Skocz do zawartości

Shimano Cardiff 301 - opinie

Mateush

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli można:

Czy Luna 203 pomieści wystarczającą ilość PP lub innej plecionki 40/50 lb? Zastosowanie to kijek 2 metry i jerki 60-120 g.

Czy może lepiej 253?

Teoretycznie płytsza szpulka=dalsze rzuty.

Nie mam co prawda obu, ale różnią się chyba szerokością szpul, nie głębokością...

Na 253 naładowałem ponad 120 m Spectrex IV 50 lb, i to jeszcze nie jest pod korek. Do jerkowania zapewne 203 wystarczy w zupełności.

Aczkolwiek szpulkowo-rzutowe niuanse przy takich gramaturach to są raczej w granicach błędu statystycznego :unsure:

ps. niuanse typu lzejsza szpulka przy takim kalibrze przynet wydaja sie ... przyajmniej mi ... na wyssane z palca ;)

Tak, pitt masz 100% rację. Duża przynęta rozpędzi szpulkę i 0.5kg, gorzej z hamowaniem ale w przypadku takich przynęt i tak kciuk niezbędny.

Czyli płytsza szpulka od 203 załadowana plecionką na full będzie miała to samą wagę jak 253 + plecionka ??

Myślałem, że płytsza z plecionką będzie lżejsza i w związku z tym odległość rzutu będzie ciut większa.

Na długość rzutu raczej średnica szpulki ale też do pewnego mementu. Ale....nie brnijmy dalej. Nie ma to żadnego znaczenia, żadnego. Te multiki to klasa średnia/ciężka więc parametry szpulki są mniej istotne. Tutaj liczy się wytrzymałość, moc hamulca by metrówę, albo nawet 120 cm musky zatrzymać. Jak rzucasz mikroglutami to musisz chwilę zastanowić się nad multikiem, szpulką, hamulcem i wędką.

• 3 tygodnie później...