Skocz do zawartości
  • 0

Z wędką przez świat - Amazońska adrenalina - rozmowa z Voitkiem - część I

admin

Pytanie

Cześć,

Wojtka poznałem przez Internet a właściwie ... Bolek Uryn podczas wywiadu, kt?łrego udzielił mi w zeszłym roku (Bolesław Uryn (Boleebaatar) – podr?ł?źnik, wędkarz, fotograf – wywiad – część I oraz część II) powiedział ... chcesz ciekawego, unikatowego wywiadu? - zagadaj z Wojtkiem. Nie wiem czy teraz to dobry okres bo pewnie bawi się na karnawale, ale napisz do niego - będzie ciekawie. W kilka dni p?łźniej napisałem do niego. Um?łwiliśmy się na obszerny wywiad o wędkarstwie na Amazonce. Wojtek od razu mie przestrzegł - jesteś pewien?. W międzyczasie przesłał do mnie kilka zdjęć swoich ostatnich zdobyczy. No c?ł?ź siedząc przy komputerze, tutaj w Polsce, i oglądając zdjęcia kolejnych wielkich i tajemniczych ryb nie było łatwo przejść nad nimi do porządku dziennego. P?łźniej kilka kr?łtkich opowieści o wykinach z ostatnich wypraw i ... po długim wstępie, zdecydowanie z mojej strony, postanowiłem zebrać wszystko w całość. Udało się! Oddaję w Wasze ręce zapis naszego wsp?łlnego dialogu. Jestem przekonany, ?źe wywiad rozbudzi Waszą wyobraźnię, a być mo?źe w zachęci kogoś z Was do wyprawy w tamte rejony czego rezultatem będzie koleja opowieść na łamach jerkbait.pl. Zapraszam!

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chyba jeden z najlepszych artykuł?łw do tej pory na naszym portalu!

Klimat, zdjecia - świetne, ale tym czymś ekstra jest dar narracji, przykucia uwagi i rozśmieszenia czytelnika, w tak naturalny i nie wymuszony spos?łb.

Wielka przyjemność z rana.

Co do treści - zaskakująco... tanio.

Przyznam, ?źe idea takiej wyprawy gdzieś mnie podgryza od wiosny, kiedy miałem przyjemność wędkować z gajdem z Hiszpanii na Dunajcu. Opowiadał właśnie o swoich corocznych wyjazdach na peacock bassy (tuccanare), łowieniu tych wspaniałych ryb i całym klimacie. Wyceniał taki trip na około 20parę tyś PLN, tu wygląda ?źe jest to mo?źliwe za około połowę (loty da sie ustrzelić w całkiem normalnych pieniądzach). Sugerował wtedy wyjazd na 6 dni łowienia, ponoć za pierwszym razem trudno wytrzymać więcej. M?łwił o sprzęcie klasy mocnego jerkowego - 30lb, rozrywanym na kawałki przez ryby max 10 kilo.

Nie ukrywam, jest to jedno z moich marzeń, i z czasem chyba jestem coraz blizej jego spełnienia :D

• 0

Oooo, to lubię B)

Naszła mnie taka refleksja: jak na przygodę ?źycia, to koszty nie przera?źają. Tylko ten czas, czas,… czas jest podstawowym problemem. A tyle pięknych miejsc do odwiedzenia: Alaska, Kanada, Amazonia, Syberia, P?łłnocne US, Nowa Zelandia, Wielka Rafa Koralowa, Zatoka Meksykańska, Morze Karaibskie, Morze Czerwone, Polinezja Francuska i wiele, wiele innych… Myślę, ?źe jeszcze przez kilka lat nie będę w stanie „rozebrać” tematu urwania się z domu na min. dwa trzy tygodnie. A bez tego raczej nie ma co myśleć o powa?źnej wyprawie.

• 0

Fantastyczny wywiad :huh:. Dawno takiego nie czytałem.

Nie chcę powtarzać po Kubie o świetnej narracji , ale tak się wczytałem ?źe zapomniałem obejrzeć zdjęcia.

Z niecierpliwością czekam na następną część.

Tylko Remku nie ka?ź zbyt długo czekać, plizzzz.

• 0

Z niecierpliwością czekam na następną część.

Tylko Remku nie ka?ź zbyt długo czekać, plizzzz.

Obiecuję co następuje - Krzysia puścić III część niebawem i p?łźniej Wojtka drugą część. Jednak jak babcia Wojtka mawiała pośpiech jest dobry jedynie przy łapaniu pcheł - chłońmy więc pierwszą część.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Remku - dziękuję bardzo za artykuł,ale podpadłeś mi zn?łw :mellow: po co te dwie części? ja wiem ,M jak miłość,moda na sukces czy niewolnica Isaura mogą być przykładem do dzielenia czegoś na kawałki.Ale taką opowieść znad Amazonki to chciało by się jednym tchem łyknąć i nie czekać co będzie dalej :o

Co do moich rozmyślań na temat Amazonki,jej dorzecza i mo?źliwości: nie dołączam tego do listy marzeń. nie myślcie ?źe o finanse chodzi,czy strach. po prostu patrząc na ogrom tego zjawiska to po prostu nie ogarnął bym tej kuwety, za mały na to jestem i tyle. za to tym co to ogarniają zazdroszczę i gratuluję B)

• 0

Wow, to zaskoczenie nawet dla mnie, czego innego się spodziewałe jak pisałeś ?źe masz tekst o Amazonii.... no i jest lepiej niz myślałem :D

Świetny wywiad z ciekawym człowiekiem, mo?źe to wędkowanie w Amazonii nie takie straszne jednak - czekam na cz. II.

Pozdarwiam

• 0

Friko, dzięki jeszcze ?źyję :D

Przez ostatnie wiele m-cy miałem bardzo napięty grafik w pracy, nawet wędki poszły do szafy. Aczkolwiek ostatnio jest ju?ź lepiej i czas najwy?źszy zobaczyć co słychać na forum.

Właśnie: przypadkiem nie jest planowany mo?źe jakiś mały zlocik lub pokaz zdjęć połączony z dyskusjami (np. z Amazonii :mellow:) ? :D

• 0

Friko, dzięki jeszcze ?źyję :D

Przez ostatnie wiele m-cy miałem bardzo napięty grafik w pracy, nawet wędki poszły do szafy. Aczkolwiek ostatnio jest ju?ź lepiej i czas najwy?źszy zobaczyć co słychać na forum.

Właśnie: przypadkiem nie jest planowany mo?źe jakiś mały zlocik lub pokaz zdjęć połączony z dyskusjami (np. z Amazonii :mellow:) ? :D

a i owszem - wypad na glowatke :D

• 0

Jedynie termin kolidujący z maratonem poznańskim, ale nie m?łwię jeszcze nie :D

Mały offtop. Starujesz? Ktoś jeszcze z jerkbaita mo?źe bierze udział? Jakiś mini zlot? W jaki czas celujesz? :D

Koniec offa

I teraz o artykule. Pochłonąłem jednym tchem. Dawno mnie ?źaden tekst tak nie wciągnął. Tak odległe miejsce, jednak czytając czułem się jakbym tam był i odganiając robale w tym upale pr?łbował coś złapać.

Pozdrawiam Filip

• 0

O .... i Filip się pojawił! :D Trzeba by zrobić kolejne warciane spotkanie :D Ludzie gdzie Wy się chowacie? I SzymusS i Filip się pojawiliście, no i Marcel :mellow: - super

SzymusS - będxie, będzie druga cz?ść. Najpierw Krzyśka 3 część - będą dwa mocne artykuły. W opracowaniu kolejne - Bigosa Boliwia ju?ź te?ź u mnie jest. Jednak systematycznie i regularnie. Czekam na innych jak się zaktywują - ja te?ź powoli wychodzę na prostą (oj było cię?źko) i się aktywuję :D