Skocz do zawartości

Wedkowanie z plywadelka - Spinningowa opona

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam Ron Thomson pływam na tym pływadełku  pierwszy sezon z @TomCastem i jestem zadowolony a poprzednie to było w układzie U i du.. w wodzie nie polecam a na takim jak ma Tomek to znajomy łapie trocie i łososie na morzu nawet pływał na  5 w skali Beauforta najgorzej jest wyjść w morze ale dalej jest już ok. I koniecznie  kamizelka i flaga jak się łapie na zatoce gdańskiej tak żeby być widoczny przez statki i trąbka pod sprężone powietrze by w ostateczności dać sygnał dźwiękowy   :)

Kiedyś znajomy wlezie na tor i go rozjadą. Nie pomoże ani kamizelka ani trąbka. Co za ludzie...

• 2 tygodnie później...

Ja mam Ron Thomson pływam na tym pływadełku  pierwszy sezon z @TomCastem i jestem zadowolony a poprzednie to było w układzie U i du.. w wodzie nie polecam a na takim jak ma Tomek to znajomy łapie trocie i łososie na morzu nawet pływał na  5 w skali Beauforta najgorzej jest wyjść w morze ale dalej jest już ok. I koniecznie  kamizelka i flaga jak się łapie na zatoce gdańskiej tak żeby być widoczny zez statki i trąbka pod sprężone powietrze by w ostateczności dać sygnał dźwiękowy    :)

Z tym 5 w skali Beauforta to mocno przesadziłeś, na przyboju zostałby zmielony przez falę aż miło.

Edytowane przez DaMeK

Prezentowane w wątku płetwy nie są odpowiednie na pływadło, za bardzo będą obciążać nogi. Sam używam w tej chwili PODOBNYCH - da się w nich dość szybko płynąć, da się doskonale sterować, ale wspomniane obciążenie nóg w moim odczuciu je dyskwalifikuje. Następne jakie będę kupował na pewno będą krótsze, być może nieco szersze. Jeśli chodzi o najtańsze płetwy Outcast, które tak bardzo są krytykowane (sam to czyniłem), to jednak z perspektywy czasu stwierdzam, że wcale nie były takie złe. Pływadło naprawdę nie służy do szybkiego pokonywania dużych odległości :) Jeśli chodzi o wybór marki, to powściągliwość w stosunku do ofert firm handlujących sprzętem wędkarskim i dodatkowo sygnującym swoim logo "dętki" z jednej fabryki w ChRL jest jak najbardziej wskazana. Szczerze polecić mogę Outcast. Mój egzemplarz ma już 8 lat, ciągle działa doskonale.

To czy obciążają to ocena subiektywna. Dla mnie są idealne i na pewno nie zamieni ich na te dodawane w komplecie (wiązana na buty). Te w komplecie są z kiepskiej gumy, szybko pękają i nie dają odpowiedniego napędu. Twierdzisz że pływadełko nie służy do szybkiego pokonywania długich dystansów. Ok z tym się zgodzę, ale jeśli mam kawałek do przepłynięcia to wole te swoje pletwy bo nie muszę się na pedałować, żeby w ogóle płynąć. wystarczy wolno ruszać nogami, nie męcząc się i płynąć wystarczająco szybko. Ale nikogo nie namawiam. Niech każdy zdecyduje sam co woli.

Odnośnie jerkowania, to w moim przekonaniu jak najbardziej można. Pływadło jest złą platformą do wszystkiego, ale zmiana ustawienia pływadełka pod wpływem przynęty jest niewielkiem mankamentem w stosunku do wiatru. A wieje przecież niemal zawsze. Tak do 60-70g jerkuję bez bólu, choć zwykle znacznie lżej. Żadnej kotwicy, za to korygowanie ustawienia nonstop. Ale po prawdzie, niezależnie czy jerkuję, mam lekkiego spina czy muchę to i tak niemal ciągle pracuję nogami.

ja wczoraj przetestowalem "zwykle" pletwy mares avanti quattro daja rade lepiej jak oryginaly od bb. Ps ciekawostka mam noge 45-46 i lajtowo wsadzilem noge w neoprenach w pletwy rozmiaru S. Ubralem je bezposrednio na spiochy - ledwo kawalek piety wystaje za podeszwe.

• 1 rok później...

Panowie mam garsc pytan:

1 jak nanosicie numery na swoje minigumaki? (kumpel w pl ma problem ja ne mam takich zmartwien) cyfry ponoc musza miec okreslona szerokosc i wysokosc i mu fizycznie miejsca brakuje wg opisu.

2 marzna mi stopy jak woda ma ponizej 10 st. i mam proboemy ze znalezieniem pletw pasujacych na buty do brodzenia (jest to praktycznie jedno pytanie o rozmiary pletw/etc).

Posiadam 2 pary pletw: rozmiar S (spokojnie wkladam w nie noge w "bucie nurkowym") i L (o dziwo nie sa wiele wieksze od S).

stope mam 44-46 (w zaleznosci od producenta). Na skarpety (staram sie w miare grube) zakladam "baletki" (no ala skarpetki pod kostke) z filcu, na to 5mm neopreny i teraz:

mam 2 pary butow, ktore mi pasuja na nogi tak ubrane, ale moge zupelnie zapomniec o zalozeniu na nie pletw (buty sa duzo za szerokie do tadycyjnych pletw)

Nie udalo mi sie znalezc rzadnych botow, ktore jednoczesnie weszly by na spodniobuty (z 2 parami skarpet) i do pletw (buty takie musialy by byc bardzo cienkie).

Kilka razy chcialem kupic buty nurkowe, ale mam wrazenie, ze powyzej rozmiaru 9/10 one juz rozna tylko na dlugosc do tego chyba 11/12 byly najwieksze jakie znalazlem. Chciialem kupic duuuze pletwy, ale tez wszedzie widze gora 3 ozmiary s/m m/l l/xl albo s m l.

Nie dam za pletwy wiecej jak za bellyboata ;) (force fin).

wiec niemal pomyslalem nad pozbyciem sie materialy z boku "buta" i przewleczeniu dookola "buta" plaskiej tasmy z jakims systemem zaciskania - buta kladlo by sie na pletwie przykrywalo od gory "wierzchem buta" i spinalo dookola tasma. - na piecie mocowanie bez zmian. probowal ktos cos takiego zrobic?

Albo zrobic przerowbke zwyklych pletw tak by dzialaly jak te dolaczane do plywadelka visiona..

ja swoje woze w vw caddy maxi (w ktorym mam troche gratow) juz ci mowie - balon ma jakies 30cm srednicy (oparcie da sie zlozyc na plasko) dziub (jak lezy w pozycji poziomej) odstaje do gory okolo 50cm (to jest najwyzsza czesc plywadelka). ja spuscisz powietrze z fotela i oparcia albo 1 z komor to robi sie duzo mniejsze. Pompka w kpl doslownie 20 machniec w obie strony i masz 1 komore duza napompowana. MZ teoretyczne mierzenie mozna w zad wsadzic. tutaj masz fotke z moim caddy'm:10526083_742317512496783_767759681069926

Józek a miejsce gdzie można pontonem płynąć ?? W górę się wybrać a później spływ i oblawianie

Pontonem też tam można, przy niskim stanie trzeba uważać na płytkie rafy i przelewy, ale da radę. Chcę spróbować z pływadełka bo nie zawsze mam kogoś kto mnie zawiezie z całym majdanem a pływadełko, płetwy i kamizelka ratunkowa do plecaka wejdzie do tego pudełko z przynętami i wędka w dłoń, później do jakiegoś środka lokomocji (autobus MZK) i cały dzień relaksu gotowy.

• Like 2

Wygląda na to że moje wozidło pomieści ten mini pontonik ;) Także decyzja już prawie podjęta odnośnie wyboru pływadełka napisz jeszcze proszę czy z przodu balonu jest wystarczająco dużo miejsca żeby pasami przymocować echo z przetwornikiem?

20150104_081444.jpgsorki za zwloke z komorki za ciorta nie moge znalezc linkow do fotek na picasie by wklejac do postow a bylem na rybkach ;) ja wlasnie jestem na kupnie humminbirda fishin' buddy 110 (echosonda abudowana tak, ze pasuje i do bb i do lodki do tego ma wbudowany pojemnik na baterie etc...). jeszcze jakby byla wersja z gs to bylby kosmos ;)