawa ... żałowałem że nie mam ze sobą krzesełka ... Pierwszy dziabnął już chyba przy drugim rzucie. Jak faktycznie nauczyłem się panować nad linką i muchami w takiej wodzie. Zassał parkinsona tak agresywnie jak okonie w tym miejscu. Drugi, parę minut potem zszedł mi podczas holu. Chwilę potem weszły krąpie na skoczkową ochotkę. I to jakie ... 30 i 28 cm. Na sam koniec piękna, czerwono - złota wzdręga 22 cm.Zaraziłem się łowieniem na muchę białorybu ...Pozdrawiam. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 25 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 Witam.Trochę technicznych rzeczy teraz - nieco na wędkarskiego czuja zmontowałem zestaw. Woda nie do końca stojąca - to kanał z baaardzo wolnym przepływem. Płytki dosyć - ok. 0,5 - 0,7 m i wąski na ok. 8-10 metrów. Kijek musowo długi - łowiłem tam kijami 7' (szklak) oraz 10' i 9'.Najpierw streamerowałem króciakiem. Prowadzenie much OK. Hol na szklaku szczupaków ca. 40 cm - bajka. Młynkują lepiej niż pstrągi. Ale przy rzutach łapałem wszelaką trawę z dosyć wysokiego brzegu, a rolki strimkiem to mi tak średnio wychodziły.Sytuacja diametralnie się zmieniła gdy wziąłem kijek 10'. Raz że mogłem odejść od brzegu nieco - co na małym ciurku ma duże znaczenie, bo rybki płochliwe i widzą co się na brzegu dzieje. Dwa - przy długim kiju i łowieniu na wodzie spokojnej lub całkiem w jeziorze, całkowicie inne możliwości prowadzenia much. Dzisiaj dla łowienia białorybu ćwiczyłem kijek 9'. Też OK, ale przy większej wodzie i łowieniu z trzcin lepszy będzie 10'-11'.Muchy - chciałem żeby coś się wlekło po dnie ze względu na leszcze, które tam występują. I to spore - nawet takie po 50 cm pomimo niewielkiej wody. Stąd parkinson. Okazał się skuteczny na żarłoczne japońce, tak jak przedtem na okonie. Ale krąpie i wzdręga brały już z nad dna na muchę przypominającą coś pomędzy ochotką a sporą larwą komara. Kolor czerwony i różowy był skuteczny. Innych nie próbowałem - następnym razem przyjdzie czas.Jeszcze raz podkreslę to co Dejv napisał (dzięki Dejv) ... woooolniuuuutko ... myślałem że mnie szlag trafi czasem ... Inaczej brań nie było.Pozdrawiam. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Forest w jakiej klasie kijki używałeś po zapodałeś tylko długość i jakiej linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Witam.Chciałem sobie porównać pracę kijków na tej samej lince DT#5F łowiłem nią zarówno wcześniej szczupaczki i okonie na niewielkie streamery, jak i potem białoryb. Kijki 7'#5/6 (szklak), 10'#5/6 i 9'#5. 10' najlepiej mi spasowała z tą linką ale była nieco za długa do małego ciurka, więc zszedłem do 9'.Następnym razem chcę tam połowić nieco delikatniej z linkami #4 i #3, bo jakieś rybki (chyba wzdręgi) ładnie też co jakiś czas zbierały z powierzchni.I na pewno zrobię też mały eksperyment z krótką nimfą na lince DT#0 i kijku 12', żeby wyczaić jak faktycznie i w których momentach biorą takie rybki - miałem wrażenie że część brań przeoczyłem i spóźniałem się z zacięciem.Najbardziej fascynuje mnie w takim łowieniu to, że mam nad taką wodę jakieś paręnaście minut drogi, a do tej pory miałem ją głęboko w nosie. Po prostu nie wierzyłem że można w ogóle tak zarąbiście się pobawić muchówką łowiąc np. krąpie i karasie. A to faktycznie całkiem inne łowienie i nowe doświadczenie. Pozdrawiam. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Witam.Dosyć dużo czasu mi to zajęło, ale cierpliwość popłaca. W końcu się udało i są pierwsze wyniki ... duże leszcze ... ten ze zdjęcia największy - 47 cm. To już kawał złotej łopaty na muchówce. Bujałem się dobre 10 minut zanim dał się podebrać.Na rzekach często kawa z mlekiem, a innej wody nadjącej się do łowienia wokół w bród ... Pozdrawiam. Edytowane 18 Września 2017 przez Forest-Natura 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 @Taps te okonie na muchę to taka trochę ściema, jak się zakłada do muchówki jaskółki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 @Taps te okonie na muchę to taka trochę ściema, jak się zakłada do muchówki jaskółki Jak tak patrze na Fly vs Jerk, to te ich muchy, z mucha to tez nie maja wiele wspolnego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Pytanie czy chodzi o ortodoksyjne podejście do wędkarstwa czy po prostu poszukiwanie rozwiązań przy osiąganiu celu...Na marginesie to właśnie kombinowania przyczyniło się do rozwoju ludzkości;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Jak tak patrze na Fly vs Jerk, to te ich muchy, z mucha to tez nie maja wiele wspolnego Tylko że tymi muchami z "wiggle tails" nie da się rzucać spinn-em, a takim parkinsonem na wolframie już tak... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Tylko że tymi muchami z "wiggle tails" nie da się rzucać spinn-em, a takim parkinsonem na wolframie już tak... Ja widzialem ze nawet spore obrotowki do tego zakladali, a to juz ciezko nazwac mucha i pewnie ze spina bez problemow poleci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Ja widzialem ze nawet spore obrotowki do tego zakladali, a to juz ciezko nazwac mucha i pewnie ze spina bez problemow poleci daj linka, bo ja tego jakoś nie wyłapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 daj linka, bo ja tego jakoś nie wyłapałemWiesz co, nie chce mi sie przeglac ostatniego sezonu i szukac gdzie to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Ja widzialem ze nawet spore obrotowki do tego zakladali, a to juz ciezko nazwac mucha i pewnie ze spina bez problemow poleci daj linka, bo ja tego jakoś nie wyłapałem Ciężko znaleźć na szybko ale w którymś odcinku Tuomas zakładał skrzydełko na przypon przed muchą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Ciężko znaleźć na szybko ale w którymś odcinku Tuomas zakładał skrzydełko na przypon przed muchą. Zawody, presja, parcie na wynik... ehhhhhhhhhh 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Znalazłem https://youtu.be/Vj9RokfjQ0c?t=12m40s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Dwie wirówki z tego zrobił w tandemie. To już nie mucha jak dla mnie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi