maicke82 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Tak się zastanawiam czy kupienie pudełka drewnianego na drobne przynęty z logiem CF za 175zl to też oznaka blichtru. Edytowane 16 Maja 2017 przez maicke82 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Nie chcę wsadzać kija w mrowisko, dlatego nie będę pisał z czyim zdaniem się zgadzam lub nie.Każdy wędkuje na swój sposób.Zauważam natomiast (nie tylko ja, ale wielu moich znajomych), że samo pojęcie WĘDKARSTWA, odkąd pamiętam było upatrywane jako hobby, od pewnego czasu stało się sportem.Nie wiem czy jest to wynikiem mentalności, o której mówi Remik, czy rozwojem techniki i zasypaniem rynku nowościami i coraz to "lepszym" sprzętem i OSPRZĘTEM. Tak czy inaczej jadę nad wodę, nie z leszczyną, ale z wędką, spędzić miło czas nad wodą..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 .................Tak czy inaczej jadę nad wodę, nie z leszczyną, ale z wędką, spędzić miło czas nad wodą..... Ja miałem bardzo długą przerwę w wędkowaniu a następnie (kiedy zdecydowałem o powrocie) pewien okres odkładania kasy na sprzęt.I pomimo że uzbierałem na to- to zdecydowałem w końcu, że jednak nie zaopatrzę się ani w silnik ani w echosondę, stwierdziłem że dla mnie nie o to chodzi w tym "sporcie".Wynik wyprawy: dla mnie to sprawa mająca odległe znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Za moich czasow...dla mnie (podlaskie korzenie?)...nie powinno sie pomijac itd...???? A mlodzi maja to w zadartych noskach, teraz sa czasy nowozytne, ich, licza sie zupelnie inne rzeczy niz kilka dekad temu, swiat nie stal w miejscu. Dopoki nowe pokolenie chce rozsadnie gospodarowac (niepopularne slowo) woda i jej zasobami, jest dobrze i nikomu nic do tego, czy jakis mityczny etap rozwoju zostal pominiety. Ja bardziej sie martwie tymi starszymi pokoleniami, maja wieksza wiedze, nie cieszy ich sam czas nad woda, musi byc produktywnie, ma sie zwrocic. Lowia sprzetem tanim, wala wszystko jak dawniej w leb. Kto jest lepszy, wyzej cywilizowany? Kto chce, niech bawi sie w sprzetomaniactwo, inni niech sie ciesza samym widokiem rzeki, zaden wybor nie jest lepszy, gorszy, zly czy dobry. A stereo - w jednym kanale zale nad konsumpcjonizmem, w drugim bogata oferta handlowa - brzmi i wyglada nieco komicznie. Panu Bogu Stelle, a diablu leszczyne. Albo odwrotnie ???? Edytowane 16 Maja 2017 przez coloumb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Za moich czasow...dla mnie (podlaskie korzenie?)...nie powinno sie pomijac itd... A mlodzi maja to w zadartych noskach, teraz sa czasy nowozytne, ich, licza sie zupelnie inne rzeczy niz kilka dekad temu, swiat nie stal w miejscu. Dopoki nowe pokolenie chce rozsadnie gospodarowac (niepopularne slowo) woda i jej zasobami, jest dobrze i nikomu nic do tego, czy jakis mityczny etap rozwoju zostal pominiety. Ja bardziej sie martwie tymi starszymi pokoleniami, maja wieksza wiedze, nie cieszy ich sam czas nad woda, musi byc produktywnie, ma sie zwrocic. Lowia sprzetem tanim, wala wszystko jak dawniej w leb. Kto jest lepszy, wyzej cywilizowany? Kto chce, niech bawi sie w sprzetomaniactwo, inni niech sie ciesza samym widokiem rzeki, zaden wybor nie jest lepszy, gorszy, zly czy dobry. A stereo - w jednym kanale zale nad konsumpcjonizmem, w drugim bogata oferta handlowa - brzmi i wyglada nieco komicznie. Panu Bogu Stelle, a diablu leszczyne. Albo odwrotnie Pewnie przyjdzie dzień, ze będziesz musiał zacząć SZUKAĆ ryb i okaże się, ze twoje poglądy zweryfikowały się o 180 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Fajny wywód Panie Józefie tyle, że zawiera błędy w logicznym rozumowaniu. Jak na ten przykład ewolucyjnie przejść do połowu pstrągów na spinning? Zaczynając od łowienia ich na spławik i robaka? A jak ewolucyjnie przejść do muchy? Można być zarówno dobrym spinningistą jak i dobrym muszkarzem nie łowiąc lub łowiąc niewiele innymi metodami. Nie piszę o łowieniu pstrąga metodami spławikowymi.Piszę ogólnie. Mam na myśli bardzo wczesny początek "kariery"wędkarskiej",tak jak ja to zaczynałem w wieku 7 lat u boku mojego ojca.Nauczyłem się bardzo dużo i miałem czas na podpatrywanie przyrody.Później już jako starszy szkrab samodzielnie wybierałem się na ryby,a to podpatrywanie przyrody i zachowanie niektórych owadów (np.w czerwcu chrabąszczy ) zostało przeniesione do połowów klenia na niewielkiej rzeczce na tzw. wypuszczanego.Bez spławika i czegokolwiek na zestawie,oprócz chrabąszcza,bez żadnych centerpinów,a tylko zwykły kołowrotek o ruchomej szpuli. Efekty były fantastyczne i widowiskowe,a radość ogromna. A to wędkowanie w okresie szczenięcym sprawiało mi największą przyjemność.Zainteresowanie spinningiem przyszło dość późno,bo w wieku ok.22-23 lat.Dorosłem.Patrząc na to co mój ojciec wyprawia z boleniami nie mogłem się oprzeć. Pisze Pan o połowach na muchę,a tu znajomość przyrody ma duże znaczenie.Należy poznać co żyje nad wodą i pod wodą,jak się zachowuje i jak wygląda w danych okresach roku choćby dlatego aby móc odpowiednio dobrać muchę,a potem samodzielnie ją wykonać.Zaczynając od razu od danej metody będziemy błądzić i płacić frycowe,chyba że mamy dobrego nauczyciela który uchyli rąbek tajemnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Pewnie przyjdzie dzień, ze będziesz musiał zacząć SZUKAĆ ryb i okaże się, ze twoje poglądy zweryfikowały się o 180 stopni.Jestem na tyle stary, ze pamietam znacznie rybniejsze wody. I na tyle mlody, ze skutecznego wedkarstwa ucze sie w czasach nowozytnych. Nic mi dzis po doswiadczeniach z dziecinstwa. Nad woda spotykam roznych ludzi. Biednych, bogatych, sympatycznych, gburowatych, gumofilcow, goretexow, starszej i nowszej daty, z ruskimi teleskopami i dla rownowagi ze Stellami. Kto kosi najwiecej? Ano ci, co maja czas i tajemna wiedze co do miejscowek. Ludzie starsi, bez nowoczesnego bagazu sprzetu i zasad. Kosza bez opamietania zwyklym robakiem, topionym we wlasciwych miejscach o wlasciwym czasie. Kosza zywcem i Alga, zwlaszcza jesienia. Zra szczupaki, niewytarte okonie, pstragi, sumy, sandacze, leszcze, bolenie, klenie i jazie, wszystko kuchnia starochlopska przemienia w wysmienita potrawke. Ktore to niby poglady bede zmienial? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Jak to czytam to źle mi się robi i nie powiem na co mi się zbiera. Nie warto tu czegokolwiek pisać. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Każdy ma inne poczucie smaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Tak się zastanawiam czy kupienie pudełka drewnianego na drobne przynęty z logiem CF za 175zl to też oznaka blichtru.Mozna prosić link do puzdereczka ?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/Odziez_wedkarska_i_akcesoria/Pudelka_drewniane/17,219 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 http://www.corona-fishing.pl/Katalog,produktow/Odziez_wedkarska_i_akcesoria/Pudelka_drewniane/17,219Dziekuje Faktycznie bardzo minimalistyczne podejście do zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Dziekuje Faktycznie bardzo minimalistyczne podejście do zagadnienia Ale ewoluowało. Od starej puszki z dendrobeną kopaną, poprzez słoik z robakami po drewniane pudełeczko najpierw na białe potem na sztuczne... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Ale ewoluowało. Od starej puszki z dendrobeną kopaną, poprzez słoik z robakami po drewniane pudełeczko najpierw na białe potem na sztuczne... Ewolucja, wbrew temu co kilku "oswieconych" twierdzi, jest jednak obowiazujacym prawem ogolnym. Podobnie jak grawitacja czy reguly dotyczace przeplywu pradu elektrycznego Wracajac jednak do zagadnienia...Pudelka !Tymczasowe, zaadoptowane, byle jakie, stylowe, praktyczne i troche bezsensowne. Rozne sa.W kwestii pudelek, osiagnalem (na chwile obecna) optimum jak chodzi o rozwiazanie dopasowane do moich potrzeb podczas spacerow za pstragiem.Nie bylo to latwe, sprobowalem wielu rozwiazan. Ewoluowalem. Puszki w tej ewolucji nie bylo Slabo by bylo ja nosic wewnatrz spodniobutow. A z zalozenia kamizelek wedkarskich nie uznaje.Od kilku wypraw nieocenione uslugi swiadczy mi portfel kelnerski.Muchy sie nie gniota. Kazda ma swoja przegrodke (6 mi wystarcza). Do tego zamykany na zatrzask, o wlasciwej rozmiarowce i z otworem do przelozenia smyczy.Wydawalo mi sie ze nie znajde czegos tak doskonale pasujacego do moich dziwnych przynet.A jednak Oczywiscie skora naturalna. Wytworca krajowy z Rzeszowa. Allegro z wysylka pobraniowa zamknelo temat w calych 70 plnach Moge polecic, o ile ktos chodzi z takimi przynetami jak ja nad wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 ...natomiast odnosnie domowego czy lakowego filozofowania o rzeczywistosci, wartosciach i przemijaniu, to chyba szczerze przyznam ze mnie nie interesuje podejscie innych do wedkarstwa.Jesli ktos sie wlasciwie zachowuje nad woda, szanujac przyrode, ryby i innych wedkarzy, to moze wedkowac nago, w pidzamie lub kombinezonie IMAX. Tym bardziej sprzet innych mnie nie interesuje A jak ktos jest miesiarzem, chamem, bucem czy innym patolem...to stroj, sprzet i okragle zdania go nie uszlachetnia. A juz krytykowanie, ze ktos nagrywa czy foci nad woda, albo nosi takie czy inne ubrania ? Dla mnie to strasznie malostkowe jest i tyle. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Jak to czytam to źle mi się robi i nie powiem na co mi się zbiera. Nie warto tu czegokolwiek pisać. AmenA konkretnie co powoduje absmak? Co napisalem zle badz nieprawdziwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Film o czym innym, dyskusja o czym innym. Jak zwykle. Rozumiem, że bijecie w kierunku hipokryzji autora bo prowadzi sklep z dość drogimi produktami! Kto ma mówić o spostrzeżeniach w naszym środowisku? Ktoś z poza? Pan egzaminator w kole PZW który powie młody chłopczyku......Wolne żarty. Niech każdy sobie zaczyna łowić gdzie chce i jak chce, Sprzęt też mnie wali bo sam łowię wędkami które mi pasują a nie przebijają nawet średniej pólki cenowej. Mowa o zupełnie czymś innym. Ja to bardziej odbieram jako film pod hasłem "nie tędy droga". I jest to skierowane nie do was wypowiadających się tylko do tych co zaczynają wędkować. Swoje nad wodą trzeba odbębnić, nie ma pójścia na łatwiznę. Tyle i aż tyle. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Kazdy ma prawo mowic. I kazdy moze sie z mowiacym nie zgadzac. Co w tym zlego badz niesmacznego? Remek ma swoja droge, swoje zdanie, swoj biznes, wszystko pieknie wokol wedkarstwa. Tylko pozazdroscic. Nic do chlopaka nie mam. A ze troche wyszlo z lekka hipokryzja podszyte? Zdarza sie kazdemu. Mnie takze ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Film o czym innym, dyskusja o czym innym. Jak zwykle. Rozumiem, że bijecie w kierunku hipokryzji autora bo prowadzi sklep z dość drogimi produktami! Kto ma mówić o spostrzeżeniach w naszym środowisku? Ktoś z poza? Pan egzaminator w kole PZW który powie młody chłopczyku......Wolne żarty. Niech każdy sobie zaczyna łowić gdzie chce i jak chce, Sprzęt też mnie wali bo sam łowię wędkami które mi pasują a nie przebijają nawet średniej pólki cenowej. Mowa o zupełnie czymś innym. Ja to bardziej odbieram jako film pod hasłem "nie tędy droga". I jest to skierowane nie do was wypowiadających się tylko do tych co zaczynają wędkować. Swoje nad wodą trzeba odbębnić, nie ma pójścia na łatwiznę. Tyle i aż tyle. Dokładnie... jest to swego rodzaju prośba o odpowiedź na pytanie mieć czy być... i nie chodzi oczywiście o to czy ktoś ma mniej czy bardziej zasobny portfel i może sobie (lub nie) pozwolić na droższy sprzęt. Chodzi raczej o to by to mieć nie przesłaniało obrazu wędkarstwa jakim być powinno. Moim zdaniem powinno płynąć z miłości do natury, chęci jej obserwacji, chęci nawet jej (ryb) przechytrzenia, ale nie może ujść uwadze, że technika to tylko odpowiedź na pytanie jak? czym?... to co istotne, to odpowiedź wewnątrz każdego z nas na pytanie dlaczego? Jak to pytanie już jest dla każdego rozwikłane, to reszta to tylko ciągła pogoń za... no właśnie... pogoń... tak, ale nie rozumiana jako konkurencja, walka, wyścig z innymi, pogoń za własnym pragnieniem. Każdy z nas to czuje, każdego z nas to pcha. Ten zew... ta nieokiełznana chęć bycia nad wodą. Tego nie da się chyba opisać. To się czuje. Jednocześnie to o czym Remek mówi to także potrzeba edukacji i cierpliwość dla młodych adeptów. Nie każdy przedreptał już te setki kilometrów nad wodą, nie każdy rozumie to czym jest cierpliwość, wielu chce na skróty, na szybko. Takie czasy można powiedzieć. Postawą opresyjną się efektu nie uzyska, wyśmiewając błądzącego też nie. Stąd chyba wniosek, że czas na dział wątek: "pytania młodego wędkarza" 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Co to komu przeszkadza że drugi wyda dużo pieniędzy na to czy tamto ?Co to kogo obchodzi czym i jak ubrany łowi inny wędkarz ?Czasy mamy takie że do wszystkiego trzeba mieć specjalistyczny ekwipunek ; inny do biegania , inny na rower , jeszcze inny na siłownię czy na wycieczkę. Większość ludzi nie ma czasu na rekreację czy jakąkolwiek inną aktywność niż praca , więc kupują te sprzęty żeby choć trochę poczuć się tym kim chcieliby być a nie mają szansy się stać.Mój kumpel np.( bogaty ), który pracuje od rana do nocy wymyślił sobie że chciałby się w wolnych chwilach zająć fotografią.Zanim zrobił pierwsze zdjęcie zakupił sprzętu za 60tyś. Fotografia bawiła go pół roku , teraz sprzęt leży w szafie.Czy mi to przeszkadza że nie zaczął od fotografii otworkowej i laboratorium w łazience ?No nie , bo niby w czym ? Daj ty Remek lepiej spokój. Żyj i daj żyć innym. Edytowane 17 Maja 2017 przez samwieszkto 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Przeczytałem najpierw dyskusję więc z gubsza domyślałem się co jest treścią filmu.Jednakowoż,takiego festiwalu pierdół i hipokryzji się nie spodziewałem.Nawet nie ma sensu pisać dlaczego.Komentować poszczególnych błyskotliwych wypowiedzi też nie ma po co.Żeby to chociaż śmieszne było-nie było.Człowiek wykpiwa to co w zasadzie jest sensem i podstawą jego zawodowego i ekonomicznego istnienia.Na koniec powinno być-pozdrawiam sprzed pudełek z logo CF.Nawiasem mówiąc,muszę sprawdzić czy w ofercie CF oprócz drogich wędek i woblerów czy innych ekskluzywności są świeżo nałapane na łące koniki polne i wydłubane spod kory robaczki.Z takimi refleksjami jak przedstawione chyba powinny być? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Przeczytałem najpierw dyskusję więc z gubsza domyślałem się co jest treścią filmu.Jednakowoż,takiego festiwalu pierdół i hipokryzji się nie spodziewałem.Nawet nie ma sensu pisać dlaczego.Komentować poszczególnych błyskotliwych wypowiedzi też nie ma po co.Żeby to chociaż śmieszne było-nie było.Człowiek wykpiwa to co w zasadzie jest sensem i podstawą jego zawodowego i ekonomicznego istnienia.Na koniec powinno być-pozdrawiam sprzed pudełek z logo CF.Nawiasem mówiąc,muszę sprawdzić czy w ofercie CF oprócz drogich wędek i woblerów czy innych ekskluzywności są świeżo nałapane na łące koniki polne i wydłubane spod kory robaczki.Z takimi refleksjami jak przedstawione chyba powinny być?A może on cierpi robiąc to co robi?Handlując sprzętem?Może robi to pod przymusem rzeczywistości ? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 A może on cierpi robiąc to co robi?Handlując sprzętem?Może robi to pod przymusem rzeczywistości ?O tym nie pomyślałem.Cierpienia młodego Remigiusza.Tytuł tragedii jak znalazł.Akt pierwszy na początku wątku.Idżmy dalej.Sam jestem ciekaw co z tego może wyniknąć.Powrót do korzeni-znaczy do koników? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 O tym nie pomyślałem.Cierpienia młodego Remigiusza.Tytuł tragedii jak znalazł.Akt pierwszy na początku wątku.Idżmy dalej.Sam jestem ciekaw co z tego może wyniknąć.Powrót do korzeni-znaczy do koników?Szachowych ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) No to konkretnie i na temat Filmik widziałem, dyskusję przeczytałem.Na pewno na plus należy uznać, że osoby biorące udział w tej dyskusji potwierdziły już wcześniej prezentowane (w innych forumowych dyskusjach) poglądy.To przecież fajnie, wiedzieć jaki ktoś ma "wewnętrzny ustrój",bo w realu rzadko się znamy.Żeby nie było, że tylko oceniam innych a sam się nie wypowiadam...Wędkarstwo jest jak każda inna dziedzina życia w której mieszają się sprawy merkantylne z uczuciami,- to dlaczego by nie miało ono mieć takich samych kolorów, kierunków i skrzywień,- przecież podmiotem jest wciąż człowiek ze wszystkimi swoimi zaletami i wadami...Żeby się podeprzeć czymś mądrym zacytuję Koheleta do którego czytania ostatnio wróciłem " i nic nowego pod słońcem"... Edytowane 18 Maja 2017 przez Rheinangler 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi