Franc Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 WitamPotrzebuje pomocy w temacie gazety Wędkarstwo Muchowe .Wiem że był to kwartalnik ,wydawany na początku lat 90 . Nie wiem ile numerów zostało wydane ?Kto założył , kto pisał ?Może w tym zacnym gronie ktoś pamięta , będę wdzięczny za wszystkie informację. ps. może już ktoś przeczytał i mu nie potrzebna 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Były dwa numery Wędkarstwa Muchowego. Założył je Maciej Berta. Trzon stanowili ludzie z warszawskiego Bzdykfusa. Ale sporo osób pisało. Fotki robił Andrzej Paruzel. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Pamiętam, że jakoś wtedy drogie były. Poszukam, bo coś tam kupowałem i nie wyrzuciłem, ale ktoś może po mojej wyprowadzce robił porządki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Witam.Mam jeden numer - sprawdzę wieczorem który.Mogę zrobić zdjęcia lub skserować - jeżeli tylko nie stanę się przestępcą z tutułu naruszania praw autorskich (?).Bo raczej nie chciałbym się pozbywać tego egzemplarza.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Będę bardzo wdzięczny za skany , a gazetce nie wspomnę .Szukałem wcześniej to tylko na dwa numery się natkałem .Kolega thymaluspotwierdził Edytowane 17 Maja 2017 przez Franc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Hej!Startujące w 1992 roku czasopismo ukazało się tylko w 2 numerach.Wydawane przez sp.cyw -Przedsiębiorstwo Wielobranżowe."Berta" własność Macieja, znanego muszkarza z Warszawy.Cena 19 000 złotych, co nie było najtańszą ofertą na rynku wydawniczym, ale to miała być ówczesna "Sztuka Łowienia" i było to zrozumiałe.Kolegium redakcyjne, czyli grupa pasjonatów współpracujących to Baciński,Berta,Cissowski,Szymski, Zabłocki,Sikora i moja skromna osoba Pisali tam - uwaga - m. in. Frasik, Nyk, Piskorski,Trzebunia, Zacharczyk, a i mój Faterek się dołączył Andrzej Paruzel - grafika, a projekt okładki...Jacek Brodowski!Mam oba numery, ale skany jednego z nich odnalazłem na fb. w grupie "strefa muchowa", choć nie pomnę kto z szanownych kolegow zamieścił materiał. Reasumując świetne czasopismo które wyprzedziło nieco bieg wydarzeń i zniknęło z powodu wyczerpania się środków wydawcy.Wspominam ciepło - wiadomo chyba dlaczego... pozdrawiam - Paweł 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Ale smakowite, jak klasyczne, ponad trzydziestoletnie zabawki od Hardego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Bardzo dziękuje Pawle za wiedzę którą się podzieliłeś.Super , ale mamy czasy rano zapytałem a wieczorem już wszystko wiem .Dzięki uprzejmości kolegi skan 2 numeru już mam , jak by ktoś użyczył skanu pierwszego to bardzo bym był wdzięczny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Fotkę pierwszej okładki robił Andrzej Paruzel w "szumach" nad Tanwią. Chyba pisał Maciej Lachur (albo były jego muchy) i Kawalec aczkolwiek nie jestem pewien. Na pewno był na oblewaniu pierwszego numeru byli obaj. Z Maciejem spędziłem cudowne chwile na rozmowach o robieniu much. Między innymi wtedy mówił o (obśmianym przez jerkbaitowych "guru") nazewnictwie, że muchy można robić, konstruować czy tworzyć. Nie kręcić czy wiązać mimo angielskiego synonimu. Bo z niektórych rąk wychodzi mucha będąca dziełem sztuki. Szczerze - wolę wykładnię Macieja. Andrzeju - Ty możesz wiązać,,,Ponieważ jeździłem do Tarnowa po wędzone pstrągi ze Zbyszkiem Kawalcem i jego kolegą na imprezę oblewania pierwszego numeru wiem, że był na pewno. Czy pisał nie pomnę, a nie mam przed sobą gazet. Oblewanie skończyło się tragicznie... Wypadkiem lotniczym w Krępsku i tyle.... Edytowane 17 Maja 2017 przez thymalus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Ale smakowite, jak klasyczne, ponad trzydziestoletnie zabawki od Hardego. Może nieco uzupełnię informacje dotyczące powstania pisma.Otóż tworzyliśmy grupę kolegów i przyjaciół, których łączyła pasja do muszkarstwa, łowiliśmy razem i spotykaliśmy się także na zawodach, w tym Mistrzostwach Polski.Poniżej pamiątka uczestnictwa i pierwszego w życiu buszowania nad Dunajcem. Kurcze, to już 38 lat gdy napalony licealista miał okazję reprezentować Okręg Poznański... Tam poznałem m.in. Andrzeja Paruzela, Krzeptowskiego Jurkowlańca i kilku innych kolegów tworzących potem Wędkarstwo Muchowe o którym to dyskusję zainicjował Franc... Mój zestaw z tamtych lat, wspomniany przez Marszała stary Marquis i klejonka... Także Ross wpadł w nasze łapy w tamtych fajnych latach, prawdziwy rarytas z czasów gdy kołowrotek firmy Ross - looknijcie, nazywał się po prostu Ross Porozumiewaliśmy się przy użyciu klasycznych telefonów, a nie w każdym mieszkaniu taki się znajdował, wysyłaliśmy do siebie listy i papierowe zdjęcia...Dopięcie spraw redakcyjnych wymagało po prostu spotkania w Warszawie, co uważam dziś za wspaniałą okoliczność... Znajomości z kolegami z klubu Bzdykfus z Warszawy, zawarte w tym czasie przyjaźnie trwają do dziś. Może dlatego, że nie było zbyt łatwo??? Poniżej zdjęcie Staszka Ciosa, który nie tak dawno, w 2015 bodajże roku odwiedził Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu z ciekawą wędkarsko-historyczną prelekcją. Ileż po latach tematów... Przepraszam, jeśli zbyt "szeroko", ale te zaszłości zawsze mnie inicjują. To jedna z tych okazji... Dobranoc. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Witam.Franc ... mam właśnie nr 2 ... czyli rozumiem że ze skanowania już zwolniony jestem ...Dzięki Paweł - znalazłem właśnie numer 1 tam gdzie podałeś .Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Witam.Franc ... mam właśnie nr 2 ... czyli rozumiem że ze skanowania już zwolniony jestem ...Dzięki Paweł - znalazłem właśnie numer 1 tam gdzie podałeś .Pozdrawiam.Tak już mam , bardzo dziękuje za chęć .Tak jak już wcześniej napisałem jeszcze pierwszą cześć bym prosił . ps.a ja właśnie nie istnieje na tym całym fb czy jak mu tam Edytowane 17 Maja 2017 przez Franc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Witam.Link do tego o czym Paweł pisał:https://www.facebook.com/groups/134301610388741/search/?query=w%C4%99dkarstwo%20muchowePozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Łezka się w oku kręci 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 18 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Nie spodziewałem się że tyle emocji się uwolni .Fajnie że jesteście . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Bo to były piękne czasy. Z kumplem byliśmy ostatnimi prezesami Bzdykfusa... Te czasy nie wrócą. Były siermiężne i szaro bure ale z drugiej strony wspaniałe, Jak gazeta Wędkarstwo Muchowe która ani papierem ani szatą graficzną dzisiaj nie powala. Ale jak na tamte czasy był to szał ciał i uprzęży...Natomiast merytorycznie do dziś jest ok. Spotkanie muszkarza nad wodą było przeżyciem. Okazją do postania czasem i godzinę nad wodą, Na odchodne każdy dostawał muszkę. W ten sposób miałem sporą kolekcję much wędkarzy z całej Polski. Nie było napięcia, złości, krzywego patrzenia bo ten bierze a ten wypuszcza, Przyjaźnie były trwalsze, wódka bardziej smakowała, a piwa nie było 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Jeśli mnie skleroza nie potrzepała, to nawet jakiś tekst do tego czasopisma dostałem od Maćka Berty do przetłumaczenia z języka lengłidż, na nasze. Zrobiłem , ale właśnie wtedy Wędkarstwo Muchowe przestało się ukazywać ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Nadal poszukuję 1 numeru Skan mile widziany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xnt@ Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 To i ja bym prosił o pierwszy numer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi