godski Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Proponuję aby wprowadzić do regulaminu giełdy obowiązek podawania większej ilości szczegółów w tytule ogłoszenia.To chyba jasne dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wiking10 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 ...i opisywać stan rzetelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 ...i opisywać stan rzetelnie. Tego juz się nie da niestety wyegzekwować. Natomiast pełniejszą informację w tytule owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Sprzedający/ kupujący powinien te informacje podać - to jest w jego interesie, nie widzę powodu zapisywania tego w regulaminie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Alaryk Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Sprzedający/ kupujący powinien te informacje podać - to jest w jego interesie, nie widzę powodu zapisywania tego w regulaminie.Ja akurat widzę, bo jak jest w opisie np. sprzętu takiej, a takiej z nazwy marki, której na pewno nie kupię, to nie tracę czasu na sprawdzanie, co to jest i już parę chwil w życiu przybywa, a w każdym razie nie ubywa bezproduktywnie. Edytowane 17 Maja 2017 przez Alaryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hudy76 Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Sprzedający/ kupujący powinien te informacje podać - to jest w jego interesie, nie widzę powodu zapisywania tego w regulaminie.Sęk tym, że jest mnóstwo tytułów, które nic nie mówią: "Ponton", "Jednostka do 5 m", "POMOCY", "Mlynek"... Tytuł tego wątku również jest mylący. Są fora, gdzie takie wpisy tępi się bez litości. Moderatorzy nawet nie komentują decyzji. Ludzie się wkurzają, ale następnym razem trzy razy pomyślą zanim coś napiszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Ja akurat widzę, bo jak jest w opisie np. sprzętu takiej, a takiej z nazwy marki, której na pewno nie kupię, to nie tracę czasu na sprawdzanie, co to jest i już parę chwil w życiu przybywa, a w każdym razie nie ubywa bezproduktywnie. Ja w ogóle nie otwieram takich wątków - sprzedający traci okazję na sprzedaż, więc nic mi nie ubywa Dlatego uważam, że to jest w jego interesie (z mojej, osobistej, perspektywy).Myślę, że mechanizmy regulujące funkcjonowanie giełdy są już wystarczająco rozbudowane... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Popeye Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Co można zmienić... opis kategorii. Wyszczególnić wędki spinningowe; wędki castingowe. Co do samegu tematu...to bierze się wszystko z niewiedzy, niezdecydowania, chęci zaoszczędzenia kupujących a w dziale sprzedaży z lenistwa?Sam unikam tematów "MEEEEEGA wyprzedaz, zalegacze". Przypomina mi to rynek, bazar z chłamem. Myślę, że z samej kultury osobistej sprzedający powinien zadbać o klarowny, inteligenty opis sprzedawanego przedmiotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Żbiku Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Nie mówiąc już o tym, ze temat brzmi "Shimano Stella", a w treści "sprzedam knob do Stelli"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wesoływędkarz Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Sprzedający/ kupujący powinien te informacje podać - to jest w jego interesie, nie widzę powodu zapisywania tego w regulaminie.Ja w ogóle nie otwieram takich wątków - sprzedający traci okazję na sprzedaż, więc nic mi nie ubywa Dlatego uważam, że to jest w jego interesie (z mojej, osobistej, perspektywy).Myślę, że mechanizmy regulujące funkcjonowanie giełdy są już wystarczająco rozbudowane...Proponuję jednak wysłuchać innych. W końcu forum tworzymy my wszyscy i skoro część użytkowników widzi taką potrzebę to może jednak warto się zastanowić nad choćby i małą zmianą. Sam doświadczam mało czytelnych tytułów na giełdzie, które okazują się mało konkretne.Aby jednak nie być jednostronnym zasugeruję autorowi tego tematu aby spróbował opisać taki paragraf "jak tytułować wątki na giełdzie". Może coś z tego wyjdzie... Edytowane 17 Maja 2017 przez wesoływędkarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Ostatni przykład z działu sprzedam. Temat "MHX". Ciężko w tytule wpisać więcej szczegółów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milupa Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Panowie jest zapis że tytuł ma wskazywać na treść ogłoszenia, ja jestem zwolennikiem konkretnych tytułów i nie ma problemu mogę ciąć takie ogłoszenia ale jak napisaliście forum tworzymy wszyscy więc i musimy patrzeć na innych. Jak napisał Mario osoby które źle zatytułują same sobie szkodzą. Boję się że w dobie powszechnego lenistwa i chodzenia na skróty kolejna zmiana w regulaminie nic nie pomoże. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Żbiku Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Piotrek, a może jakiś prosty komunikat, który wyskoczy każdorazowo przy wystawianiu nowego tematu na giełdzie, który będzie przypominał o poprawnym nazewnictwie itp? Typu "Przed zatwierdzeniem ogłoszenia sprawdź, czy umieszczasz je w prawidłowym dziale oraz czy tytuł ogłoszenia jest jasny, zawiera nazwę i model sprzedawanego przedmiotu" itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Panowie.Giełda to tylko nieważny dodatek do forum. Jeśli tak bardzo przejmujecie się sposobem jej funkcjonowania, to chyba nie trafiliście we właściwe miejsce. Tak "starzy" stażem użytkownicy dyskutują nad takimi pierdołami? Jeśli ktoś nie umie sprzedawać, to nie sprzeda. O czym to bicie piany? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Bartek, tutaj bicia piany brak. Merytoryczna dyskusja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bander Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Ja uważam, że takie regulacje w niczym nie pomogą... z chłopa szlachty nie zrobisz, słoma zawsze wyjdzie z butów.Szkoda fatygi moderatorów choć nie da się ukryć, że te ogólniki w tytułach rażą po oczach. A jak ogłoszenie jest opisane jak bądź to nie ma przymusu zaglądania do środka... ja z reguły odpuszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcon Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Nieśmiało wtrącę się do dyskusji. Skoro ewentualnym problemem może być brak przestrzegania ewentualnych zmian w regulaminie dotyczących nazywania wątków w giełdzie to może dobrym rozwiązaniem była by drobna edycja formularza dodawania tematu do giełdy. O co dokładnie mi chodzi? Wybierając kategorię "WĘDKI" wymagane były by pola: producent, model, długość, ciężar wyrzutu. Wybierając "KOŁOWROTKI" wymagane były by pola: producent, model, rozmiar. To jakie pola powinny się znaleźć w poszczególnych kategoriach jest oczywiście do dogadania. W moim odczuciu powinny te pola zastąpić całkiem "Tytuł tematu". Tytuł był by wtedy generowany automatycznie na podstawie wprowadzonych danych po naciśnięciu "Wyślij" (w schemacie - dla wędzisk - Producent model, długość, cw). W pozostałych kategoriach pozostała by możliwość wprowadzenia tytułu "z palca". Pola formularza zmieniały by się dynamicznie w zależności od tego jaką "Kategorię wpisu" wybierzemy. Zwiększyło by to znacznie czytelność ogłoszeń i rozwiązało poruszony w tym wątku problem. Edytowane 18 Maja 2017 przez marcon 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 slawek_2348 Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 @marcon - brawo za konstruktywne podejście do tematu,Bartek - jako tetryk nie zgodzę się ze stwierdzeniem że "Giełda to tylko nieważny dodatek do forum" - dla wieeeeelu jest raczej odwrotnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 To przykre Sławku, co piszesz, choć zapewne rację masz. Generalne podejście właścicieli i moderacji jest powszechnie znane i raczej nie spodziewam się diametralnej zmiany. Amatorzy handelków niech nie liczą na kolejne wcielenie olx, czy allegro 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Skalaar Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Chłopaki, moim zdaniem giełda jest ważna i powinna się odróżniać diametralnie od innych podanych wyżej przez Barta portali aukcyjnych tym, że osoby które chcą, mogą skorzystać z szerokiego grona członków jerkbaita i szybko sprzedać bądź skorzystać z okazyjnej ceny i dobrze kupić kija, kręcioła czy inne pływadło. Są osoby których po prostu nie stać czasem na nowy czyli drogi, firmowy sprzęt (np ja) a mogą kupić z drugiej bądź kolejnej ręki w okazyjnej (koleżeńskiej) cenie oryginalny, rzetelnie i uczciwie (czyt. po koleżeńsku) przedstawiony sprzęt.. Problemem nie jest nieumiejętnośc opisu (jest jeszcze przecież kontakt priv i wszystko możńa dogadać) tylko ..no właśnie..Dlatego tak często postponowani "forumowi detektywi" obnażający chciwość (ceny czasem nawet wyższe niż w sklepach), oszustwo, bądź tzw. "przypadkowe" niedomówienie(niedopisanie) powinni być cennieni a nie ganieni a wtedy zasady wolnorynkowe o odpowiednim reklamowaniu/opisywaniu na forum wystarczą. Dlatego konstruktywne komentarze sprzedających/kupujących a nawet "pogardzanch obserwatorów" są potrzebne celem wykluczenia "amatorów łatwego handelku" celem ktorych jest dorobienia się na "kolegach po kiju"... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Widzicie, Krzyśku, Sławku i inni sprzedający/kupujący, wielu użytkowników popełnia błąd traktując giełdę jako ważny element tego miejsca w sieci.Giełda jest dodatkiem, gestem, ukłonem w stronę społeczności Jerkbait. Nigdy nie była celem działalności forum. Zawsze miała być i jest wyłącznie miejscem koleżeńskiej wymiany sprzętu, którego już nie potrzebujemy, a może on komuś się przydać. Niestety, z czasem, stała się miejscem prowadzenia biznesów, czasem nieuczciwego traktowania nabywców, czasem miejscem głupich przepychanek i sporów, a nawet internetowych oszustw. Regulaminy i restrykcje służą głównie temu, by gasić te spory i tak uregulować działanie tego miejsca, by działało "samo". Wszystkie założenia regulaminu mają zmuszać kupujących/sprzedających do samodzielnego komunikowania się, samodzielnego działania. Moderatorzy nie chcą zajmować się giełdą, nie oczekujcie pisania specjalnych skryptów, jak to sugerował Marcin.Niech giełda żyje sobie własnym życiem, niejako obok głównego nurtu Jerkbait, nie oczekujcie więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Skalaar Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 No i oto chodzi, przecież nigdzie nie napisałem, że ma być celem czy gł działalnością, może być i jest zresztą dla mnie dodatkiem, ale ważnym Niech tylko będzie właśnie KOLEŻEŃSKĄ giełdą gdzie tak jak pisałem oczekuje się wzajemnego zaufania, "okazji" tylko dla użytkownków i pogłębiania kontaktów choćby przez umawianie na os obiór. Nie potrzebuję opieki modów, oczekuję tylko więcej kolegów z pozostałych działów a mniej cwaniaków wystawiających alternatywnie (a bywało, że i drożej) do Olx czy Alledrogo. Pozdrówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Najbardziej lubię tytuł wątku w stylu "wyprzedaż"... "tytuł ma wskazywać na treść ogłoszenia" ... no i wskazuje przecież: wyprzedaż, jak nie, jak tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hudy76 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Już raz się odzywałem, ale chyba bez większego odzewu. Skoro giełda żyje swoim własnym życiem, to może chociaż warto zadbać o pozostałą część forum.Zapewne jest tu dużo niedoskonałości, ale może coś podobnego do moich wypocin warto byłoby podwiesić i bezwzględnie przestrzegać. Wątki z nic nieznaczącymi tytułami bezlitośnie kasować. Warto byłoby może zastosować się do poniższych wskazówek?Rzeczowe nazewnictwo pomaga użytkownikom oszczędzać czas. Czy nazwanie wątku pomocy jest jednoznaczne z jego treścią? Czy mówi coś o temacie poza tym, że autor potrzebuje pomocy? W 90% przypadków autor potrzebuje pomocy. Lepsza identyfikacja problemu: przy dobrym tytule wątku, czytelnicy prościej będą mogli rozpoznać problem, a tym samym - pomoc w jego rozwiązaniu.Jak tytułować wątki na forum?Unikać jedno – dwuwyrazowych tematów wątków!Nie bać się pisać pełnymi zdaniami!Limit znaków w polu temat wątku wynosi więcej niż 10 znaków! Warto to wykorzystać.Postarać się zawrzeć w tytule jak najwięcej informacji dotyczących problemu.Przykłady ZŁEGO tytułowania wątkówOcena zestawuKatowice, Śląsk, południe PL.Pianka/uchwytPomocyZauber 2000Przykłady (według mnie, a polonistą nie jestem)DOBREGO tytułowania wątkówKonger Micros + Penn Slammer 460 – oceńcie zestaw.Katowice, Śląsk, południe PL – jakie łowiska polecacie?Gdzie mogę zakupić b. dobrą piankę na uchwyt do wędziska?Zauber, czy Red Arc – który ma ładniejszy kolor?Ile ząbków ma przekładnia w Zauberze 2000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
godski
Proponuję aby wprowadzić do regulaminu giełdy obowiązek podawania większej ilości szczegółów w tytule ogłoszenia.
To chyba jasne dlaczego.
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi