Skocz do zawartości

Wedkowanie z plywadelka - Spinningowa opona

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chodzi za mna pomysl, nienowy, podjecia spiningowania z belly boat.

Wiem ze to czesciej sprzet wykorzystywany przy muszce, ale znam pare osob spiningujacych w ten sposob.

Chetnie poznam Wasze opinie na ten temat.

Celem jest wykorzystanie belly boata w lowisku - zbiornik zaporowy o dosc niewielkiej szerokosci i sporej dlugosci, powierzchnia calkowita akwenu to okolo i300 ha.

Wedkarskim celem beda sandacz i szczupak na srednio ciezki spining.

Lepiej myslec o malym pontonie - mam limit do 250 cm dlugosci jednostki ?

Czy wedkowanie na tego typu jednostce to cos zupelnie innego niz wedkowanie np podczas brodzenia po pas?

Jak wygladaja szanse na zastosowanie echosondy na belly boat ?

Dziekuje wszystkim za opinie i komentarze.

Jesli projekt wypali obiecuje zamiescic szeroki material na forum celem podzielenia sie wiedza :D

pozdrawiam

• Like 1

Belly to kolejna miniaturyzacja pływadła aby było wygodniej transportowac i zapewnić mu magazynowanie w małym mieszkanku czy tez blokowej piwniczce.

Ponton nawet ten najmniejszy zdolny do zadań wędkarskich będzie trzy krotnie cię?źszy i du?źo większy od belly.

Z ta miniaturyzacja oczywiście idą spore ogranioczenia w funkcjonalnosci i wygodzie u?źytkownia.

Nie wstaniesz czy chocia?źby nie klekniesz ?źeby rozprostować kosci, cały czas pewna część Ciebie moczy się no i samo przemieszczanie się daje nieźle w kość.

Plus?łw te?ź jest kilka chocia?źby mobilność u?źytkownika czy łatwość przechowania a do tego prawie zupełna ignorancja przez ryby, kt?łrym nieomal?źe napłyniesz na ogon p?łki nie ucieknie.

M?łwisz muszkowanie ? hmmm kiedyś kolega Jawor sumy na Wisle z tego czegoś targał i dawał radę.

Koledzy pływają na tym po zatoce za trocią a Kuba Standerus śmigał po otwartym morzu w Międzyzdrojach.

Belly to kolejna miniaturyzacja pływadła aby było wygodniej transportowac i zapewnić mu magazynowanie w małym mieszkanku czy tez blokowej piwniczce.

Ponton nawet ten najmniejszy zdolny do zadań wędkarskich będzie trzy krotnie cię?źszy i du?źo większy od belly.

Z ta miniaturyzacja oczywiście idą spore ogranioczenia w funkcjonalnosci i wygodzie u?źytkownia.

Nie wstaniesz czy chocia?źby nie klekniesz ?źeby rozprostować kosci, cały czas pewna część Ciebie moczy się no i samo przemieszczanie się daje nieźle w kość.

Plus?łw te?ź jest kilka chocia?źby mobilność u?źytkownika czy łatwość przechowania a do tego prawie zupełna ignorancja przez ryby, kt?łrym nieomal?źe napłyniesz na ogon p?łki nie ucieknie.

M?łwisz muszkowanie ? hmmm kiedyś kolega Jawor sumy na Wisle z tego czegoś targał i dawał radę.

Koledzy pływają na tym po zatoce za trocią a Kuba Standerus śmigał po otwartym morzu w Międzyzdrojach.

To ostanie potwierdzam. Nieco sk?łra mi cierpła gdy widziałem, jaki go dystans dzieli od brzegu ale..... dawał radę :huh:

Ja sie nastawiam na spining. 100 % spiningu. ewentualnie trolling

Ja sie nastawiam na spining. 100 % spiningu. ewentualnie trolling

Z tym trolingiem to troszkę nie bardzo to widzę chyba, ?źe Masz w nogach potę?źny power, ?źeby machać tymi płetewkami kilka godzin. :lol: Ale spiningowanie jak najbardziej tak.

Te?ź kiedyś się przymierzałem do spinningowania z belly,jednak gdzieś wyczytałem ?źe w Polsce nie jest(było) prawnie rozwiązane korzystanie z takiego pływadła do cel?łw wędkarskich.Nie pamiętam o co dokładnie chodziło,brak mo?źliwości rejestracji,wymogi bezpieczeństwa itd. czy jeszcze coś innego.

Jak jest obecnie?Ktoś kto u?źywa legalnie na og?łlnodostępnych wodach w Polsce niech napisze coś w tej kwestii.

Pozdrawiam Tomi B).

• Like 1

Plywadelko to super sprawa osobiscie lowilem tylko kilka razy z plywadelka kumpla i powiem ze cos niesamowitego!!!

Jestes wtopiony w przyrode nic Cie nie obchodzi oprocz wedkowania.

Kilka wskazowek...

Plyawdelko powinno miec ksztalt litery V szybciej sie plywa i jest duzo bardziej zwrotne niz podkowa.

powinno byc dosc duze(jesli juz kupowac to warto zainwestowac troche wiecej) najlepsze wedlug mnie sa modele firmy Outcast np. 4

roznica jest taka ze jak wsiadziesz do tego tylek masz nad woda siedzi sie duzo wygodniej bo troche wyzej niz u konkurencji i jest to naprawde bardzo bezpieczne (2 komory) plywadlo.

Co do pletw to najlepiej kupic specjalne do plywadla takie ktore da sie zalozyc do butow i do skarpet(w zaleznosci od pory roku w ktorej sie wedkuje neopreny/oddychajace spodniobuty).

Co do echa to nie ma z tym problemu jbk666 juz objasnil sprawe

jak zamontowac(akumulator do kieszonki i do dziela) uzywa sie bez problemu,kolega korzysta z modelu z wyswietlaczem bardzo duzej rozdzielczosci z gps i jak ostatnio

pokazal mi pozapisywane miejscowki to bylem zdziwiony ze jest wstanie tyle tym plywac w ciagu dnia.

Jakbys planowal zakup a bylbys w okolicach Berlina to wpadnij do sklepu Angeljoe w Potsdamie i zapytaj o Leo,dobrze mowi po angielsku takze z komunikacja nie ma problemu( http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150173139609262&amp ;set=a.10150126103839262.291905.26877594261&type=1

)

gosc naprawde ma fiola na punkcie belly napewno

pokaze Ci swoje(ktore ostatnio wzbogacilo sie w stojak na 3 wedki :D ) i doradzi odnosnie wyboru Twojego nawet jesli nie bedzie modelu w sklepie tylko bedziesz chcial kupic cos w necie.Ale polecam zobaczyc Outcasty ktore tam maja zaryzykuje stwierdzenie ze to chyba najlepsze co w tej chwili mozna kupic z dobym stosunkiem ceny do jakosci.

Od kiedy wr?łciłem do PL dość często łowię z belly, choć gł?łwnie na muchę, ale to nie jest jakakolwiek r?ł?źnica, po za mo?źe mniejszą ilością wymaganego sprzętu. Na cast łowiłem szczupłe i było ok.

Co do pływania - jest bardzo wygodnie, mokro, rybom mo?źna na głowy napłynać.

Jest te?ź strasznie powoli...

Stąd jeśli jest to du?źy zbiornik, trzeba zdawać sobie sprawę z tego, ze mocniejszy wiatr zrobi z nami co zechce, i mo?źemy musieć wracać buta lub stopem dookoła jeziora. Podobnie na rzece gdzie jest prąd czy zapor?łwce z jakimś uciągiem - pozostaje raczej kontrolowane dryfowanie, ni?ź płynięcie pod prąd.

Jest to bardzo bezpieczny spos?łb pływania, prawie nie da sie z tego wypaść czy być przewr?łconym przez falę - na morzu przechodziliśmy przez przyb?łj załamujący się nam nad głowami i było to mo?źliwe, mo?źe nie super komfortowe i niestresujące, ale jakoś daliśmy wszyscy radę.

Co do wybranego modelu - jest ok, co do echa, koledzy odpowiedzieli.

Jeszcze jedna uwaga - trzeba poćwiczyć z holem większych ryb, potrafią bellyboatem kręcić - odpowiednie ustawienie wędki i kręca w druga stronę, dość to zabawne, 80cm szczupak ju?ź potrafi nam błędnik wzruszyć.

Og?łlnie - polecam

Z rejestracją nie ma problemu - full legal, choć sa problemy po drodze czasem.

Cytat z innego posta:

Szopka jest od początku

W informacji:

- Gdzie zarejestruję sprzęt pływający?

- chyba na 6 pietrze, w takiej duzej sali...

W duzej sali:

-Panie my tu karty wędkarskie wydajemy, ale wniosek o rejestrację te?ź Pan dostanie, ale rejestracja dwa piętra nizej, u takiej pani na końcu korytarza...

U Pani:

-Chciałbym zarejestrować do łowienia ryb bellyboata, takie pływadełko.

Aha, ale co to jest?

- taki jakby dmuchany fotel, na kt?łrym się siedzi i płynie machając płetwami

-jakich jest rozmiar?łw?

- około metr dwadzieścia długość, podobnie szerokość

-Dwie komory?

- dwie

-nośność?

- 120 kilo

-Niemo?źliwe

- jak to niemo?źliwe?

-Nie wyobra?źam sobie jak by to mogło działać

- Ale Pani nie ma sobie tego wyobra?źać, tylko spisać z wniosku

-Czy to jest okrągłe?

- nie, tr?łjkątne

-To jaką ma średnicę?

- od kiedy tr?łjkat ma średnicę?

-Ka?źdy ponton ma średnicę

- jesuuuuuuuuuuuuuu

-Jaki jest napęd?

- płetwy

-Nie mogą być płetwy

- jak to?

-Ponton mo?źe mieć napęd wiosłowy lub silnik

- ale przecie?ź m?łwię Pani ze to nie jest ponton

-Jak nie, jest z gumy, jest dmuchane i okrągłe

- No nie jest z gumy, jest dmuchane i mniej więcej tr?łjkątne

-To niech się Pan w końcu zdecyduje, co pan chce zarejestrować...

- ##$%#

-Ale ile os?łb mo?źe tym pontonem pływać?

- jedna

-i Wiosłuje?

- nie, k#$%$, macha tymi cholernymi płetwami...

-A te płetwy co macha to są z gumy?

- nie, z plastiku.

-To coś Pan mnie okłamuje, nie ma czegoś takiego, Jakby Pan okrągły ponton miał, to rozumiem, a co to ma być?

- Bellyboat, pływadełko.. (rezygnacja w głosie)

-A to trzeba tak było od razu, ze pływadełko, znaczy okrągła dętka a w środku Pan w takie majteczki wsiada, to ju?ź wiem!!!

Reszte zakrywa czerwona mgła i przestraszony stra?źnik odbierający wniosek :D

Og?łlnie powodzenia, op?łr materii jest spory

Co do płetw - tylko zakładane na skarpety, ?źadne butowe nie robią odpowiednio. Polecam buty neoprenowe dla nurk?łw do chodzenia po brzegu i do płetw.

Szopka jest od początku

W informacji:

- Gdzie zarejestruję sprzęt pływający?

- chyba na 6 pietrze, w takiej duzej sali...

W duzej sali:

-Panie my tu karty wędkarskie wydajemy, ale wniosek o rejestrację te?ź Pan dostanie, ale rejestracja dwa piętra nizej, u takiej pani na końcu korytarza...

U Pani:

-Chciałbym zarejestrować do łowienia ryb bellyboata, takie pływadełko.

Aha, ale co to jest?

- taki jakby dmuchany fotel, na kt?łrym się siedzi i płynie machając płetwami

-jakich jest rozmiar?łw?

- około metr dwadzieścia długość, podobnie szerokość

-Dwie komory?

- dwie

-nośność?

- 120 kilo

-Niemo?źliwe

- jak to niemo?źliwe?

-Nie wyobra?źam sobie jak by to mogło działać

- Ale Pani nie ma sobie tego wyobra?źać, tylko spisać z wniosku

-Czy to jest okrągłe?

- nie, tr?łjkątne

-To jaką ma średnicę?

- od kiedy tr?łjkat ma średnicę?

-Ka?źdy ponton ma średnicę

- jesuuuuuuuuuuuuuu

-Jaki jest napęd?

- płetwy

-Nie mogą być płetwy

- jak to?

-Ponton mo?źe mieć napęd wiosłowy lub silnik

- ale przecie?ź m?łwię Pani ze to nie jest ponton

-Jak nie, jest z gumy, jest dmuchane i okrągłe

- No nie jest z gumy, jest dmuchane i mniej więcej tr?łjkątne

-To niech się Pan w końcu zdecyduje, co pan chce zarejestrować...

- ##$%#

-Ale ile os?łb mo?źe tym pontonem pływać?

- jedna

-i Wiosłuje?

- nie, k#$%$, macha tymi cholernymi płetwami...

-A te płetwy co macha to są z gumy?

- nie, z plastiku.

-To coś Pan mnie okłamuje, nie ma czegoś takiego, Jakby Pan okrągły ponton miał, to rozumiem, a co to ma być?

- Bellyboat, pływadełko.. (rezygnacja w głosie)

-A to trzeba tak było od razu, ze pływadełko, znaczy okrągła dętka a w środku Pan w takie majteczki wsiada, to ju?ź wiem!!!

Reszte zakrywa czerwona mgła i przestraszony stra?źnik odbierający wniosek :D

Og?łlnie powodzenia, op?łr materii jest spory

Łahahahhahaa :lol: :lol: :mellow: <_<

Normalnie do działu humor z tym <_< :mellow: :lol:

Czyli generalnie wszystko fajnie ale sa pewne ograniczenia...jak ze wszystkim.

Dla mnie alterantywa bylby malutki (240 -250cm dlugosci ponton) z silnikiem elektrycznym 30 lbs...

To tez nie jest sprzet na fale i duze zbiorniki.

Wydaje mi sie ze ze opona bedzie bezpieczniejsza od takiego baczka.

Apropo montazu echosondy : to jak jest montowany sam czujnik ?

to jest zafixowane do jakiejs plytki ?

ja mam czujnik na stale do sztycy dany, bede musial cos wymyslec by plywac ze sztyca...podzialam

Kupie wlasnie taki jak piszecie :

w ksztalcie litery V

z siedziskiem dmuchanym by siedziec wyzej - tak jak to wyglada na fotkach z Wloch B)

Czy mam upatrzony model.

Mam :

http://cgi.ebay.com/New-Outcast-Fish-Cat-4-Deluxe-Float-Tube -LCS_W0QQitemZ200604470555QQcmdZViewItem

Ten.

Spodniobuty mam (z gumiakami). Takze pozostanie zakup pletw.

Echosonda jak juz pisalem jest.

Jakas wedka z kolowrotkiem tez sie znajdzie :D

@Standerus

Napisales ze jest mokro jak bardzo i od czego ? :D

Dzieki wszystkim za cenne komentarze i informacje

Pozdrawiam

Guzu

Spodniobuty mam (z gumiakami). Takze pozostanie zakup pletw.

Jeszcze nigdy nie pływałem bellyboatem(jeszcze ), tak więc to tylko moje luźne przemyślenia(mając w pamięci doświadczenia z płetwami podczas nurkowania).

Czy przy takowym sztywnym obuwiu(kalosz), szybko nie wysiądą stawy skokowe?-przy poruszaniu się w płetwach ruch zaczyna się od kolana i największą efektywność, jak i wygodę osiąga się przy obciągniętej stopie, co w takich laczkach mo?źe być trudne- a p?łł dnia tak pedałować te?ź....

O ile chodzić w takich butach dłu?źszy czas, te?ź nie jest najwygodniej, to w jakiś tam spos?łb utrzymują kostkę w prawidłowej pozycji, o tyle podczas pływania ta sztywność ju?ź mo?źe przeszkadzać...

Kwestia chyba wypr?łbowania i przekonania się osobiście

Pozdrawiam

Kamil

Ja u?źywam spodniobut?łw z kaloszami w połączeniu z kr?łtkimi płetwami. Po pierwszym dniu bolały mnie łydki ale stawy tego nie odczuły. Przy kr?łtkich płetwach but się nie wygina przy normalnym łowieniu , mo?źe przy szybszym płynięciu na inne stanowisko .

Mam takie łowisko bass?łw w pobli?źu składające się z kilku staw?łw, dzięki kr?łtkim płetwom łatwiej mi wyjść na brzeg przejść na drugi staw.

Guzu, a dlaczego masz takie ograniczenia wielkościowe? Dlaczego ponton max 2,5m?

Zgodnie z przepisami obowiazujacymi w Hiszpanii do 250 cm dlugosci nie musze ani rejestrowac, ani ubezpieczac. Oszczedzam kupe czasu, papieru i zachodu.

Kupuje licencje wedkarska i tam gdzie nie jest zabronione wedkowanie z jednostek plywajacych - cyk opona na wode

Poza tym mam w Polsce ponton 380 (ZODIAC). Nie bede dublowal ekwipunku...

Belly boat bedzie uzupelnieniem...