zorro Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 A może szanowny Pan napisać, czym ten model różni się od turka x? Bo porównując te dwa schematy (akurat turek zka):http://www.plat.co.j.../luvias2500.pdf http://www.reelschem...00iA(98-20).pdf wychodzi mi na to, że luvias to w prostej linii kontynuacja turka. Intrygują mnie tylko elementy nr 47 i 60 na schemacie luviasa... -kolorem- masą- pudełkiem- ilością łożysk (nadto Luvias ma inne łożysko "na pinionie (czarne z zielonym wnętrzem)- kształtem i materiałem korpusu (taki sam jak w Fuego, Ito, Ignis, Aegis, Gekkabijin, Emeraldas, Presso, TD-ZR, Airity, itd...)- niełożyskowanym uchwytem korby- głównym kółkiem przekładni (inny stop)- "dupką"- obcnością 47 ("kieliszeczek" żeby oporówka za bardzo nie brzdąkała)- obecnością 60 (prowadnica obudowy wodzika) Reszta w zasadzie prawie to samo, choć jakbyś Pan napisał o którego turka-X chodzi, to można by się jeszcze trochę powysmętniać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Reszta w zasadzie prawie to samo, choć jakbyś Pan napisał o którego turka-X chodzi, to można by się jeszcze trochę powysmętniać... Wredny Pan Tomasz, wredny... A w Pana subiektywnej ocenie wartość użytkowa takiego luviasa przewyższa turka x...C? Tak dopytuję, bo mam jednego pacjenta na oku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Sam Pan jesteś wredny... W subiektywnej ocenie, to w zasadzie bez różnicy, tylko tyle, że w turku uchwyt korby nie zaczyna klekotać po paru latach... Ale można przełożyć se korbę i problem znika.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Sam Pan jesteś wredny... W subiektywnej ocenie, to w zasadzie bez różnicy, tylko tyle, że w turku uchwyt korby nie zaczyna klekotać po paru latach... Ale można przełożyć se korbę i problem znika.. Ja jestem sympatyczny Po takiej Pana subiektywnej ocenie poszukam jednak szpuli plytkiej do turka albo kupie kolejnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniolo Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Guzu Odbiegając trochę od tematu czysto wędkarskiego chciałbym dodać, że felgi w samochodach wyścigowych i rajdowych są wykonane ze stopów magnezu. Edytowane 11 Listopada 2012 przez maniolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 a mój malutki czorniutki leciutki magnezowy łotrzyk się wam podoba? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Mefi a wiela toto stoi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 to nie jest na sprzedaż to mój okuniowiec prywatny mało jest tych młynków w Japaniiii...i ich ceny sa tez wyoskie trzeba powiedzieć to stasza wersja Presso Silver Creek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Zajebiaszcza maszynka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 a mój malutki czorniutki leciutki magnezowy łotrzyk się wam podoba? Taki sobie hmmm , żarcik pyszny jest !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 5 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 a mój malutki czorniutki leciutki magnezowy łotrzyk się wam podoba? 2012-11-11 14.47.50.jpg2012-11-11 14.48.20.jpg2012-11-11 14.47.37.jpgPiękna ta czarna rakieta , do łapania okoni to na dożywocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Trochę odgrzeję kotleta, ale mam pytanko do szanownych Kolegów Jakiś czas temu pytałem o lekki kołowrotek w rozmiarze 2000 - http://jerkbait.pl/topic/37088-kz-ko%C5%82owrotek/?hl=*luvias*#entry1413981 Kupiłem właśnie Daiwę Luvias z 2005 roku, niestety trochę duża, bo w rozmiarze 2500. Nieco przepłaciłem, ale kołowrotek zacny. Waży jedynie 240 gramów (czyli aż o 20 mniej niż taki 11TP2500), średnica rantu szpuli to 48 mm, max drag 7 kg. Oczywiście "mejd in dżapan", do tego łożysko w rolce I tu pojawia się pytanko - czy Luvias z tamtych lat w rozmiarze 2000 nie spełniałby moich założeń? Trudno znaleźć pewne informacje, z tego co udało mi się wyczytać m.in. na forum, w połowie poprzedniej dekady Luviasy zaczęto klepać w Tajlandii, obecnie ponownie robi się je w Japonii, ale niestety rozmiar 2000 to mała pojemność szpuli, słabiutki "hamulec", a do tego oczywiście brak łożyska w rolce. Może ktoś z Was posiada / posiadał starego Luviasa w rozmiarze 2000? Ciekaw jestem kilku rzeczy, między innymi ile takie cudo waży oraz jaka jest średnica szpuli (doczytałem - 43 mm, tak podał kiedyś Zorro, więc zapewne tak jest, po co miałby kłamać ) czy max drag. Pozdrawiam cristovoDaiwa Luvias 2000 (2004-2006)Raito: 4.9:1Weight: 220gDrag: 4kgBearings: 6+1rollerŚrednica jak każda Daiwa 2000 ze szpulą ABS lub R4 Jakoś trudno mi uwierzyć,że nie ma łożyska w rolce, choć rozmiaru 2000 w ręku nie miałem. Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez Andru77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 5 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Parametry które podałem dotyczą Luviasa z lat 2004-2006 czyli tej pierwszej i najlepszej generacji. W linku podanym przez Ciebie jest schemat Luviasa drugiej generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Prędzej kupisz Fuego, różnica w zasadzie żadna poza korpusem który jest czerwony.Tu masz kilka daiwek z parametrami:http://www.rybalka.ru/katushki/daiwa-0 Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez Andru77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 No i ja takiego właśnie Luviasa, niestety nieco za dużego, nabyłem. Na schemacie brakuje łożyska, w rzeczywistości jest. Najnowszy Luvias odwrotnie, w schemacie stoi "ball bearing", a mówią mi, że nie ma w rolce łożyska. Pogubiłem się... Tak czy siak, gdyby ktoś posiadał niekochanego (ale w bardzo dobrym, zapomnianym stanie) Luviasa 2000 z lat 2004-2006, byłbym zainteresowany A ja tam nawet i na schemacie widzę... 21. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi