Skocz do zawartości

Daiwa LUVIAS 2000

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

A może szanowny Pan napisać, czym ten model różni się od turka x?

Bo porównując te dwa schematy (akurat turek zka):

http://www.plat.co.j.../luvias2500.pdf

http://www.reelschem...00iA(98-20).pdf

wychodzi mi na to, że luvias to w prostej linii kontynuacja turka. Intrygują mnie tylko elementy nr 47 i 60 na schemacie luviasa...

-kolorem

- masą

- pudełkiem

- ilością łożysk (nadto Luvias ma inne łożysko "na pinionie (czarne z zielonym wnętrzem)

- kształtem i materiałem korpusu (taki sam jak w Fuego, Ito, Ignis, Aegis, Gekkabijin, Emeraldas, Presso, TD-ZR, Airity, itd...)

- niełożyskowanym uchwytem korby

- głównym kółkiem przekładni (inny stop)

- "dupką"

- obcnością 47 ("kieliszeczek" żeby oporówka za bardzo nie brzdąkała)

- obecnością 60 (prowadnica obudowy wodzika)

Reszta w zasadzie prawie to samo, choć jakbyś Pan napisał o którego turka-X chodzi, to można by się jeszcze trochę powysmętniać... :D

Reszta w zasadzie prawie to samo, choć jakbyś Pan napisał o którego turka-X chodzi, to można by się jeszcze trochę powysmętniać... :D

Wredny Pan Tomasz, wredny... :P

A w Pana subiektywnej ocenie wartość użytkowa takiego luviasa przewyższa turka x...C? Tak dopytuję, bo mam jednego pacjenta na oku :D

Sam Pan jesteś wredny... :P

W subiektywnej ocenie, to w zasadzie bez różnicy, tylko tyle, że w turku uchwyt korby nie zaczyna klekotać po paru latach... Ale można przełożyć se korbę i problem znika.. :D

Ja jestem sympatyczny :P

Po takiej Pana subiektywnej ocenie poszukam jednak szpuli plytkiej do turka albo kupie kolejnego :D

• 1 rok później...

Trochę odgrzeję kotleta, ale mam pytanko do szanownych Kolegów :rolleyes:

Jakiś czas temu pytałem o lekki kołowrotek w rozmiarze 2000 - http://jerkbait.pl/topic/37088-kz-ko%C5%82owrotek/?hl=*luvias*#entry1413981

Kupiłem właśnie Daiwę Luvias z 2005 roku, niestety trochę duża, bo w rozmiarze 2500. Nieco przepłaciłem, ale kołowrotek zacny. Waży jedynie 240 gramów (czyli aż o 20 mniej niż taki 11TP2500), średnica rantu szpuli to 48 mm, max drag 7 kg. Oczywiście "mejd in dżapan", do tego łożysko w rolce B)

I tu pojawia się pytanko - czy Luvias z tamtych lat w rozmiarze 2000 nie spełniałby moich założeń? Trudno znaleźć pewne informacje, z tego co udało mi się wyczytać m.in. na forum, w połowie poprzedniej dekady Luviasy zaczęto klepać w Tajlandii, obecnie ponownie robi się je w Japonii, ale niestety rozmiar 2000 to mała pojemność szpuli, słabiutki "hamulec", a do tego oczywiście brak łożyska w rolce.

Może ktoś z Was posiada / posiadał starego Luviasa w rozmiarze 2000? Ciekaw jestem kilku rzeczy, między innymi ile takie cudo waży oraz jaka jest średnica szpuli (doczytałem - 43 mm, tak podał kiedyś Zorro, więc zapewne tak jest, po co miałby kłamać :P) czy max drag.

Pozdrawiam B)

cristovo

Daiwa Luvias 2000 (2004-2006)

Raito: 4.9:1

Weight: 220g

Drag: 4kg

Bearings: 6+1roller

Średnica jak każda Daiwa 2000 ze szpulą ABS lub R4

Jakoś trudno mi uwierzyć,że nie ma łożyska w rolce, choć rozmiaru 2000 w ręku nie miałem.

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

No i ja takiego właśnie Luviasa, niestety nieco za dużego, nabyłem. Na schemacie brakuje łożyska, w rzeczywistości jest. Najnowszy Luvias odwrotnie, w schemacie stoi "ball bearing", a mówią mi, że nie ma w rolce łożyska. Pogubiłem się... :rolleyes: Tak czy siak, gdyby ktoś posiadał niekochanego (ale w bardzo dobrym, zapomnianym stanie) Luviasa 2000 z lat 2004-2006, byłbym zainteresowany B)

luvias_schemat.jpg

A ja tam nawet i na schemacie widzę... 21.

• Like 1