harp Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Chciałem przerobić karpiówkę na spining trociowy. Myślałem o kijku 390cm 3lbs. Chodzi oczywiście o długość . Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 zacznij od zakupu karnetu SUPER ACTIVE MEGA POWER na porządna silownie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Nie jestem karpiarzem, choć kiedyś mi się zdarzało, ale wszystkie karpiówki, które miałem w ręku, a kilka ich miałem, nadawały się na spinning, jak… Ale ostatnio robiłem wędzisko 25lb na blanku MHX. Niedrogie konstrukcje i całkiem ciekawe. Może z tego coś wybierzesz, np. z blanków SA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 zacznij od zakupu karnetu SUPER ACTIVE MEGA POWER na porządna silownie... :lol: Ale z drugiej strony... No fakt, że superletko nie jest (trochę polatałem z kijami 3,66, tyle że nie z karpiówy ) ale jak masz Pan ze dwa metry cienkiego lodu przy brzegu, to jednak takim długalcem idzie trochę łatwiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Mam budowę neandertala Ci co mnie znają wiedzą że siłownia nie jest mi potrzebna.Długie są te blanki mhx? Mam parę spiningów 3metrowych. Mogę zakupić 3.30m ale szukam czegoś naprawdę długiego. Wolę polatać z tyką niż odpłynąć na krze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Mam budowę neandertala Ci co mnie znają wiedzą że siłownia nie jest mi potrzebna.Długie są te blanki mhx? Mam parę spiningów 3metrowych. Mogę zakupić 3.30m ale szukam czegoś naprawdę długiego. Wolę polatać z tyką niż odpłynąć na krze. pogadaj z markiem szymanskim. moze do zadan specjalnych wypozyczy Ci Szymona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 W sumie to mam syna. Waży ze 20 kilo. Na kre pewnie wejdzie. Co do tych blanków karpiowych. Zadałem Wam pytanie czy to ma sens ponieważ mam obawy czy taką kluchą o głębokim ugięciu da się zaciąć troć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Np. ST1355-MHX. W ręku nie miałem, ale długi jak cholera, 11'3. W Polsce powinien być dostępny ST1204F-MHX - 10'. Z Batsona np. IST1265F lub IST1266F (10'6). EDIT: Nie nazwałbym blanku karpiowego kluchą o głębokim ugięciu. To mocne kije, miotają ciężarkami po 100 i więcej gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 W sumie to mam syna. Waży ze 20 kilo. Na kre pewnie wejdzie. Co do tych blanków karpiowych. Zadałem Wam pytanie czy to ma sens ponieważ mam obawy czy taką kluchą o głębokim ugięciu da się zaciąć troć.Ale tak z drugiej strony, to trochę łatwiej utrzymać w ręku ze 350 gramów wędki niż 20 kilo ruchliwego potomka... <_< A wracając do kluchy, to sam kiedyś kombinowałem nad karpiowym pałermeszem, ale stanęło na spinningowym whiskerku 3,66 i jak się okazało z zacięciem rybki na T nie ma najmniejszego problemu... Praktycznie zacina się sama, prawie jak boleń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 350g wędki + kołowrotek z drugie tyle + kompletny brak wyważenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 nie wiem jak taka karpiowka bedzie sie ladowala i jak bardzo - jesli mozna tak powiedziec - bedzie user friendly ale moze warto tez sie zastanowic nad jakims blankiem typu surf?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 350g wędki + kołowrotek z drugie tyle + kompletny brak wyważenia Eeeeeeeeeeeetam brak wyważenia... A ulubiony kołowrotek do tego, to prawie pół kilo... <_< Ci, którzy mnie znają, to widzieli, że nie jestem jakiś lokalny kingkong, a mimo to rąk mi jeszcze nie urwało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 zorro dobrze gadasz.... ...JESZCZE... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 No i do tego dolnik dwie dłonie za łokieć i wyważa się jak złoto A co do surfów - te dłuższe mają od kilku do kilkunastu oz cw. http://www.batsonenterprises.com/rx7-surf-blanks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Brałem pod uwagę Whiskera (sam mam wersje 3metrową). Tylko tak myślę że może jak już extrem to extrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Ja myślę, że bez macanki - przymiarki się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 @harp, a ja bym miał coś w teń deseń . Blank lamiglasa, GSH 144 2 MH, 20 lb(moim zdaniem 25), 2 oz, 365cm- z odzysku. 2 wady, lekko krzywy na szczytówce, delikatne nacięcie od piłki na łączeniu części żeńskiej, przy krawędzi. Coś w sam raz na trociowo- surfingowe klimaty dla strongmanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Jak z odzysku, to i cena pewnie dla ludzi będzie. Brać, nie czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Ja myślę, że bez macanki - przymiarki się nie obejdzie.Troszkę mnie Pan Rafaello zbił z tropu, ale też myslę, że najlepiej się plotkuje po przymiarkach... A co do tych wyważanek, to jako człek prosty, to myślę tak, że jak się komponuje jakiś lajcikowy kijek pod konkretny nawijaczek i tak żeby se trzymać w dwóch paluszkach to może ma to sens (jak kto lubi takie perfekcyjne zestawiki), ale jak się kompinuje nad zestawem heavy duty, a na dodatek do lekko nietypowych zastosowań, to raczej jakieś superprecyzyjne wyważenia-wymierzenia, raczej ciężko skomponować i nie ma się co roztkliwiać... Takimi długalcami i tak przewaznie rzuca się z dwu rąk, a do zwijania wkłada dolnik pod pachę... Najważniejsze chyba to czy rybę się zatnie i czy nie bedą spadały w czasie holu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 A ja myślę, że branie pod uwagę wyważenia, zwłaszcza jak się kij zbroi od zera ma sens. Widziałem już różne pomysły: 25cm reargrip w 3-metrowym, ciężkim spinie, bez mała 50cm korka w kiju MH o długości 270… Jak się nie da, to się nie da – widomo. Ale jak można pokombinować, to warto. Widomo, że nawet ciężki kij o wyważeniu zbliżonym do neutralnego będzie mniej męczył rękę. A wynikowe wyważenie karpiówki 3,90m 3lbs to będzie masakra. Takie blanki „lecą na pysk” aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 a może coś z gotowców o opisie Float? to kije dłuższe mocniejsze kije dlugość i power mają.znajdą się w 3 składach po 3,6m i ce do 80 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Chciałem przerobić karpiówkę na spining trociowy. Myślałem o kijku 390cm 3lbs. Chodzi oczywiście o długość . Co o tym sądzicie? A 3.60 wystarczy? Mam coś zakupione pod podobne zastosowania, mogę kiedyś zabrać do Wa-wy. Wedka pod brzane, realna moc około 20 lbs, jedynie wyjściową przelotkę trzeba by przerobić z 25mm na 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 A mnie po głowie chodzą takie patyki, których mógłbyś se Pan poszukać:-karpiówko-żywcówko-uniwersałki(lekko nietypowe bo z normalnym korkiem czyli gripami typu spinningowego): Osprey albo Powermesh...-spinningi whiskerki zwykłe albo amorfusiki...Wszystkie patyki w długości 12 stópek czyli 3,66... No i trochę wygodniejsze do wożenia niż dwuczęściowe karpiówy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 6 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Bujo- muszę się jeszcze zastanowić Zorro - to też biorę pod uwagę. Kolega ma spławikówkę daiwy trzy czy cztery składy około 4 metrów do 50 gram. Tylko czy to wytrzyma rybę z Drwęcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 Nie chcialem ci tego sprzedawac tylko pokazac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi