Skocz do zawartości
  • 0

Płyta kawitacyjna

tomi78

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

O zjawisku kawitacji w srubach okretowych/łodkowych niewiele slyszalem na wlasne oczy... <_<

Natomiast wyglada, ze wirnik pompy śmiglowej jest analogiczny budowa do sruby (pomijajac rzec jasna króćce ssawny i tłoczny).

Jest kilka takich pktow zwiekszajacych ryzyko wystapienia kawitacji w ogole (jak bedzie zapotrzebowanie to rzecz rozwine) ale w naszym zagadnieniu wyglada, ze idzie zwlaszzca o problem pecherzykow powietrza gromadzacego sie ponad linia dna za rufa podczas plyniecia.

Czesciowo problem rozwiazuje sama budowa silnika badz osprzet(plyty antykawitacyjne)ale podstawa jest takie dobranie zestawu aby sruba wykonywala obrot w calosci pod linia dna + jakies pojedyncze centymetry.

Tylko wtedy jest zapewniony maxymalny oplyw strugi wody nacierajacej na srube....jednorodnej strugi pozbawionej pecherzy gazu.

Wywazenie calosci to jakby osobny temat...a moze tan sam...?

Gumo

• 0

Na teorię tylko zerknąłem, praktycznie przetestowałem 2 silniki 5hp 2T z długą stopą i 6KM z krótką.

Silnik z długą stopą dużo mocniej unosił dziób łodzi. Natomiast po dociążeniu przodu, obydwa silniki pchały łódź ze zbliżoną prędkością (ok 8-9,5 km/h, krakowska Wisla pod prąd) i nie zauważyłem problemów z kawitacją. Stawiam że przy tak niskiej mocy, sporej łodzi jak na te silniki(3,6m x 1,4m i ok 70kg) po prostu śruba nie jest w stanie nabrać odpowiedniej prędkości by to zjawisko mogło zaistnieć.