phalacrocorax Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2005 Był już post o kolorach przynęt, a ja się tak się zastanawiam co sądzicie o świecących przynętach. Salmo wprowadziło kilka kolorków z serii Luminescent. Mam również jakąś gumę mannsa która świeci w ciemnościach. Macie jakieś efekty przy używaniu takich przynęt? Jak reagują na nie ryby w nocy. Ja nie złowiłem jeszcze nic na coś takiego, stąd moje pytanie. Czy jest o typowy „haczyk” na wędkarza, czy może coś w tym jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2005 Witaj,Używałem zippera. Efekty miałem bardzo dobre zwłaszcza późną jesienią i na początku zimy. Łowiłem metodą zwykłego opadu. Woda w danym łowisku była koloru brunatnego, przezroczystość około 0,5m. Głębokość łowiska około 6m. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2005 @Phala, nie wiem dokładnie jak to jest z tymi kolorami ale osobiście nie widzę zbyt dużej różnicy w ilości brań na przynęty o kolorach zwykłych czy luminescencyjnych.Zawsze mam w sandaczowym pudełku takie kolory gum i wobków ale prawdę powiedziawszy nie zauważyłem w nich niczego nadzwyczajnie prowokującego drapieżniki w ciemnościach, czy przy brudnej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 1 Października 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2005 Mi udało się w końcu złapać coś na świecącego percha w szwecji. Pytanie tylko czy to świecenie zachęciło szczupaka do ataku czy jedynie go nie odstraszyło... Chyba nigdy się tego nie dowiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dulgimic Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Okopuję stary temat. Jakie macie doświadczenia z tymi przynętami?Moje próby łowienia w nocy na takie wabiki skończyły się porażką. Zero brań. Łowiłem głównie na gumy i woblera. Normalne przynęty były skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ARMAGEDDON Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ja zaś z powodzeniem łowiłem nocą na świecące gumy szczupaki, w nocy biorą te większe przeważnie, i zazwyczaj podczas pełni były efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 miałem efekty z samego rana gdy jeszcze było ciemno.przy 2gin żucie gumą świecącą przywalił szczupły.wcześniej naświetliłem ją zapalniczką.kilka razy mi się to zdażyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam, ja dawno temu w sierpniowe noce stosowałem patent na sandacza z przezroczystym twisterem i świetlikiem wbitym wzdłuż i muszę przyznać, że czasem efekty miałem. Można kombinować i w rożne kolory wbijać świetlik, powstają naprawdę ciekawe barwy:) Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Nie jestem pewien, ale gdzieś rzuciło mi się w oczy, że nie powinno się łowić (czy nawet nie wolno) na przynęty emitujące sztuczne światło. No ale to tylko taka złota myśl - Pozdrawiam! &Jeśli się mylę to sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Może i masz racje W regulaminie jest wzmianka o wabieniu ryb sztucznym światłem jednak nie myślałem o tym w ten sposób, widziałem wielu wędkarzy łowiących tym sposobem . Zawsze myślałem. ze chodzi o wabieni ryb za pomocą jakiś urządzeń Ja to stosowałem tak jak mówiłem dawno temu, zastąpiłem to cykadka prowadzona przy powierzchni i o wiele lepiej się sprawdza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Cytat z RAPR:3.4. Ponadto wędkarzowi nie wolno:a/ ...j/ stosować sztucznego światła, służącego lokalizowaniu bądź zwabianiu ryb...Chyba jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAUDIO Opublikowano 31 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Kiedys lapalem na Mietkowie(15lat temu) a dokladniej na wylocie wody ze zbiornika.To byl grudzien godzina 4 czy 5 rano przerobilem juz chyba z 10 gum nie ruszajac sie z miejsca bo wiedzialem ,ze tam sa sandacze od znajomego.W koncu wybor padl na swiecacego twistera,w pierwszym zucie zapiolem sandala okolookolo 80cm.Potem mialem jeszcze jedno branie,ale nie zaciolem w tiempo.Nie wiem moze akurat trafilem w dobre miejsce w dobrym momencie.mi one sie podobaly!Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Kiedyś koczowałem nad jednym łowiskiem 2 sezony i dosyć solidnie przerobiłem temat kolorów na okoniach i szczupakach. Wyszło mi, że świecące były najlepsze w środku dnia a im później (ciemniej) tym gorzej. Woda była tam nietypowa bo przejrzystość dochodziła do 5 m. Wniosek miałem taki, że po prostu w dzień przynęta robiła za zwykły ripper w kremowym kolorze a jak zaczynała świecić to rybom nie pasowała. Używałem też takowe w nocy na sandaczach naświetlając je, ale bez efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi